Pledoarie pentru acordarea de alocaţii britanice copiilor din România

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 31 martie 2015

uk_alocatie

Copiii oricărui cetăţean român care trăieşte în Regatul Unit au dreptul perfect legal de a beneficia de o alocaţie britanică în valoare de cel puţin £13,55 şi cel mult 20,50 de lire sterline pe săptămână. Banii ar trebui plătiţi cu regularitate de statul britanic chiar şi în condiţiile în care cei mici nu se află alături de părinţii lor, în străinătate, ci continuă să trăiască în România. Aşa prevăd normele europene în vigoare. Ele se aplică în prezent pentru toţi cetăţenii UE, în toate ţările Uniunii. Reglementarea este, însă, neagreată de actualii guvernanţi de la Londra…

„Premierul David Cameron plănuieşte să anuleze dreptul cetăţenilor europeni de a solicita alocaţie pentru copii (Child Benefit).” Acesta este titlul unui articol publicat de cotidianul Daily Telegraph în primele zile ale acestui an, la data de 5 ianuarie.

(http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/10552651/David-Cameron-plan-to-ban-European-migrants-from-claiming-child-benefit.html). „Cetăţenii europeni care se stabilesc pe teritoriul Marea Britanie sunt îndreptăţiţi să solicite Child Benefit pentru copiii lor, chiar şi în condiţiile în care cei mici nu locuiesc în regat”, se arată în acelaşi articol.

Toţi cetăţenii UE care locuiesc în Regatul Unit „au dreptul” să ceară şi să obţină Child Benefit în conformitate cu normele europene în vigoare, susţine polonezul Andrzej Rygielski, vicepreşedinte al European Party, formaţiune politică britanică înfiinţată în 2014, la iniţiativa unui român. Iar modificarea unei norme europene privind condiţiile de trai nu se poate face decât prin revizuirea tratatelor semnate la nivelul structurii unionale, mai atrage atenţia  Rygielski.

 

„Avertisment scris” de la HMRC

Mai mulţi cetăţeni europeni care beneficiau de Child Tax Credit (ajutor pentru creşterea copiilor) sau Child Benefit (alocaţie pentru copii) s-au plâns conducerii Europeans Party că au primit scrisori de la autorităţile britanice în care li se cere să dovedească faptul că ei şi copiii lor locuiesc în Marea Britanie. Neprezentarea unor astfel de dovezi ar avea ca şi consecinţă suspendarea ajutoarelor financiare acordate de statul britanic, se preciza în textul corespondenţei, conform reclamanţilor. Scrisorile au fost trimise începând de la mijlocul anului trecut de către administraţia fiscală britanică HMRC (Her Majesty Revenue & Customs), precizează Andrzej Rygielski, vicepreşedintele formaţiunii politice.

Reprezentanţii Partidului Europenilor din Regatul Unit au intrat în posesia unui astfel de avertisment scris, trimis de HMRC către un cetăţean polonez stabilit în Marea Britanie. „Avem o astfel de scrisoare de la HMRC”, afirmă Rygielski. Scrisoarea este datată în 1 ianuarie 2015. Textul ei preciza că, dacă destinatarul acesteia nu va răspunde interogaţiilor HMRC privind locul de rezidenţă al copiilor săi în termen de şase săptămâni, adică până în data de 14 februarie (2015 – n.r.), autorităţile urmau să îi anuleze dreptul de a mai primi lunar Child Benefit.

„Am analizat cu atenţie aceste documente şi am ajuns la concluzia că ele ar putea constitui o încercare de nerespectare a normelor europene şi a tratatelor internaţionale”, se arată într-un comunicat transmis redacţiei Diaspora Românească de către Andrzej Rygielski, vicepreşedinte al Europeans Party.

————————————–

„Putem vedea cum în Marea Britanie nu se respectă regulamentele şi normele UE. Cetăţenii europeni care plătesc taxe în această ţară nu sunt informaţi aşa cum ar trebui să fie. Iar cei care au venit aici şi şi-au lăsat copiii în ţara lor natală sunt excluşi de la dreptul legal de a beneficia de alocaţii din partea statului britanic.”

Andrzej Rygielski, vicepreşedintele Partidului Europenilor din Marea Britanie

————————————–

 

Cine este împotriva acordării Child Benefit?

