Plățile POSDRU, deblocate de Comisia Europeană

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 mai 2016

Rambursările pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013), în valoare de 167 de milioane de euro, pentru care termenul de plată a fost întrerupt în luna februarie din cauza unor nereguli vizând procedurile de selecție a proiectelor, descoperite în urma unui audit, au fost deblocate de Comisia Europeană.

Anunțul a fost făcut de Michel Servoz, director general al Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din cadrul Comisiei Europene, într-o întâlnire cu ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, informează News.ro.

„Ridicarea întreruperii plăților este o veste foarte bună. Vor intra imediat în țară 167 de milioane de euro. Am trimis deja o sumă și mai mare și vor mai urma vești bune, acum că procesul a fost deblocat. Încercăm să aducem cât mai multe fonduri, atât de necesare dezvoltării României”, a declarat Cristian Ghinea.

Autoritatea de Management POSDRU din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a trimis recent o altă tranșă, de 372 de milioane euro.

„Estimăm că suma totală, de 539,4 milioane euro, se va întoarce la bugetul de stat până la sfârșitul acestui an, ceea ce înseamnă o creștere cu aproximativ 10% a gradului de absorbție per total program POSDRU”, a precizat ministrul fondurilor europene.

Comisia Europeană a întrerupt, în luna februarie a acestui an, termenul de plată pentru România pentru POSDRU 2007-2013, pentru solicitările de plăți trimise la finalul anului trecut, care conțin cheltuieli efectuate de către beneficiari după luna august 2012, motivul fiind deficiențele descoperite.

Plățile au fost întrerupte din cauza unor probleme în funcționarea sistemului de management și control al POSDRU, mai precis legate de procedurile de selecție a proiectelor și verificările de prim nivel realizate de Autoritatea de Management și Organismele Intermediare aflate în subordinea Ministerului Muncii, respectiv Ministerului Educației. Neregulile au fost constatate în cursul misiunii de audit a Direcției Generale (DG) Ocupare din perioada 21 octombrie – 10 noiembrie 2015.

Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost unul dintre cele mai importante programe cu fonduri europene din perioada 2007-2013, cu sume disponibile pentru România în valoare de 3,4 miliarde euro.

Plățile pe POSDRU au fost întrerupte sau suspendate de către Comisia Europeană de mai multe ori, pe fondul suspiciunilor de fraudă.

La finalul anului trecut, rata efectivă de absorbție a României pentru perioada bugetară 2007 și 2013 a fost de 63,3% pentru fondurile structurale și de coeziune, cel mai redus nivel din Uniunea Europeană, în timp ce, din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, rata de absorbție a fost de 82,3%, a precizat Comisia Europeană, în ultimul raport de țară.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!