Plătiți pentru cardul CSCS? E în joc siguranța dumneavoastră!

Articol publicat in sectiunea Acte, Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, Muncă pe data 16 februarie 2015

uk_CSCS_Green Card

Mare atenție cei care aveți în plan să obțineți cardul CSCS! Nu vă bucurați dacă ați dat peste firme românești (și nu numai) licențiate să organizeze examenele de testare, dar care vă cer o sumă de bani pentru a vă ajuta să treceți cu brio testul. Există posibilitatea să vă puneți în pericol propria viață, dar și și pe cea a colegilor în momentul în care ați pășit pe șantier, atrag atenția românii care lucrează în birouri de consultanță.

B.C. este un tânăr de 30 de ani care este angajat de mai bine de șase ani de zile la o companie care oferă servicii de consultanță românilor din Londra. Chiar dacă obținerea cardului CSCS „pe nașpa”, cum o denumesc românii, nu este o modalitate nouă, existând pe piață de cel puțin doi ani de zile, tânărul ne-a povestit câteva cazuri concrete pe care le-a auzit… chiar de la conaționali.

 

Cardul CSCS, cumpărat cu 150 de lire

Este cel mai ușor test, pe care îl poate trece oricine. Cel puțin așa spun românii care au învățat și au promovat testul pentru cardul CSCS… LEGAL. Însă comoditatea unora se pare că poate fi cumpărată. B.C. este un român de 30 de ani cu experiență în tot ce înseamnă acte și teste de care românii au nevoie pentru a lucra legal în Marea Britanie. Tânărul ne spune despre câteva cazuri în care românii au preferat să plătească pentru a nu se mai stresa, aglomera sau învăța ca să treacă examenul pentru CSCS Card. Potrivit acestuia, în Londra există astfel de centre.

„Ceea ce știu este că se plătesc 150 de lire și oamenii nu mai trebuie să se streseze cu examenul. Din câte cunosc eu, sunt birouri care se ocupă de așa ceva, probabil funcționează ca și firme. Am văzut cu ochii mei cazuri. Și în clădirea în care lucrez eu acum, dar și unde lucram în trecut, în nordul Londrei, erau astfel de birouri. Știu că cer acești bani, 150 de lire, și mai știu că există cineva acolo care îi ajută pe cei care vor să obțină cardul CSCS să treacă testul. Totul se desfășoară în biroul respectiv. Au calculatoare conectate la sistemul CSCS, la rețeaua lor, pentru că la final ți se eliberează hârtia aceea care arată că ai trecut testul și apoi, cu dovada aceea, mergi la poștă, o trimiți și aștepți cardul. Chiar cunosc pe cineva care a fost la o astfel de firmă, a plătit acești bani. Mi-a povestit că s-a prezentat acolo, prima dată i s-au cerut detaliile, apoi s-a așezat la calculator pentru a începe testul și acolo unde nu știa, cineva îi spunea răspunsul corect. Nu este o situație nouă, din câte știu eu se practică de câțiva ani. Din neștiință, s-a întâmplat de multe ori în clădirea în care lucram înainte ca cei de la recepție să îi trimită pe cei interesați de CSCS Card în biroul nostru, și așa am aflat. I-am întrebat exact ce caută și așa am aflat că există astfel de birouri unde se pot da testele pentru CSCS Card. Eu chiar am căutat pe internet să văd care este procedura, dar nu știu sigur cum poate cineva să se înregistreze și să lucreze sub umbrela CSCS”, ne povestește tânărul care lucrează de mai bine de șase ani pentru o firmă care oferă servicii de consultanță pentru români.

————————————–

„Am auzit la un moment dat de un caz al unui român care a luat cardul CSCS astfel. Omul a început să lucreze pe șantier, trebuia să dirijeze o macara și a fost la un pas să omoare nu știu câți oameni. Atunci a fost întrebat cum a obținut cardul și, în cele din urmă, a recunoscut că a fost la examen, dar altcineva l-a ajutat. Deci, avea zero cunoștințe de protecția muncii. Tocmai de aceea, reprezentanții CSCS Card au schimbat procedura și acum există cele două teste. Dar chiar și așa am auzit că există astfel de centre unde îi ajută la ambele teste. În unele centre am auzit că îi ajută doar la testul cu siguranța muncii și la cel de-al doilea trebuie să se descurce, depinde acum de fiecare centru.”