Cei de la Europeans Party susţin că au trimis, la rândul lor, o scrisoare către HMRC, ca replică la solicitările de dovezi vizând dreptul unor cetăţeni europeni de a primi Child Benefit în Marea Britanie, în cazul în care copiii acestora nu locuiesc în această ţară. Iniţiativa lor a rămas fără răspuns din partea autorităţilor britanice, precizează acelaşi Andrzej Rygielski.

„Am şi apelat HMRC prin telefon, folosind numărul de telefon indicat în scrisoarea adresată de această instituţie către un cetăţean polonez stabilit în regat. Persoana cu care am stat de vorbă ne-a declarat că funcţionarii HMRC acţionează în conformitate cu solicitările reprezentanţilor ministerului de resort, dar că nu este în măsură să furnizeze detalii privind legalitatea demersurilor guvernanţilor. Ne-a spus că nu poate face afirmaţii referitoare la motivul pentru care cei de la HMRC culeg date despre copii, nici să emită judecăţi despre intenţia guvernanţilor de a stopa acordarea beneficiilor către anumite persoane”, ne-a mărturisit vicepreşedintele Europeans Party.

Polonezul Andrzej Rygielski crede că situaţia privind dreptul unui cetăţean european din Marea Britanie de a primi Child Benefit pentru copiii săi rămaşi în ţara natală este confuză.

„Pe website-urile guvernamentale găsim informaţii conform cărora cetăţenii UE sunt îndreptăţiţi să primească beneficii sociale în virtutea înţelegerii semnate de ţările lor şi Regatul Unit. Deci, este cam neclar… Destinatarii scrisorilor trimise de HMRC nu au primit informaţii lămuritoare în care să li se explice de ce se urmăreşte oprirea plăţilor Child Benefit. Singurul răspuns pe care îl găsim la această iniţiativă a guvernanţilor britanici este că suntem trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. Sau că cineva a luat deja decizia să nu mai plătească beneficii sociale cetăţenilor europeni aflaţi în regat. Iar acel cineva a luat o astfel de decizie fără să ne consulte şi fără să ne spună adevărul!”, atrage atenţia vicepreşedintele Europeans Party.

 

Guvernanţii de la Londra, împotriva normelor europene

O notă internă a fost publicată în 18 iulie 2014 în Camera Comunelor cu titlul „Child Benefit and Child Tax Credit for children resident in other European Economic Area countries” (Alocaţia pentru copii şi ajutorul pentru creşterea copiilor acordate cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie).

„Legislaţia în vigoare în Marea Britanie prevede că nici Child Benefit şi nici Child Tax Credit nu pot fi acordate copiilor care nu trăiesc pe teritoriul Regatului Unit. Cu toate acestea, în conformitate cu dispoziţiile din legislaţia UE privind coordonarea securităţii sociale în Spaţiul Economic European (SEE), atât Child Benefit, cât şi Child Tax Credit ar trebui plătite cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie, în favoarea copiilor lor care locuiesc într-un alt stat membru al Uniunii Europene”, se arată în textul documentului menţionat. „Dispoziţiile referitoare la acordarea de beneficii sociale pentru copiii care locuiesc în alte ţări din UE sunt prevăzute în Regulamentul CE 883/2004. Acestea au, însă, un istoric mult mai îndepărtat în cadrul Uniunii Europene”, se adaugă în acelaşi document. Acesta a apărut sub forma unui „Standard Note”, fiind redactat în interiorul „The Commons Library”, editura structurii inferioare a Parlamentului din Westminster Palace şi având numărul SN06561.

„Marea Britanie şi celelalte ţări membre ale UE sunt obligate să respecte normele europene atât timp cât Uniunea Europeană există”, subliniază Andrzej Rygielski „În felul acesta, se evită actele de discriminare a unor minorităţi naţionale şi se elimină practic posibilitatea introducerii unor limitări între statele care fac parte din Uniune”, continuă el. „Din păcate, însă, se pare că unii reprezentanţi ai statului britanic au uitat că trebuie să respecte nişte norme cu care au fost de acord, alături de reprezentanţii celorlalte ţări europene”, mai comentează vicepreşedintele Europeans Party.

