Poftele, indicator al deficiențelor din organism

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 6 februarie 2015

Atunci când ți-e poftă de ceva este un semnal că organismului îi lipsește ceva. De obicei, cele mai comune pofte ascund și cele mai comune deficiențe de vitamine din organism. Iată o listă de pofte și ce semnalează acestea:

 

Dacă poftești ceva dulce…

Ai nevoie de: crom.

Nivelul de insulină nu este reglat, prin urmare simți mereu nevoia de ceva dulce, care îți oferă acest boom de energie de care ai nevoie. Din păcate însă, specialiștii avertizează că dacă mănânci dulce, intri într-un cerc vicios, creșterea nivelului de insulină fiind de scurtă durată. Indicat ar fi să echilibrezi nevoia de crom cu un supliment alimentar. Acesta se găsește și în ficat, broccoli, sparanghel, vită, ouă, morcovi.

 

Dacă poftești ciocolată…

Ai nevoie de: magneziu.

Pofta de ciocolată este atât de comună deoarece, de obicei, din alimentația zilnică ne lipsește aportul de magneziu. Deliciul pe care ni-l permitem zi de zi reglează această nevoie, magneziul fiind responsabil cu prevenirea inflamațiilor din organism, dar și cu reglarea sistemului nervos și a anxietății. Macroul, tonul, un avocado pe zi, iaurtul cu puțină grăsime și bananele ajută la reglarea nivelului de magneziu din organism.

 

Dacă poftești carbohidrați…

Ai nevoie de: triptofan.

Pofta de cartofi prăjiți, paste, pizza sau pâine ascunde, de asemenea, un dezechilibru în organism, și anume lipsa unui acid aminat indispensabil, triptofanul. Acesta reglează buna dispoziție, fiind responsabil de producerea serotoninei. Curcanul, ouăle, bananele și alunele de pădure pot suplini nevoia de triptofan, așa că nu le evita în alimentația ta zilnică.

 

Dacă poftești carne…

Ai nevoie de: fier, zinc.

Lipsa de fier și de zinc ne face să ne simțim obosiți, așa că nutriționiștii recomandă să includem în dietă măcar o dată pe săptămână carne roșie, adică de vită. Zincul ajută la păstrarea unui păr și unor unghii sănătoase, așa că, pe lângă carne roșie, poți consuma midii, linte, spanac, semințe de dovleac, brânză și cereale integrale.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!