Politico: „Laura Codruța Kovesi, românul anului”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 4 decembrie 2015

Romania Crusading WomenSite-ul Politico, care întocmește o listă cu 28 de personalități europene ce au atras atenția în acest an și care vor fi urmărite și în 2016, o plasează pe Laura Codruța Kovesi pe prima poziție, considerând-o românul care a atras cel mai mult atenția în 2015 și care va fi urmărit îndeaproape inclusiv din afara țării.

„Politico 28” este versiunea europeană, pentru cele 28 de țări ale UE, corespondentă a „Politico 50” din Statele Unite, „ca recunoaștere a ideilor și oamenilor din spatele acestora care schimbă politica americană”.

„Am început cu întrebarea: Cine sunt cei care captează cel mai mult atenția în fiecare dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene, de la Austria la Regatul Unit? Scopul nostru a fost să identificăm persoanele care nu atrag atenția doar prin virtutea posturilor pe care le ocupă. Deci, nu vor fi prezenți Angela Merkel pentru Germania sau Alexis Tsipras pentru Grecia”, mărturisesc autorii, citați de ziare.com.

Din România a fost aleasă Laura Codruța Kovesi, care avea doar 33 de ani când a fost numită procuror general, în anul 2006, iar șapte ani mai târziu a fost numită în fruntea DNA, „o instituție creată pentru a combate corupția la nivel înalt în anii în care România se pregătea să adere la Uniunea Europeană”. De atunci, a condus cazurile răsunătoare ale DNA – Elena Udrea, Sorin Oprescu, Mircea Băsescu și Victor Ponta. „Românii au suspectat mult timp că politicienii lor sunt corupți, însă anchetele au arătat răspândirea uluitoare a corupției”, notează sursa citată.

Kovesi este fiica unui procuror și a mers la Facultatea de Drept în prima parte a anilor ’90, anii noii democrații în România. A început să lucreze într-un mediu cu foarte mulți bărbați, unde „sistemul încuraja discriminarea de gen” în acordarea slujbelor, susține procurorul-șef al DNA. De atunci, însă, lucrurile s-au schimbat, iar discriminarea a dispărut din sistemul judiciar din România, astfel că acordarea slujbelor și promovările sunt acum bazate pe alte criterii. Astăzi, mulți oameni obișnuiți privesc la Kovesi cu speranța că politica și societatea din România pot fi curățite de corupția profundă ce a chinuit țara de la căderea comunismului, mai scrie sursa citată.

Șefa DNA are parte însă și de critici, unii dintre aceștia susținând că face jocuri politice. Răspunsul său este că DNA merge după toți oficialii suspectați de corupție.

„În ultimii câțiva ani, politicienii din toate partidele au fost anchetați, indiferent dacă formațiunile lor se aflau la putere sau în opoziție”, susține procurorul-șef al DNA, adăugând că faptul că 90% dintre cei inculpați ajung să fie condamnați arată faptul că dovezile sunt puternice și că procedura judiciară este respectată. „Pentru ca lupta împotriva corupției să reușească, voința, determinarea și abilitățile pe care le avem nu sunt suficiente. Este vital ca independența procurorilor și stabilitatea instituțională a DNA să rămână nealterate”, a mai spus Kovesi.

„Mai multă educație, mai puțină corupție” este sloganul său pentru Europa. Întrebată care sunt cele trei lucruri pe care le ia cu ea peste tot unde merge, a răspuns: „O carte, echipament sportiv și un telefon.”

Pe lista Politico se mai află premierul maghiar Viktor Orban, un cântăreț belgian, un activist irlandez pentru drepturile homosexualilor, un avocat constituțional italian și un episcop polonez.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!