C.B., 30 de ani, lucrează de mai bine de șase ani pentru o firmă care oferă servicii de consultanță pentru români

————————————–

 

Birourile unde se pot da testele. Legale, ilegale?

Se pare că astfel de birouri care cer bani, în mare parte adresate românilor care nu au chef, timp sau starea necesară pentru a învăța, funcționează sub umbrela CSCS.  

„În centrele acestea mari care pot fi găsite pe internet, totul se desfășoară legal. Eu vorbesc de centre diferite în care merg doar persoanele vorbitoare de limba română. Lucrul acesta cu «ajutatul» nu se face în centrele mari. Nu știu exact cum își obțin licența aceste birouri ca să poată desfășura examene pentru obținerea cardului CSCS. Probabil trebuie să te înregistrezi la ei, să abții autorizația lor, să ai calculatoare conectate la rețeaua lor și să poți comunica cu ei. Însă, ceea ce mă surprinde cel mai tare este cum de reprezentanții CSCS nu fac controale în aceste centre care își obțin licența ca să vadă exact cum se desfășoară examenele de testare”, este de părere tânărul de 30 de ani.

————————————–

„Și eu, la rândul meu, am fost să dau examenul pentru cardul CSCS, dar și examenul pentru permisul auto. În centrele acelea erau camere de filmat peste tot, nu aveai voie să vorbești cu nimeni, totul se desfășura în liniște, erai supravegheat, totul se derula corect, nu venea nimeni să te ajute, era problema ta dacă știi sau nu știi. La final, mergeai la recepție și ți se dădea foaia cu rezultatul. Există și alte centre, diferite, în diferite zone, cel mai probabil care sunt licențiate, care au aceeași procedură. Singura diferență este că dacă sunt legale, nu fac totul legal, pentru că cer această sumă de 150 de lire oamenilor, iar la final, aceștia au garanția că trec examenul chiar dacă sunt… zero cunoștințe de protecția muncii. Deci, astfel de birouri sau de firme garantează contra acestei sume promovarea examenului. Firma care se ocupă de obținerea cardului CSCS are licența de a organiza testele. Totul se desfășoară în același birou. În loc ca o persoană să plătească 47,50 de lire cât ar fi normal testul și să învețe două zile, preferă să dea 150 și să nu citească nimic.”

C.B., 30 de ani

————————————–

 

Și totuși, e cel mai simplu test

Încă o dată este confirmat faptul că testul pentru obținerea cardului CSCS este foarte simplu:

„Testele acelea, întrebările nu sunt grele, chiar de curând am văzut că a postat cineva pe Facebook că deține cartea în limba română pentru a practica acele teste. Nu e nevoie decât să citești, sunt întrebări de logică, nici nu ai nevoie decât de maximum două zile să citești cartea, ca să poți trece examenul pe cunoștințele tale. Plus că mai sunt și două filmulețe pe Youtube legate de ceea ce trebuie să faci când ajungi pe șantier, unde trebuie să te duci, e vorba de Induction… Totul e simplu, dar comoditatea e mare.”

————————————–

„Mai sunt centre în care oamenii sunt trași pe sfoară, acolo unde este vorba de tichete din acestea pentru metrou, pentru a lucra în underground. Au mai fost cazuri cu oameni care au pățit-o, dar acestea au fost cazuri izolate. Acum depinde și de ce card e vorba. La cardul CSCS procedura este foarte simplă și poate de aceea unii se încumetă să facă astfel de lucruri.”

