PNL pierde, PMP câștigă

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 1 iulie 2016

PMP condus de Traian Băsescu a ajuns, de la un procent de 4%, după alegerile locale, la unul de 21% în prezent. Partidul a obținut 9 consilii județene, în urma negocierilor cu PSD și PNL. Astfel, PMP a reușit să constituie majorități în consiliile județene Constanța, Prahova, Neamț, Caraș Severin, Timiș și Maramureș alături de PSD și Alba, Arad și Ilfov alături de PNL.

La trei săptămâni după scrutinul din 5 iunie, cu majoritățile din restul țării deja constituite, harta politică a județelor arată și mai clar poziția dificilă a liberalilor.

Deși diferența față de social-democrați a fost de numai 5% în opțiunile pentru consiliile județene, liberalii au ratat negocierile în teritoriu, obținând doar nouă majorități în toată țara. Scorul de 32% realizat pentru consiliile județene nu doar că nu a fost mărit prin negocierile ulterioare, dar liberalii au reușit chiar să piardă zece procente față scorul obținut la alegeri. Cele nouă județe în care PNL deține majoritatea reprezintă, matematic, doar 22% din totalul teritoriului. Alba, Arad, Brașov, Cluj, Călărași, Satu Mare, Sibiu, Suceava și Ilfov sunt fiefurile PNL după finalizarea negocierilor dintre partide.

Pe scurt, cu o echipă foarte mică, partidul lui Traian Băsescu a obținut tot atâtea majorități câte a reușit PNL cu 32%, adică 496 de mandate. Doar 37 de consilieri județeni (4,4% din voturile pentru CJ-uri) i-au fost suficienți lui Băsescu să obțină nouă majorități în toată țara. În urma acestor negocieri, PSD a obținut, prin alianțe, 28 de președinți de consilii județene, făcând parte din majoritate în 30 de județe.

În ceea ce privește primarii, PSD a câștigat în 27 de județe plus Bucureștiul, PNL – în 10 județe, iar UDMR în 4. Social-democrații au scos cele mai bune rezultate în fiefurile tradiționale, Buzău și Olt, cu procente ce au depășit 80%, precum și în județele mai sărace din Oltenia și Moldova.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!