Politia din Westminster: Nu ii „demonizati” pe romani!

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 16 iunie 2013

„Demonizarea” intregii comunitati romanesti din cauza grupurilor izolate de cetateni romani care locuiesc pe strazile din centrul Londrei este nedreapta, a atras atentia comandantul politiei din districtul metropolitan Westminster. Avertismentul transmis de Cdr. Alison Newcomb a fost publicat doar in ziarul local West End Extra, in editia din 7 iunie a publicatiei.

Politista britanica a aratat ca imigrantii veniti din Romania reprezinta doar o mica parte din numarul mare al oamenilor fara adapost ce isi duc viata, zi si noapte, pe strazile metropolei de pe Tamisa.

 

Romanii, 9% din oamenii strazii

Mai putin de 10% din oamenii strazii ce pot fi identificati in districtul metropolitan Westminster din City of London sunt de cetatenie romana, precizeaza publicatia locala West End Extra. Procentul a fost mentionat intr-un raport de specialitate aflat la dispozitia administratiei publice locale.

Numarul celor care au ajuns sa traiasca pe strazi in ultimul an financiar a crescut cu aproximativ 1.500 de persoane, au informat reprezentantii consiliului local Westminster. In total, peste 2.500 de indivizi fara adapost au fost luati in evidenta autoritatilor locale din districtul central londonez, pe parcursul anului 2012. Cifra a fost in crestere fata de 2011, cand pe strazile din Westminster traiau 1.905 oameni.

Cei mai multi dintre cei care isi duc viata sub cerul liber in zonele aglomerate din centrul Londrei sunt britanici, potrivit ziarului West End Extra. Acestia reprezinta 52% din numarul total de oameni ai strazii din districtul metropolitan Westminster. Lor li se adauga polonezii (peste 9%) si romanii (9%), conform aceleiasi surse.

 

In apararea romanilor

Politistii din districtul metropolitan Westminster se confrunta in fiecare zi cu problemele generate de numerosi oameni ai strazii de diverse nationalitati, a remarcat Alison Newcomb, comandantul sectiei de politie locale. Ea a dorit sa atraga atentia opiniei publice asupra pericolului „demonizarii unei anumite fractiuni a comunitatii”.

„Este adevarat ca o mare parte dintre cei care isi duc viata pe strazile din Westminster sunt originari din Romania. Avem, insa, o colaborare foarte buna cu Politia Romana si vom reusi sa stopam acest fenomen.

Totusi, este necesar sa spunem ca nu sunt toti romani. Mai sunt si altii… Trebuie sa ne asiguram ca nu se va ajunge la demonizarea acestei categorii din cadrul comunitatii, chiar daca ne confruntam cu o crestere a numarului de romani care au ajuns sa doarma pe strazile din districtul metropolitan Westminster”, a accentuat Cdr. Alison Newcomb.

 

Romani de etnie roma…

Cresterea numarului persoanelor provenite din estul Europei ce prefera sa traiasca pe strazi, in cartierele centrale londoneze, a devenit „o problema endemica”, au relatat cu indignare, pe parcursul ultimului an, importante publicatii britanice. Iar oamenii strazii originari din Romania au atras cel mai mult atentia mass-mediei britanice.

Localnicii si reprezentantii opiniei publice s-au plans in mod repetat politiei si alesilor locali de prezenta cetatenilor romani de etnie roma in zonele ultracentrale exclusiviste Brantson Square, Walmer Place, Marble Arch sau Park Lane.

„Poate ca romanii reprezinta mai putin de 10% din numarul total al oamenilor strazii care traiesc in districtul metropolitan Westminster. Dar ei ne creeaza cele mai multe probleme; comit cele mai multe infractiuni si lasa in urma lor numai mizerie”, a sustinut consilierul local Nickie Aiken, citat de publicatia West End Extra. Ea a subliniat in continuare ca se refera in mod special la etnicii romi. „Nu ma refer la comunitatea romaneasca in sine, pentru ca cei mai multi dintre romanii care traiesc in Marea Britanie au venit aici pentru a munci. Este vorba de o minoritate specifica si care este cea mai vizibila: aceea a romilor. Acestia sunt cei care prin comportamentul lor aduc grave deservicii de imagine romanilor si Romaniei”, a explicat Nickie Aiken.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!