Poliţia română, în asistenţa poliţiei britanice

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 2 iulie 2015

uk_politia-romana-cu-cea-britanica

O operaţiune a forţelor de poliţie britanice urmăreşte să prindă infractori străini care se cuibăresc în Marea Britanie. În acest efort, poliţişti români, lituanieni şi olandezi lucrează cot la cot cu poliţiştii britanici, reuşind să facă sute de arestări, anunţă BBC.

Poliţiştii se folosesc de reţeaua de drumuri pentru a identifica şi captura suspecţii, folosind sistemul de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare, fiind urmărite în special vehiculele cu numere străine. Camerele de supraveghere alertează instantaneu dacă un vehicul nu este asigurat sau dacă are vreo legătură cu infracţionalitatea.

Misiunea din luna aceasta, care s-a desfăşurat în perioada 22-26 iunie, este deja a patra din cadrul operaţiunii ce poartă numele de Trivium. În cadrul misiunii anterioare, din octombrie 2014, s-au făcut peste o mie de arestări.

Deşi la operaţiune colaborează şi poliţişti lituanieni şi olandezi, fotografiile pe acest subiect apărute în presa britanică îi arată doar pe poliţiştii români la lucru alături de poliţiştii britanici, dar inspectorul Paul Keasey, de la West Midlands Police, a spus că „operaţiunea are ca ţintă infractorii, în nici un caz comunităţile din care aceşti infractori se întâmplă să facă parte”, continuând: „Cetăţenii străini care comit infracţiuni în UK, după care folosesc reţeaua de drumuri, s-ar crede de neatins de către poliţia britanică, însă, cu ajutorul acestui tip de operaţiuni, se poate demonstra că graniţele statelor nu reprezintă şi o barieră pentru actul justiţiar.”

Se estimează că pe străzile britanice circulă, în medie, 350.000 de vehicule înmatriculate în afara Marii Britanii. Agenţia de poliţie europeană, Europol, care participă şi ea la Operaţiunea Trivium, a circulat colegilor detalii a peste 3.000 de vehicule suspectate că ar avea legături cu diverse infracţiuni, înainte de debutul misiunii din săptămâna aceasta.

Inspectorul Keasey a mai spus că sprijinul ofiţerilor europeni, care ajută şi la depăşirea barierii limbii, este de mare valoare, ei împărtăşind totodată informaţii cu privire la diverşi infractori, precum şi tactici la zi folosite de aceştia.

În cadrul operaţiunii din octombrie 2014, 7.151 de vehicule au fost oprite, 555 dintre ele au fost ridicate şi 1.073 de persoane au fost arestate, fiind suspectate că au furat din magazine, au făcut trafic de oameni sau au fost autorii unor abuzuri domestice. Alte 3.458 de persoane au primit amenzi pe loc pentru abateri de la codul rutier, au fost avertizate sau au fost date în judecată.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!