Platiti cu bere si tigari!

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 16 decembrie 2013

paid-in-beer1

Acest program guvernamental este atat de apreciat incat s-a format deja o lunga lista de asteptare cu numeroase persoane care doresc sa munceasca in schimbul acestei forme de plata.

Programul, initiat anul trecut de Fundatia Rainbow, o organizatie privata, dar care beneficiaza de finantare guvernamentala, ii ajuta pe oamenii strazii si pe dependentii de droguri si alcool.

Totul se petrece la Amsterdam. Aici, cei care au probleme cu alcoolismul au sansa sa munceasca la salubrizarea orasului, primind in schimb bere, o jumatate de pachet de tutun pentru rulat, o masa calda si 10 euro zilnic.

„Nu sunt mandru ca sunt alcoolic, dar ma mandresc cu faptul ca am din nou un loc de munca”, spune unul dintre beneficiarii programului, care timp de zece ani nu a gasit de munca din cauza alcoolismului sau cronic.

Programul incepe la ora 9.00 dimineata, cu doua doze de bere. La pauza de masa, alaturi de mancare mai primesc doua beri, iar la sfarsitul zilei de munca, inca una sau doua, in functie de „performante”.

Unul dintre cei mai entuziasti sustinatori ai acestui program este Fatima Elatik, primarul unui district din estul Amsterdamului. In calitatea ei de musulman practicant, Fatima Elatik a precizat ca nu este de acord cu consumul de alcool, dar a adaugat ca „alcoolicii nu pot fi pur si simplu ostracizati. Este mai bine daca ei primesc ceva util de facut, iar dependenta lor este restransa la o cantitate limitata de bere, fara a primi bauturi mai tari”.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!