Plomba dentara, de la 50 la 500 lire!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Sănătate pe data 7 octombrie 2013

dentist

Vorbiti si intrebati in detaliu despre pret inainte de a va aseza pe scaunul stomatologului! Chiar si atunci cand este vorba despre o urgenta! Pentru ca, la finalul lucrarii, riscati sa scoateți din buzunar sute si sute de lire doar pentru o plomba.

Sfatul vine chiar de la o romanca de 33 de ani din Constanta, care a trait pe pielea ei o astfel de experienta si care doreste sa-i atentioneze pe romanii care vor trece pragul cabinetelor de stomatologie in viitor.

 

De la preturi foarte mici…

L.M. povesteste ca, la recomandarea unei prietene, s-a prezentat in urma cu cateva luni la un cabinet stomatologic din sud-estul Londrei care lucreaza prin NHS (National Health Service – Sistemul Medical de Stat). Nu mai putea face fata durerii pe care i-o provoca o masea si asa a ajuns pe scaunul stomatologului.

„Aveam o problema urgenta cu o masea, imi cazuse o plomba, nu mai puteam manca, pentru ca orice aliment imi atingea nervul si aveam o durere mare in permanența. Prietena mea a fost cea care m-a sfatuit sa merg la acel cabinet pentru ca stia ca pretul unui plombe este in jur de 50 de lire. Am mers la acel cabinet stomatologic, unde prima data mi s-a facut consultatie, mi s-au curatat dintii, medicul mi-a scos doua masele care erau rupte si nu mai aveau nerv, intr-un cuvant, am fost foarte multumita pentru ca mi-au curatat intreaga gura, iar pretul de inceput a fost de necrezut: prima data am platit 18 lire, iar a doua oara 33 de lire”, povesteste romanca din Constanta.

 

… la preturi foarte mari

Atrasa de aceste preturi, tanara a impartasit si altora faptul ca a platit o suma foarte mica pe doua sedinte la stomatolog.

„Prima reactie a fost: Oau! Nu mi-a venit sa cred, chiar am vorbit atunci cu cateva prietene si le-am spus de preturile mici ale acestui cabinet. A treia oara cand am mers la stomatolog, mi s-a spus ca se va ocupa de problema la maseaua pentru care venisem initial. M-a intrebat ce fel de plomba doresc, si anume estetica sau clasica. Cea estetica este de culoare alba, iar cea standard de culoare gri. Eu am cerut plomba estetica, insa mi s-a parut oarecum ciudat, pentru ca in momentul in care m-a intrebat, deja incepuse sa lucreze la masea, imi obturase canalele si imi curatase maseaua. Atunci a fost momentul in care a inceput sa-mi vorbeasca despre pretul final. Practic, pentru obturare de canal, plomba initiala plus alte doua mici carii ce doar atacasera smaltul, imi cerea peste 500 de lire. Nu mi-a venit sa cred… de la 50 de lire o plomba… imi cerea 500, de zece ori mai mult!”, spune L.M.

———————————–

„Chiar daca sunt multumita de plomba pe care o am acum, chiar daca sunt multumita de felul cum s-a purtat si cum mi-a facut lucrarea, totusi, sunt de parere ca inainte de toate era necesar sa vorbeasca despre preturi. Daca stiam de la inceput cat costa, cu siguranta mergeam la un alt medic. Mai ales ca dupa aceasta experienta m-am informat si am aflat ca exista cabinete unde sunt medici care lucreaza pentru emigranti. Iar o plomba alba costa in jur de 80 de lire.”

L.M.

———————————–

 

Soc! 500 de lire o plomba?!

Socata de valoarea facturii pe care o avea de achitat, tanara a plecat de la cabinet, insa, pe drum, a sunat la clinica si i-a anuntat ca, din pacate, nu isi permite sa acopere aceasta suma.

„I-am rugat sa scoata tot ce era suplimentar pe factura si sa treaca doar lucrarea la masea. Le-am spus ca eu am venit la cabinet prin NHS si ca nu este cu putinta sa platesc peste 500 de lire. Oamenii au fost destul de intelegatori, au calculat din nou si m-au anuntat ca am de achitat 290 de lire. Bani pe care i-am platit in rate. Oricum, mi s-a parut tot foarte mult pentru o plomba la masea.

Ceea ce m-a frustrat pe mine cel mai mult a fost faptul ca nu am discutat de la inceput despre pretul pentru problema pe care o aveam eu la masea. In sensul ca nu au fost ei cei care sa-mi comunice, cum ar trebui sa fie normal. Acum cred ca vina nu este a nimanui, dar fiind o clinica care lucreaza cu NHS, am considerat ca ei trebuie sa aiba un fel de serviciu prin care sa informeze pacientul despre preturi. Mai ales ca nu era o clinica privata”, povesteste tanara care a trecut prin aceasta experienta neplacuta.

 

Plomba estetica… plomba privata

La ultima sedinta, medicul stomatolog i-a explicat romancei cauzele facturii: „Din cauza faptului ca am ales o plomba estetica, atunci toata lucrarea se plateste in regim de privat, mi-a spus medicul. Adica pretul unei plombe estetice este cel de privat. In cazul in care alegeam o plomba clasica, atunci pretul era de NHS, si anume 50 de lire. Pe mine m-a deranjat faptul ca nu au spus de la inceput nimic legat de preturi, ci abia pe parcurs, cand nu mai aveam cum sa dau inapoi. In momentul in care incepi o lucrare cu un medic este bine sa continui tot cu acelasi. Nu cred ca este recomandat sa il schimbi, fiecare are stilul si modul sau de a lucra. Si de aceea a trebuie sa raman si astfel m-am simtit obligata sa platesc suma aceasta destul de mare. Ei pacalesc oamenii. Eu, personal, m-am simtit pacalita”, povesteste L.M.

———————————————-

„Eu consider ca cei de la cabinetul stomatologic trebuiau sa spuna de la inceput: ce trebuie facut, unde trebuie lucrat, unde este necesara o plomba, cat costa o plomba estetica si una standard, ca sa stiu daca merg mai departe, daca imi permit sau nu, sau daca merg la un alt cabinet. Ei, insa, nu au procedat asa! Mi-au scos maselele, mi-au curatat dintii si m-au ispitit cu preturi mici.

In momentul in care s-a inceput lucrarea la maseaua la care aveam probleme, mi s-a vorbit despre pretul final. Dupa ce mi s-au obturat canalele si nu mai aveam cum sa mai dau inapoi, sa plec la un alt stomatolog, pentru ca mi se infecta, ma opream din tratament, incepeam din nou procedura de la zero… abia atunci am aflat pretul. Ceea ce nu mi s-a parut corect!”

L.M.

———————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Plomba dentara, de la 50 la 500 lire!”

  1. Bogdan Spune:

    Mmm… nici in Romania nu sunt mai breji. Plomba pentru o masea m-a costat 350 RON. Acum am venit de la cabinet unde am ramas mut si ma intrebam ce naiba imi face de atatia bani. In urma cu 2 ani acelasi cabinet avea preturi decente.
    Este o plomba cat in UK, in regim de stat. Deci….

Spune-ti si tu parerea!