Pod-gradina peste Tamisa

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 16 decembrie 2013

pod tamisaEnglezii planuiesc sa construiasca un pod revolutionar in Londra, peste Tamisa, cu pomi, flori salbatice si plante specifice habitatului fluvial al capitalei britanice.

Visul actritei Joanna Lumley, care inca din 1998 imagina un „pod verde” care sa uneasca nordul si sudul Londrei, este aproape sa devina realitate, dupa ce guvernul britanic a anuntat o contributie de 30 milioane de lire sterline in sprijinul proiectului, relateaza Huffington Post, publicatie citata de Mediafax.

Cost total – 150 milioane de lire

Garden Bridge, podul-gradina, ar urma sa coste in jur de 150 milioane de lire sterline, in jur de jumatate din bani fiind strânsi din donatii private. Transport for London, organismul care coordoneaza transportul public din capitala britanica, va asigura patru milioane de lire pentru dezvoltarea proiectului. Scopul principal al podului nu pare a fi decongestionarea traficului, intrucât proiectul este strict pietonal, iar locul ales pentru constructie se afla intre alte doua poduri peste Tamisa, Waterloo Bridge si Blackfriars Bridge.

Garden Bridge Trust, organizatie al carei scop este supravegherea proiectului, a fost lansata la 1 noiembrie. Lordul Mervyn Davies a fost numit presedinte, iar horticultorul Dan Pearson a fost desemnat sa se ocupe de flora care ocupa trecerea peste Tamisa. Arhitectul care va proiecta constructia este Thomas Heatherwick, cel care a realizat New Bus for London, o linie de autobuze supraetajate, dar si structura care a sustinut flacara olimpica de la Jocurile din 2012.

Un loc fara zgomot si trafic

„Gradina va fi senzationala din toate punctele de vedere: un loc fara zgomot sau trafic, unde singurele sunete care se vor auzi vor fi cântecele pasarilor si zumzaitul albinelor, suieratul vântului printre crengi si apa care curge dedesubt”, spune Lumley. „Probabil ca va fi cel mai lent mijloc de a traversa râul, pentru ca oamenii se vor opri sa admire vegetatia si peisajul urban. Totodata, va fi o alternativa sigura si comoda de a traversa Tamisa pentru navetisti”, adauga ea.

Constructia ar urma sa aiba o lungime de 367 de metri si o latime maxima de 30 de metri. Desi nu au obtinut inca permisele necesare inceperii proiectului, dezvoltatorii spera sa finalizeze constructia pâna in 2017.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!