Politica britanică, explicată de o româncă

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 16 iunie 2014

Londra_Violeta Vajda_Green Party

Regulile care guvernează partidele politice în Marea Britanie sunt complicate și greu de înțeles pentru cei care nu sunt implicați direct în acest fenomen. Așa se face că UKIP, un partid declarat de mass-media câștigătorul alegerilor europarlamentare din mai 2014, este creditat cu puține șanse de a obține măcar locuri în Camera Comunelor a Parlamentului din Westminster Palace, la alegerile generale de anul viitor.

Câteva legi nescrise după care funcționează politica britanică ne-au fost dezvăluite de Violeta Vajda, singurul român propus la ultimele alegeri naționale ca și candidat pe listele unui partid britanic, atât pentru un post de consilier local, cât și pentru un fotoliu de europarlamentar.

 

————————————–

Violeta Vajda

 

  •  este din Timișoara și s-a stabilit în Regatul Unit în urmă cu peste 20 de ani;
  •  doctorand în cadrul University of Sussex și al Institute of Development Studies. Tema sa de doctorat vizează rasismul în comunitățile rome din România;
  •  a început să activeze în partidul ecologist britanic Green Party din 2008;
  •  la alegerile din 22 mai a candidat pentru un post de europarlamentar și un loc în consiliul local din Lewisham (sudul Londrei), pe listele partidului din care face parte.

————————————–

 

Numărând voturile alegătorilor britanici

Diaspora Românească: Cum s-a văzut competiția electorală din 22 mai din interior?

Violeta Vajda: Sunt multe aspecte pe care mass-media nu le-a dezvăluit. Acestea sunt cunoscute exclusiv celor care au participat și au observat întreaga competiție din interior. În realitate, UKIP nu a câștigat prea mult. Formațiunea politică a obținut la alegerile locale doar cu un loc de consilier local mai mult decât partidul ecologist Green Party. Iar „partidul verzilor” este considerat o formațiune politică mică.

Am fost surprinsă să observ, în timp ce număram voturile, cât de puțini alegători au votat cu UKIP la alegerile locale. Adevărul este că acest partid extremist nu are candidați suficient de carismatici pentru a putea câștiga competiția electorală la alegerile locale sau cele generale, bazate pe vot uninominal.

Rezultatul pozitiv înregistrat de UKIP la alegerile europarlamentare se datorează mecanismului de vot bazat pe o reprezentare proporțională și nu uninominală. Iar acest fapt avantajează partidele mici.

 

Partidul „săracilor” sau al… îmbogățiților

D.R.: Și totuși, cine sunt atunci susținătorii UKIP?

V.V.: S-a creat imaginea falsă că UKIP este partidul săracilor sau al muncitorilor. În realitate, în nordul Angliei, dominat de clasa muncitoare, formațiunea politică al cărei lider este Nigel Farage nu a obținut multe voturi în 22 mai. Aceștia au votat cu laburiștii. În schimb, partidul s-a bucurat de o largă susținere în Essex, regiune din nord-estul Londrei renumită pentru că acolo trăiesc mulți înstăriți.

Liderul partidului însuși, Nigel Farage a studiat la Dulwich College, școală prestigioasă din sudul Londrei și este membru al The East India, unul dintre cluburile cele mai exclusiviste ale gentelmenilor din înalta societate britanică. Iar cazul său nu este unul singular. Mulți dintre membrii UKIP sunt foarte bogați.

De fapt, susținătorii UKIP sunt oameni care s-au îmbogățit în ultimii ani. Ei s-au decis să susțină politica anti-europeană și împotriva imigrației promovată de UKIP de teamă să nu piardă privilegiile materiale de care au ajuns să se bucure. Ei nu vor fi niciodată în favoarea actualului Consiliu al Europei care încearcă să impună statelor UE instituirea unei taxe pentru tranzacțiile financiare. O asemenea măsură i-ar dezavantaja profund pe acești îmbogățiți.

 

Britanicii, împotriva UE și anti-imigrație

D.R.: Cât de anti-europeni sunt britanicii?

V.V.: Cred că există un curent de opinie anti-european în Marea Britanie care se manifestă mai vizibil în afara Londrei. Există zone din Regatul Unit cu populație săracă, unde oamenii percep Uniunea Europeană ca principalul vinovat pentru criza economică severă din ultimii ani. Acest raționament este bineînțeles fals. Lucrări recente scrise de economiști importanți au atras atenția asupra creșterii îngrijorătoare a diferențelor dintre săraci și bogați la nivel mondial. Deci, nu este un fenomen specific doar Marii Britanii sau spațiului european.

