POLIȚIA E DE VINĂ!

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie, Reportajul săptămânii pe data 29 iunie 2015

Diaspora romaneasca_Politia e de vina

Poliţistul britanic, perceput în Regatul Unit și în afara graniţelor Marii Britanii ca un simbol al rigorii în instituirea ordinii şi siguranţei publice, nu se bucură de același respect printre românii ajunși în această țară…

Imaginea polițistului britanic este asociată în întreaga lume cu aceea a bărbatului înalt şi spătos care poartă cască şi baston şi este cavalerul devotat al respectului faţă de lege. La fel de celebre sunt şi instituţiile poliţieneşti din Marea Britanie.

Toate acestea nu au, însă, aproape nicio valoare pentru mulți dintre românii stabiliți în regat. Ei susțin că, dimpotrivă, polițiștii britanici sunt incompetenți, corupți și slab pregătiți. Aceștia mai sunt, de asemenea, gata oricând să comită discriminări atunci când au de-a face cu presupuși infractori de origine română. Iar criticile la adresa instituțiilor polițienești britanice nu contenesc nici măcar în cazurile în care românii în cauză sunt infractori dovediți…

 

 

Infracțiuni dovedite, cazuri nerezolvate…

 

Scotland Yard sau Poliția Metropolitană londoneză au devenit de-a lungul timpului expresii arhicunoscute ale profesionalismului în combaterea infracționalității, dar românii din Marea Britanie sunt tot mai puțin convinși de veridicitatea acestui mit. Mulți dintre ei spun că nu se simt tocmai în siguranță în capitala de pe malul Tamisei; și au propriile povești și experiențe prin care își afirmă nemulțumirea față de felul în care au fost tratați de polițiștii britanici, cei care ar trebui să le garanteze o viață liniștită pe aceste meleaguri.

Câțiva români erau prădați de o persoană necunoscută într-o instituție de învățământ britanică, în urmă cu aproximativ cinci ani, în timp ce lucrau ca muncitori constructori la renovarea unei clădiri. Polițiștii britanici au investigat cele întâmplate și, într-un târziu, și-au cerut scuze… Păgubiții nu și-au recuperat nici până în prezent pierderile.

 

Furt dintr-o clădire protejată cu sistem de securitate

 „În vara lui 2010, în prima jumătate a lunii august, ne-au fost furate la locul de muncă, mie și colegilor mei, acte, valori, bani. Poliția nu a descoperit nici acum făptașul și nici nu mai sunt șanse să finalizeze cazul în favoarea noastră”, apreciază cu convingere Vasile M., un român care muncește de peste 10 ani pe șantierele din Regatul Unit.

Bărbatul efectua, în perioada respectivă, lucrări de construcții la o grădiniță privată patronată de una dintre bisericile londoneze. În calitate de subcontractor, Vasile și-a format o echipă de români cu care executa zilnic operațiuni de renovare a clădirii. „Stăteam toată ziua în grădiniță, în spatele unor uși asigurate cu sisteme de alarmă și codificate. Și totuși, într-o zi, când ne-am dus în încăperea unde ne lăsam lucrurile, am sesizat cu toții că ne-au dispărut toate lucrurile de valoare. Cred că cineva a pătruns pe geam, escaladând una dintre schelele exterioare folosite de noi pentru renovarea clădirii”, susține Vasile M.

În clădire lucrau în total șapte români. Tuturor le-au dispărut bani, telefoane mobile, acte. „Când ne-am dat seama ce s-a întâmplat, am sunat-o imediat pe directoarea grădiniței. A venit urgent împreună cu preotul de la biserica din apropiere și am sunat la secția de poliție din Notting Hill, aflată în proximitate. Polițiștii ne-au spus că vin într-o oră, dar au trecut patru și nu au mai ajuns. Într-un final am plecat toți acasă, dezamăgiți”, rememorează românul.

 

Fapte, nu scuze!

A doua zi dimineață când a ajuns la locul de muncă, era așteptat de un echipaj al poliției. Vasile M. și colegii săi au dat declarații în care au relatat toate cele întâmplate. Le lipseau sute de lire sterline, dar prejudiciul total era mult mai mare. Atunci au aflat de la polițiști că și la un hotel apropiat s-a consumat un furt similar.

„Au notat tot ce le-am spus pe niște carnețele, au mai și glumit cu preotul și directoarea grădiniței, apoi au plecat. Mi-au dat totuși o referință, din care reieșea că am reclamat o infracțiune care a fost luată în evidență pentru a fi investigată de polițiști. Aceeași hârtie îmi dădea dreptul să conduc mașina, pentru că și permisul auto mi-a dispărut atunci, odată cu buletinul și cu alte acte. Și timp de câteva zile, am tot primit scrisori cu scuze. Noroc că directoarea grădiniței ne-a despăgubit cum a putut pierderile financiare. În schimb, actele nu mi le-am mai putut reface decât când am avut timp să merg în România”, a concluzionat românul, neascunzându-și nemulțumirea.

