„Poliția” concediilor medicale, eliminată

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 iulie 2015

Salariații nu mai pot fi verificați la domiciliu atunci când se află în concediu medical, potrivit unui act normativ intrat la 10 iulie în vigoare.

Până la 10 iulie, aceste controale puteau fi făcute în cazurile în care existau suspiciuni cu privire la acordarea concediilor de incapacitate temporară de muncă, scrie avocatnet.ro, citat de Digi24.

Legea nr. 183/2015, prin intermediul căreia se elimină posibilitatea verificărilor la domiciliul salariaților aflați în concediu medical, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496 din 7 iulie și a intrat în vigoare la 10 iulie.

Salariații au dreptul, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, să beneficieze de concediu medical și de indemnizație pentru incapacitatea temporară de muncă provocată de bolile obișnuite sau de accidentele suferite în afara muncii.

Pe durata concediului medical, prezența acestora la domiciliu putea fi verificată de către autorități între anumite intervale orare ale zilei.

Dacă angajații nu erau găsiți acasă sau pur și simplu refuzau controlul, aceștia riscau să nu le mai fie plătită indemnizația de incapacitate temporară de muncă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!