C.B., 30 de ani

————————————–

 

Alte idei, alte metode ilegale de a obține cardul CSCS

A.I. lucrează de doi ani de zile ca tax advisor pentru o firmă de contabilitate din Londra. Pe lângă acest sector, compania oferă și alte servicii de consultanță. Iar majoritatea clienților care trec pragul firmei sunt români, ne povestește tânăra de 28 de ani. De la aceștia a aflat ce idee i-a trecut prin cap unui român… pentru a se îmbogăți, practic, pe spatele altor conaționali care suferă de aceeași comoditate.

„Cred că nu mai este o noutate faptul că românilor le place să se dea mare, să fie în centrul atenției și să vorbească despre ce au mai făcut sau despre ce și-au cumpărat. Nu contează că e de bine sau de rău, atât timp cât vorbesc, ei se simt bine. Le crește stima de sine. Iar descrierea aceasta a avut loc în urmă cu un an de zile chiar în biroul în care lucram. Unul dintre clienți, mai aprig la vorbă, care povestește prin tot ce a trecut, de cum pune piciorul în birou, a început să spună că el se prezintă la examenele pentru obținerea cardului CSCS în locul altor români care nu reușesc sau nu vor să meargă la examen. Și, bineînțeles, că îi taxează cu 200 de lire. Nu știu cât de adevărat este sau nu este, dar asta spunea persoana în cauză. Cu ajutorul unor cărți de identitate false, reușește să facă acest lucru. Omul părea destul de sincer și bazat pe ceea ce spunea, nu știu dacă a inventat totul pentru a fi în centrul atenției, pentru că mai sunt și astfel de persoane. Dar el chiar părea că știe se spune: 200 de lire, buletine false și examenul pentru obținerea cardului CSCS garantat luat”, ne povestește A.I.

————————————–

Un român care a lucrat pe șantier

cu cardul CSCS al fratelui său

 

„Fratele meu care lucrase pe șantier îmi găsise un job și trebuia să încep chiar în următoarea zi, doar că aveam nevoie de cardul CSCS, pe care nu îl aveam. Așa că m-am riscat. Am spus respectivei companii că îl am și m-am prezentat a doua zi cu cardul în mână, doar că era cardul fratelui meu. Era același nume de familie, iar numele nostru mic are aceeași inițială. Și așa am lucrat multe luni de zile, nu și-a dat seama nimeni. Mereu m-am gândit că dacă mă prinde… o pățim rău și eu și fratele meu, dar nu s-a întâmplat nimic. Am riscat, dacă nu riscam, pierdeam acel job…”

Un român care a lucrat pe șantier câteva luni de zile cu cardul CSCS al fratelui său

————————————–

 

Noul card CSCS

Începând din vara anului trecut au existat schimbări pentru muncitorii care lucrează pe şantierele din Marea Britanie. Din 1 iulie 2014, Cardul Verde – Construction Site Operative (CSO) nu a mai fost emis. În locul lui există în prezent un nou card verde CSCS disponibil pentru toţi cei care au statutul de muncitor necalificat (labouring) în siturile de construcţii.

Astfel, cei care au intenţionat să lucreze ca muncitori necalificaţi pe şantier au primit noul card CSCS verde doar după furnizarea anumitor dovezi, precum faptul că au urmat unul dintre următoarele cursuri: QCF / SCQF Level 1 Award Health and Safety in a Construction Environment (Cunoştinţe de sănătate și de siguranţă într-un mediu de construcţii) sau cursul de o zi One day Site Safety Plus Health and Safety Awareness. Urmează dovada că au trecut testul de Protecţia Muncii (CITB Operatives Health, Safety and Environment Test) în termen de doi ani înainte de a aplica pentru un nou card.

Există mai multe tipuri de carduri CSCS (http://www.cscs.uk.com/cscs-cards), în funcţie de calificarea şi funcţia pe care persoana o deţine pe şantier. Sunt carduri CSCS de diferite culori care atestă un anumit nivel de calificare.

Mai multe amănunte găsiţi accesând site-ul http://www.cscs.uk.com/cscs-cards/green-card-changes/.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

11 pareri la “Plătiți pentru cardul CSCS? E în joc siguranța dumneavoastră!”