Toate acestea l-au determinat pe Vasile să își piardă respectul față de activitatea polițiștilor londonezi. „În România nu aș fi trăit astfel de experiențe”, apreciază românul din Londra. El recunoaște, însă, că „la mine în oraș îi cunosc pe toți; și pe cei din lumea interlopă și pe polițiști”.

 

 

Hoț filmat și identificat, dar de negăsit

 

Un român care a colectat de la mai mulți conaționali, timp de mai multe săptămâni, colete cu cadouri destinate familiilor din România în decembrie 2008 a dispărut odată cu pachetele pe care le transporta. Acesta a produs o pagubă de câteva mii de lire sterline și suferință victimelor. Iar persoanele înșelate, deși s-au organizat și au făcut o plângere comună la una dintre secțiile de poliție londoneze, nu și-au recuperat paguba. Cazul lor a rămas nerezolvat până în ziua de astăzi.

Un grup de zece persoane provenind din România se adresau la sfârșitul lunii ianuarie din anul 2009 polițiștilor britanici. Ei au furnizat acestora numele și semnalmentele celui care i-a înșelat, dar și modelul și numărul mașinii cu care cadourile trebuiau să ajungă în România în ziua de Crăciun din decembrie 2008.

„Sunt niște incompetenți”, a tunat furios, referindu-se la polițiștii britanici, Ștefan Răileanu, unul dintre păgubiți. El era cu atât mai contrariat cu cât a fost primul care a sesizat poliției comiterea furtului. „Mi s-a părut de la început suspect individul și am fost să mă plâng la secția de poliție în 8 decembrie, când încă individul mai aduna colete de pe la românii din Londra. Avea două numere de telefon la care răspundea în acea perioadă. După Crăciun, telefoanele au devenit inapelabile și el a fost de negăsit. Deci, în momentul când eu m-am prezentat în fața acestor incapabili polițiști britanici, individul putea fi prins foarte ușor. Și dacă mă lăsau să acționez de unul singur, îi veneam de hac și cred că îl călcam în picioare… Le-am dat polițiștilor totul mură în gură, numere de telefon, numărul de înmatriculare a mașinii, numele și semnalmentele băiatului, tot. M-am și oferit să îl sun și să îl chem încă o dată la mine acasă pe motiv că mai am un colet de transmis în România. Și ar fi venit cu siguranță, pentru că totul se întâmpla înainte de jumătatea lunii decembrie. Polițiștii mi-au spus, însă, să o iau mai ușor și uite că nu au rezolvat nimic nici până acum, iar omul a dispărut bine-mersi cu banii și cu lucrurile noastre”, spune Ștefan cu supărare.

 

„Ne-am făcut de râs”…

Părerea lui Ștefan R. a fost împărtășită și de Livia Bogdan, victimă și ea a aceleiași situații. „Da, este adevărat că am fost la poliție un grup de aproximativ zece români. S-a întâmplat asta la sfârșitul lunii ianuarie 2009. Cei de la secția de poliție ne-au ascultat și ne-au înregistrat plângerea. Apoi am fost interogați fiecare pe rând în legătură cu ce s-a întâmplat, și-au notat adresele fiecăruia dintre noi și toate datele pe care le dețineam despre făptaș. La sfârșit, ne-au spus că în Londra există camere de luat vederi pe toate drumurile și că vor găsi precis o înregistrare cu cel în cauză. Însă, de atunci nu am mai aflat nimic”, spune femeia.

Totuși, ea crede că nu polițiștii britanici sunt cei pe care trebuie să fie supărată. „Eu sunt de părere că polițiștii nu au nicio vină, dimpotrivă, noi suntem cei care ne-am făcut de râs. Ce să ne facă ei dacă noi ne furăm român cu român?! Și dacă nu l-au prins, asta se datorează faptului că omul nici nu mai este în Marea Britanie”, susținea dezgustată Livia B.

 

 

Arestat pe nedrept

 

Un tânăr român de 24 de ani ajungea în arestul poliției britanice fără să fi comis nicio infracțiune. Acesta a fost încătușat, transportat cu „duba” și acuzat. Apoi a fost eliberat, fără să i se dea prea multe explicații. Șocat de cele ce i s-au întâmplat, el și-a destăinuit experiența pe unul dintre forumurile online pe care dialoghează românii. A urmat o întreagă dezbatere despre vinovăție și pedeapsă…

 

Infractor fără vină

„În urmă cu câteva zile, am fost arestat de poliția britanică pentru o simplă coincidență și pentru că nu s-au făcut cercetări amănunțite înainte. Am fost luat de acasă cu cătușele, tratat ca un infractor și ținut aproape 20 de ore în arestul poliției. Deoarece s-a dovedit că sunt nevinovat, am fost eliberat. Pentru ei a fost ceva ca și când nu s-a întâmplat nimic, dar pentru mine a fost un șoc, spunându-mi că sunt suspectul numărul 1.