De asemenea, britanicii mai trăiesc încă nostalgia fostului imperiului pe care l-a reprezentat Marea Britanie. Unii dintre ei mai cred și acum că țara lor este locul unde ajung toate resursele lumii și că, de aceea, Regatul Unit rămâne un spațiu al bunăstării chiar și în perioade de criză economică mondială.

 

D.R.: Este adevărat că Marea Britanie și-a pierdut spiritul de toleranță față de imigranții stabiliți pe aceste meleaguri?

V.V.: Trebuie să știți că populația Marii Britanii nu a fost niciodată în favoarea imigranților. Îmi amintesc că nici acum 20 de ani, când eu m-am stabilit în această țară, lumea nu era foarte prietenoasă cu cei care veneau din est. Este adevărat, însă, că, în prezent, atitudinile anti-imigrație s-au generalizat și au devenit mult mai vocale, în timp ce, în trecut, oamenii se comportau cu mai mult bun simț și nu spuneau ceea ce gândeau.

Campania actuală împotriva prezenței străinilor în Regatul Unit a fost încurajată în permanență de mass-media. Au fost numeroase articole în ziare care au falsificat realitatea doar pentru a inocula publicului ideea că imigranții sunt cauza tuturor relelor. Trebuia găsit cu orice preț un țap ispășitor, în condițiile de criză severă pe care economia britanică le-a traversat.

 

D.R.: Urmează alegeri parlamentare în primăvara anului următor. Cine va câștiga puterea?

V.V.: Cred că, așa cum s-a întâmplat și în 2010, nici după alegerile generale din 2015 nu va exista un partid politic care să reușească să formeze de unul singur o majoritate parlamentară. Se va ajunge probabil, din nou, la necesitatea formării unei coaliții de guvernământ. Interesant va fi, însă, de urmărit cine anume va face parte din această coaliție, pentru că liberali-democrații, aliații de acum ai conservatorilor, au căzut foarte jos în acest moment.

Laburiștii par a fi principalii favoriți la câștigarea scrutinului. Ei sunt singurii care au progresat la locale, în 2014, față de rezultatele alegerilor din 2010.

 

„UKIP nu va câștiga niciun loc de parlamentar în 2015”

D.R.: Vor reuși cei de la UKIP să obțină, în premieră, fotolii de parlamentari în Camera Comunelor?

V.V.: Părerea mea este că UKIP nu va câștiga nici măcar un loc în Parlamentul din Westminster Palace. Sistemul de vot din Marea Britanie este astfel conceput încât orice partid care își dorește să aibă membrii în Parlament trebuie să fie extrem de bine organizat.

O astfel de formațiune ar trebui să fie situată cel puțin în poziția a doua în preferințele electoratului într-o întreagă circumscripție electorală sau în mai multe zone. Aceasta înseamnă să ai susținerea a numeroși votanți într-o singură regiune. Iar acest lucru se poate obține după ani de zile de muncă, în care echipe de politicieni să umble din casă în casă, să stea de vorbă cu oamenii încercând să îi convingă că un anumit candidat merită să fie ales.

Problema UKIP este că nu are o organizare teritorială riguroasă care să îi permită acest lucru. Îi lipsesc și candidații care să fie personalități cunoscute și apreciate într-o comunitate zonală. Ei au obținut voturi exclusiv datorită declarațiilor populiste ale liderului lor.

————————————–

„Faptul că te prezinți la urne și votezi în ziua alegerilor nu este suficient. Cel mai important este să fii foarte bine informat, să știi ce votezi.

Absenteismul este considerat în prezent una dintre cele mai importante probleme la alegeri în țările occidentale. Dar nu este singura. Oamenii ar trebui să fie mult mai informați în legătură cu candidații pe care îi votează. Iar aceste detalii nu se află de la televizor sau din mass-media. Votanții ar trebui să știe amănunte despre activitatea desfășurată de candidați în plan local.

Dacă alegătorii ar fi procedat așa înainte de 22 mai, UKIP nu ar fi câștigat mai nimic la alegeri…”

Violeta Vajda – un politician român la Londra

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!