Poliţia britanică, uimită de un spărgător român

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 5 iunie 2014

Un român a reuşit să comită 31 de spargeri şi tâlhării în Londra şi împrejurimile metropolei fără a fi putea fi identificat de poliţiştii britanici. El a fost prins în cele din urmă în luna aprilie şi condamnat în 29 mai la opt ani de detenţie.

Constantin Tiberiu Gheorghe, în vârstă de 39 de ani, a dat spargere după spargere în capitala Marii Britanii, ca şi în comitatele învecinate Kent şi Essex, timp de mai multe luni, au informat ziarele locale din sud-estul Regatului Unit în ultimele zile ale lunii trecute.

Articolele apărute în presa britanică au remarcat nepăsarea cu care românul lăsa „urme” aproape la fiecare locaţie în care „a acţionat”. Investigatorii furturilor au găsit de fiecare dată urme de sânge sau amprente digitale care le furnizau informaţii despre făptaş. În consecinţă, poliţiştii au ajuns să îl individualizeze pe autorul infracţiunilor, cunoscându-i atât amprentele, cât şi profilul ADN. Totuşi, ei nu reuşeau să îl prindă pe Constantin Tiberiu Gheorghe pentru că acesta nu se afla în evidenţele forţelor de ordine britanice.

Infractorul originar din România trăia în Marea Britanie fără a avea o adresă fixă şi nu avusese anterior probleme cu legea pe teritoriul regatului. În aceste condiţii, numele şi detaliile sale nu au fost reţinute în baza de date a poliţiei.

O echipă de specialişti a fost chemată să intervină după ce mai mulţi investigatori s-au arătat intrigaţi de câte ori găseau semnalmentele bărbatului, însă nu puteau să facă nimic pentru prinderea acestuia.

Românul a fost identificat în cele din urmă ca un posibil suspect al comiterii furturilor, deşi nu i se cunoştea identitatea. Constantin Tiberiu Gheorghe a fost reţinut în 15 aprilie în zona centrală a cartierului Barking din estul Londrei şi arestat imediat.

El a fost prezentat pentru a fi judecat la tribunalul Snaresbrook Crown Court din zona nord-estică a capitalei de pe Tamisa, în 20 mai. Constantin Tiberiu Gheorghe şi-a recunoscut vinovăţia pentru toate cele 31 de infracţiuni comise. Completul de judecată a decis în 29 mai condamnarea sa la închisoare pentru opt ani.

„Gheorghe s-a dovedit a fi unul dintre cei mai prolifici, dar şi printre cei mai neglijenţi autori de spargeri pe care i-am întâlnit de-a lungul carierei mele”, a declarat ofiţerul de poliţie Brett Hagen, în legătură cu activitatea infracţională desfăşurată de români. „Românul a comis mai multe furturi în Londra, Kent sau Essex, cu un dispreţ total atât faţă de victimele acţiunilor sale, dar şi faţă de poliţişti”, a adăugat Hagen, care a făcut parte din echipa ce a investigat faptele românilor.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!