Poliţia îi recunoaşte pe toţi cei 18 milioane

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie, UK la zi pe data 6 februarie 2015

mugshot-database

Peste 18 milioane de oameni nevinovaţi au fost introduşi în programul de recunoaştere facială al poliţiei, fără ca acest lucru să fie aprobat de către Home Office.

Forţele poliţieneşti din Anglia şi Ţara Galilor au stocat în propriile baze de date peste 18 milioane de fotografii faţă şi profil fără aprobarea Home Office-ului.

O investigaţie a celor de la Newsnight susţine că peste 18 millioane de oameni nevinovaţi se află în programul de recunoaştere facială al poliţiei.

Forţele de poliţie au început alcătuirea unor profile cu fotografii, însă fără a obţine acordul Home Office.

Oficialii poliţiei declară că bazele de date construite în vederea identificării identităţii sunt în conformitate cu Data Protection Act (articol ce prevede dreptul la intimitatea datelor şi a detaliilor personale), însă Alistair MacGregor QC, comisar în biometrică, se arată îngrijorat privitor la acest proiect.

„Tehnologia avansată devine din ce în ce mai accesibilă, astfel că este uşor să întreprinzi un astfel de proiect fără a te gândi prea mult la consecinţe. Dacă acest sistem computerizat prezintă erori, poate arunca întreaga investigaţie pe o cale totalmente falsă.”

Andy Ramsy, şeful programului de identificare al poliţiei din Leicestershire, susţine că baza lor de date ce conţine peste 100.000 de fotografii uşurează cheltuielile întregului sistem. „Toate aceste trei metode de identificare (testul ADN, amprentarea şi recunoaşterea facială) au un rol bine determinat în cadrul unei anchete şi vor deveni în curând cele mai ieftine metode de găsire a criminalilor,” conchide acesta.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!