Are poliţia nevoie de un motiv pentru a mă opri în timp ce conduc?

Articol publicat in sectiunea Auto, Cititorii întreabă pe data 7 decembrie 2013

Nu, nu are, indiferent că sunteţi la drum, intenţionaţi să plecaţi sau este vorba doar de un control de rutină. Poliţia vă poate cere să vă daţi datele, adică numele, data naşterii, permisul de conducere şi detaliile de asigurare. Dacă nu puneţi aceste date la dispoziţie, gestul va fi considerat o infracţiune.

Poliţia nu poate opri o maşină doar pentru a-l supune pe conducător la un test cu alcoolmetru. Pentru a face acest lucru, trebuie să existe suspiciunea că persoana de la volan este băută sau se află sub influenţa drogurilor. Un test mai poate fi cerut şi dacă, la un control de rutină, poliţia suspectează că şoferul a băut, din cauza mirosului de alcool emanat sau a vorbirii incoerente. A refuza să daţi testul nu face decât să fiţi pus în situaţia de a fi condamnat ca şi cum aţi fi condus sub influenţa alcoolului.

Totuşi, poliţia poate impune un test de alcoolemie oricărei persoane care  a comis infracţiuni în timp ce conducea maşina (condus neglijent, vorbitul la telefonul mobil în timp ce conducea, lumini necorespunzătoare).

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!