 

 

Child Benefit pentru copiii care nu trăiesc în UK: O problemă inventată

 

Londra_Andrzej Rygielski_Europeans Party

Plata alocaţiei Child Benefit către cetăţeni europeni stabiliţi în Marea Britanie, în condiţiile în care copiii acestora nu trăiesc în regat, a fost prezentată de mass-media britanică drept una din „problemele cele mai grave” cu care se confruntă guvernanţii de la Londra în prezent. „În realitate, aceasta este doar o problemă marginală, aproape nesemnificativă pentru economia acestei ţări sau pentru sistemul britanic de beneficii sociale”, atrage atenţia Andrzej Rygielski, vicepreşedintele Europeans Party.

 

Doar 0,03%

Suma plătită de statul britanic copiilor din alte ţări membre UE care au părinţi în Marea Britanie reprezintă doar 0,03% din bugetul total al beneficiilor sociale acordate de statul britanic, subliniază politicianul de origine poloneză. „Asta înseamnă că, din fiecare 100 de lire sterline destinată tuturor copiilor ai căror părinţi trăiesc în această ţară, doar 3 pence ajung la minori ce îşi duc viaţa în afara graniţelor regatului. Iar restul de £99,97 rămân în interiorul Marii Britanii”, remarcă revoltat Rygielski. „Nu vreau să neg importanţa celor 3 pence. În afaceri, ca şi în economia unei ţări, fiecare bănuţ contează. Sunt, însă, indignat pentru că mass-media britanică şi politicienii din regat se folosesc de această sumă infimă pentru a ne trata cu superioritate şi a ne umili pe noi, est-europenii. Iar acest lucru mi se pare revoltător”, opinează reprezentantul Europeans Party.

Politicianul de origine poloneză a precizat că a aflat că proporţia sumelor trimise sub formă de Child Benefit copiilor care trăiesc în afara Marii Britanii este de doar 0,03% din totalul alocaţiilor plătite de stat în timpul unei dezbateri parlamentare care a avut loc în 2012. Parlamentarul conservator Priti Patel a cerut atunci şi a obţinut cifre concrete de la Ministerul de Finanţe britanic.

————————————–

„Cea mai mare problemă cu care se confruntă imigranţii în Marea Britanie este că niciunul dintre principalele partide parlamentare nu doreşte să le reprezinte interesele. Dimpotrivă, politicienii au făcut front comun împotriva imigranţilor, deşi milioane de oameni din Marea Britanie sunt originari din alte state sau provin din familii de imigranţi.”

Andrzej Rygielski, vicepreşedintele Europeans Party

————————————–

 

Cât dai şi cât primeşti?

Aproximativ 30 de milioane de lire sterline sunt plătite anual de statul britanic, sub formă de Child Benefit, copiilor care trăiesc în alte state europene, dar care au părinţi stabiliţi în Regatul Unit.

„Dar contribuţia netă a migranţilor la economia naţională a Marii Britanii s-a cifrat la 25 miliarde de lire sterline pe parcursul ultimelor zece ani, conform datelor oficiale. Aceasta înseamnă că, prin forţa de muncă a migranţilor, statul britanic câştigă anual circa 2,5 miliarde lire sterline. Iar politicienii britanici fac caz pentru că trebuie să plătească 29-30 milioane de lire sterline…”, comentează Andrzej Rygielski, vicepreşedintele Europeans Party.

Plata alocaţiilor Child Benefit către copiii tuturor celor care lucrează în Marea Britanie nu este numai o obligaţie legală, ci şi un drept pe deplin meritat, insistă polonezul. „Dreptul copiilor care nu trăiesc în Regatul Unit de a primi alocaţia de la statul britanic atât timp cât părinţii lor, cetăţeni europeni, muncesc în această ţară este perfect legal. În plus, este întru totul justificat. Pentru că orice persoană care munceşte şi plăteşte taxe statului britanic este firesc să primească înapoi o sumă ca sprijin pentru creşterea copiilor acesteia”, concluzionează Andrzej Rygielski.

————————————–

„Un bancher, un imigrant şi un simpatizant al UK Independence Party (UKIP) stau în jurul unei mese. Pe masă se află zece biscuiţi. Bancherul ia nouă dintre aceştia. Apoi se întoarce spre votantul UKIP şi îi spune: «Ai grijă! Imigrantul de lângă tine urmăreşte să îți fure biscuitele!»”

Un banc pe seama actualelor tensiuni caracteristice societăţii britanice – cules de Andrzej Rygielski, vicepreşedintele Europeans Party

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!