 1. a.t. Spune:

  Buna ziua.Cum te poti programa(online) pentru testul cscs?Multumesc.

 2. alin Spune:

  ma oana Padureanu, veziti de treaba ta si de viata ta si nu deranja pe alti.
  ca tu deranjezi 100 si o suta te vor deranja pe tine, ai mare grija

 3. Cosmin Spune:

  O poveste inventata de tine cu unu care dirija o macara cu cscs . In primul rand nu ai voie sa faci asa ceva numai cu cscs . Asa ca m-ai scuteste-ne cu basme . Cauta bagare in seama cu ceva real . HF

 4. Forte buna Spune:

  Drag I Romani test au cscs e us or via location cd e sI in limba romana Euro lam loaf cscs dar nu situ cum sa I au cards de a cool as Ma inveterate cinema am folia pass

 5. Florin Spune:

  De accord cu Cosmin , poveste inventata cu dirijat macaraua :)) , Ca sa dirijezi macaraua nu trebuie sa fi painter 🙂 , ti se face un induction care acolo ti se explica tot. Post scris aiurea .

 6. Dima Spune:

  Testul e foarte usor si cardul se poate obtine doar cu 50 lire nu 100 nu 150

 7. Dar nimeni nu spune concret unde se da testul oficial o adresa indiferent unde si cum se obtine cardul ca in santier toti cer cardul nu foaia cu testul Spune:
 8. naspa Spune:

  in general oamenii au nevoie de sugestii nu de parerile de tip telenovela ale unor,, DOREI”. Daca puteti si vreti oferiti informatii reale si concrete… de caterinca suntem satui de cand ne-am nascut

 9. taylor Spune:

  Suntem hackeri universali și am reușit doar cu unul
  ilegal
  Invenție .. bine, acest lucru pare ciudat, dar adevărat .. noi doar
  A reușit cu
  Hacking mașini ATM universale cu un card ATM gol ..
  Aceste cărți
  Ar putea retrage 50.000 de dolari pe zi, în funcție de modul în care sunt
  Programate .. scuzați de sărăcie, aceste cărți sunt doar
  Pentru tine … noi
  Știu că acest lucru este ilegal, dar trăim cu el mare … fac multe
  Lucrurile pe cheie scăzută pentru a evita suspiciunea .. le dau
  Out gratuit, deși ….
  Am petrecut cea mai mare parte a timpului meu ….
  Hacking it ..
  Așa că vrem să le punem la dispoziție pentru dvs. Nota: ATM
  Cărțile au
  Niciun număr de cont înregistrat, pot lucra oriunde în țară
  Lumea, și
  Acestea sunt netradibile .. i-am dat doar acest card pentru că eu doar don, t
  Doriți să vă bucurați de această carte singură, pentru că m-am făcut eu cu asta
  Cardul bancar necompletat deja, și chiar când îl dau sute de oameni,
  Ei vor lucra in continuare in functie de modul in care este de lucru, asa ca am spus nu
  Problema, dar eu dau doar acest card oamenilor care pot fi grave
  Cu cardul și care poate ține cardul numai în sine, și
  Urmați instrucțiunile referitoare la această carte bancară necompletată, deci dacă
  Tu acolo vrei să beneficiezi de acest card bancar gol, poți și tu
  Trimiteți-mi un e-mail la atmmechine3000@gmail.com

 10. ROTARU MIREY Spune:

  BUNA SEARA.SOTUL MEU A DAT TESTUL CSCS SI NU A STIUT CA TREBUIE SA ASTEPTE SA II SPUNA SI DESPRE CARD CEVA,A LUAT TESTUL IN CARE I SE SPUNE CA E ADMIS SI A PLECAT.CUM POATE INTRA IN POSESIA ACESTUI CARD?POATE CINEVA SA IMI SPUNA?

 11. Gica Spune:

  Si marmota uite asa impacheta ciocolata!!!

Spune-ti si tu parerea!