Politicienii si jurnalistii britanici, ridiculizati de Ion Jinga

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 13 ianuarie 2014

Teama nejustificata a jurnalistilor si politicienilor britanici fata de o presupusa „invazie” a romanilor a fost persiflata intr-un text scris de dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra, si postat pe un blog gazduit de website-ul publicatiei The Huffington Post UK in 2 ianuarie.

„«Asteptandu-l pe Godot» sau pe romani sa vina in Marea Britanie” este titlul articolului care face trimitere la o situatie ridicola dintr-o piesa celebra de teatru absurd. Materialul a fost citat, preluat si comentat ulterior in mai multe ziare importante care apar la Londra.

 

Incursiune in teatrul absurdului…

Britanicii asteapta „valuri” de imigranti romani si bulgari care nu vor ajunge, practic, niciodata in aceasta tara, sugereaza ironic ambasadorul Ion Jinga, facand o comparatie cu piesa „Asteptandu-l pe Godot” scrisa de Samuel Beckett.

„Samuel Beckett, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului trecut, este recunoscut ca unul din creatorii «Teatrului Absurdului». Iar cea mai cunoscuta piesa de teatru scrisa de acesta este «Asteptandu-l pe Godot». Aceasta reflecta o perspectiva tragicomica a naturii umane. Este o comedie absurda in doua acte, cu doua personaje, Vladimir si Estragon, care asteapta degeaba, la nesfarsit, sosirea unui personaj fictiv, pe nume Godot. Piesa a fost votata in trecut ca cea mai importanta lucrare de gen, scrisa in limba engleza, in secolul XX. Se pare, insa, ca o noua varianta a piesei «Asteptandu-l pe Godot» a fost reinventata de o parte a presei din Regatul Unit”, a scris dr. Ion Jinga, intr-un articol aparut pe website-ul The Huffington Post UK.

Ambasadorul roman atrage atentia ca sosirea a milioane de romani, imediat dupa 1 ianuarie 2014, a fost asteptata cu disperare in redactiile anumitor publicatii britanice. „S-a sugerat, de asemenea, ca am sa merg pe aeroportul Luton sau Heathrow ca sa ii felicit pe primii romani ce vor sosi pe taram britanic. Am primit, in acelasi timp, solicitari pentru a acorda interviuri in ziua de Craciun, in care sa comentez despre «valurile» de romani ce vor «inunda» Regatul Unit… Am refuzat toate aceste invitatii”, se destainuie Ion Jinga.

 

Ziarele, politicienii si retorica anti-romaneasca

Romanii si bulgarii au acum aceleasi drepturi de a trai si munci in Marea Britanie ca si ceilalti cetateni europeni, precizeaza The Huffington Post UK, in care se comenteaza reactia exprimata in scris de ambasadorul dr. Ion Jinga.

Politicieni britanici cu retorica anti-imigrationista, printre care Nigel Farage, liderul partidului nationalist UKIP, si alti cativa parlamentari conservatori au avertizat ca Marea Britanie nu are capacitatea sa absoarba un numar mare de noi imigranti veniti din estul Europei.

Mai multe publicatii care apar la Londra au preluat acest tip de discurs. „Regat Unit al beneficiilor sociale, venim!”, titra Daily Express in prima zi a acestui an. Iar cotidianul Daily Star a publicat, in acelasi timp, un articol „Anul Nou al hotilor”, incercand sa sugereze cititorilor sai ca cei mai multi dintre imigrantii de etnie roma din Romania si Bulgaria care vin in Marea Britanie sunt infractori.

„A fost o adevarata surpriza pentru mine sa descopar cum atitudinile britanicilor fata de romani sunt intemeiate pe opinii in totalitate false, eronate”, sublinia ambasadorul Romaniei la Londra in propriu sau articol.

 

La Luton, in asteptarea romanilor

Dr. Ion Jinga i-a ironizat și pe „distinsii parlamentari britanici” care au decis sa-si petreaca primele ore ale zilei de intai din noul an la aeroportul din Luton, pentru a fi martorii sosirii romanilor si bulgarilor.

Laburistul Keith Waz, presedintele Comisiei de Afaceri Interne din Camera Comunelor, s-a aflat printre politicienii care si-au petrecut dimineata de 1 ianuarie la Luton. Ion Jinga a comparat disperarea acestor oameni politici si a jurnalistilor care ii asistau cu personajele din piesa mentionata anterior, a lui Samuel Beckett.

„Trebuie sa marturisesc ca eu si sotia mea purtam vina de a fi adus romani in Marea Britanie cu prilejul Craciunului si a Anului Nou. Fiica mea a venit din Bruxelles si am mai avut invitati o familie de prieteni din Romania. Au fost trei persoane care vor parasi Marea Britanie zilele urmatoare. Sper ca ele sa nu fie socotite printre milioanele de romani ce sunt asteptati sa invadeze Marea Britanie”, a mai adaugat ambasadorul roman, pe acelasi ton ironic.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!