Politia rutiera

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie pe data 6 noiembrie 2011

Politia dispune de cateva prerogative care sunt initiate pentru a pastra drumurile sigure, atat pentru conducatorii auto, cat si pentru pietoni. Iata o vedere de ansamblu asupra conditiilor si situatiilor in care puteti fi retinut de politie, plus cateva sfaturi legate de drepturile si responsabilitatile pe care le aveti.

 

Ce se intampla daca sunt oprit?

Politia are dreptul sa va opreasca oricand, nu are neaparat nevoie de un motiv, iar daca evitati sa va opriti, atunci ati comis deja o infractiune.

Cand sunteti tras pe dreapta de politisti, ati putea fi rugat sa prezentati cateva documente, printre care:

  • permisul de conducere;
  • certificatul de asigurare;
  • documentele de inregistrare ale masinii.

Daca nu le aveti asupra dumneavoastra, veti primi un ragaz de 7 zile in care le puteti aduce la sectia de politie. Daca simtiti ca ati fost oprit de prea multe ori, atunci puteti face o plangere la http://www.homeoffice.gov.uk/police/about/police-complaints.

 

Ce poate face politia?

Politia poate elibera un avertisment.

Daca ati comis o infractiune, atunci politia poate emite:

  • fixed penalty notice (FPN) (amenda fixa);
  • vehicle defect rectification notice (nota de rectificare a defectiunilor masinii).

 

Ce este un FPN?

Daca ati comis un delict minor de circulatie, cum ar fi nepurtarea centurii de siguranta sau conducerea unei masini care are un far spart, politia ar putea sa emita ceea ce poarta numele de FPN.

Non-endorsable offences (adica acele infractiuni care nu atrag si puncte de penalizare in dosar) sunt penalizate, in general, cu o amenda de 30 de lire.

Amenzile pentru endorsable offences, cum ar fi excesul de viteza, sunt pedepsite cu amenzi de 60 de lire, desi pot exista si unele exceptii. Infractiunile mai serioase, cum ar fi conducerea fara asigurare, pot aduce cu ele o amenda de 200 de lire.

Politia nu are dreptul sa va oblige sa platiti amenda pe loc.

Daca sunteti de parere ca penalizarea nu este justa, puteti alege sa nu platiti amenda si sa va sustineti cazul la tribunal. Daca platiti amenda, nu veti fi judecat si nu va fi pastrata niciun fel de inregistrare a evenimentului.

Exista un termen de 28 de zile in care pot fi platite amenzile, sau acestea vor ajunge sa fie marite cu 50% din suma initiala. Veti fi dat in judecata pentru acest lucru, daca nu platiti amenda in termen de 28 de zile, mai ales daca aceasta a fost inregistrata pe camera de luat vederi.

 

Ce este o „vehicle defect notification notice”?

Daca masina dumneavoastra este defecta, de exemplu unul dintre indicatoare nu merge asa cum trebuie, atunci va poate fi emisa avertizarea respectiva. Aceasta inseamna ca va trebui sa reparati defectiunea si sa dovediti acest lucru, cum ar fi o dovada de la mecanic care sa spuna ca lucrurile functioneaza corespunzator, una pe care sa o aduceti la sediul politiei.

 

Solicitarea unui test pentru alcool

Politia va poate cere sa suflati in fiola daca suspecteaza ca ati consumat alcool, de exemplu daca stilul de condus pare unul dezordonat.

Vi se va cere sa dati doua probe de aer respirat, iar valoarea cea mai mica va fi aceea pe care se va baza o eventuala viitoare acuzatie.

Daca testul a esuat, veti fi dus la politie, unde veti fi acuzat, iar proba va fi pastrata. Trebuie sa va indepartati de masina pana ce sunteti suficient de treaz sa conduceti sau alt sofer va conduce masina, cu permisiunea dumneavoastra.

Daca nu veti da probe, acest lucru va fi considerat o infractiune.

 

Ce infractiuni au ca rezultat pierderea dreptului de a conduce?

Daca ati adunat 12 puncte de penalizare pe parcursul a 3 ani, atunci permisul de conducere va va fi revocat pentru cel putin sase luni.

Conducerea sub influenta alcoolului are ca efect revocarea obligatorie si imediata a posibilitatii de a conduce.

 

Ce infractiuni conduc la retinerea masinii?

Politia are dreptul de a confisca masina daca aceasta este folosita intr-o maniera antisociala. Acest lucru include si conducerea neautorizata si periculoasa a motocicletelor sau vehiculelor in afara drumurilor. Politia poate confisca masina si daca soferul nu are permisul sau asigurarea necesare.

 

Ce infractiuni conduc la arestarea soferului?

Politia va poate aresta pentru orice gest in care se poate vedea o amenintare pentru ceilalti. Infractiunile serioase pot duce la inchisoare, cum ar fi provocarea unui deces prin maniera periculoasa de a conduce.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!