Sunt în UK de aproape un an de zile, am toate actele în regulă, lucrez la o companie englezească. În ziua când spun ei că s-a întâmplat, am toate dovezile că nu am avut nicio legătură cu cazul…”, povestea Gabi, un tânăr român care ajungea nevinovat în arestul poliției londoneze, în urmă cu câțiva ani.

———————————

„Așa ceva nu se face, am rămas traumatizat, am pierdut bani și în ziua aceea puteam să fiu dat și afară de la locul de muncă… Sper să îmi găsesc un avocat bun să merg mai departe, pentru că am tot dreptul și sunt în regulă. Mereu am fost în legalitate atât în România, cât și aici.”

Gabi

———————————

 

Să dai poliția în judecată?! Nicio șansă…

„Ce nasol!”, exclamă cu surprindere un participant la forum care se semnează Agnb. „Îmi pare rău de ceea ce ți s-a întâmplat! Săracul de tine, nimeni n-ar trebui să treacă prin ce-ai trecut tu! În primul rând, e trist că tu gândești că ne tratează așa pentru că suntem emigranți! Știu că poate sună dur ceea ce spun, dar chestia e că este foarte improbabil să poți să-i dai în judecată (pe oricine vrei tu), pentru că sistemul lor este foarte puternic, bine pus la punct, și își justifică faptele! Spre exemplu, își vor justifica prin documente și autorizații motivul pentru care ai fost arestat și cred că, numai dacă știi tu clar că a fost o eroare de identitate și ți-au confirmat lucrul ăsta cerându-ți scuze, aș începe demersul de plângere.

În al doilea rând, a plăti un avocat este o treabă foarte scumpă și dacă e să pierzi cazul, banii îți vor fi nereturnabili.

Și nu uita, procedura lor cu cătușele și amprentele și pozele sunt standard. Așa procedează ei cu toată lumea care intră în custodia lor! Este foarte tentant să crezi că te discriminează și te tratează ca pe un criminal, dar, din păcate, este imposibil să nu te simți criminal! Și eu m-aș simți, dacă aș fi luată în cătușe de acasă!

Eu m-aș gândi bine, nu m-aș grăbi și aș cere tot felul de informații. Vezi care-ți sunt opțiunile și șansele de a câștiga, înainte să-ți iei un avocat pe care să dai banii.

Nu te descurajez să nu începi demersul de plângere, din contră, dar te avertizez că vei putea fi dezamăgit! Ai grijă de tine”, sună avertismentul lansat de către cel care își spune Agnb, pe un forum online al românilor din Marea Britanie.

„Îmi pare rău pentru ce ți s-a întâmplat, dar nu îți sugerez să-i dai în judecată… Bucură-te că nu ai pățit mai rău…”, este și sfatul unui alt forumist care postează pe același mediu de comunicare.

 

 

Am întâlnit și români… mulțumiți

 

Nu toți românii sunt supărați pe polițiștii britanici. Constantin trăiește în Marea Britanie de șase ani și este încântat de funcționarea tuturor instituțiilor din această țară. Și despre cei din poliție are numai vorbe bune, cu toate că nu a fost certat cu legea niciodată „Am fost copil necăjit, am crescut la orfelinat. Acum am familie și copii realizați, dar pentru asta am muncit ultimii șase ani în Anglia și încă vreo cinci prin alte țări diferite. Și din experiența mea, am ajuns la concluzia că toate instituțiile care funcționează aici sunt foarte avansate. La fel și poliția, mi se pare extrem de profesionistă în toate acțiunile sale. V-o spun din perspectiva omului care nu a avut de-a face cu infracționalitatea niciodată. Totuși, mi s-a întâmplat într-o zi să mă aflu împreună cu un prieten, când acesta a trebuit să plătească o amendă pentru o parcare neregulamentară a autoturismului. Eu, cu mintea mea de român, l-am sfătuit imediat să meargă să încerce să rezolve fără să plătească. Ne-am deplasat împreună la funcționarul poliției și am încercat să îl mituim. Ne-a făcut să ne simțim atât de prost, că ne-a pierit pofta să mai dăm șpagă. S-a uitat direct la noi și ne-a spus în față că ceea ce încercăm să facem este o mare rușine. Și într-adevăr, mi-a fost rușine pentru fapta mea, dar și pentru că vin dintr-o țară în care această metodă de a rezolva lucrurile este o practică curentă.

De atunci am tras concluzia că poliția și celelalte instituții britanice sunt mult superioare celor românești. Și totul pornește de la felul de a gândi al oamenilor. Deci, dați-mi voie să cred că toți acei români care critică polițiștii britanici sunt obișnuiți cu incorectitudinea și cu favoritismele la care se recurge în mod frecvent în România”, susține Constantin, un român încântat de polițiștii britanici.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!