Politisti romani pe strazile Londrei

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 9 decembrie 2013

Londra_Nexus_Cms Nicolae Ciprian Dumitrescu, Insp. princ. George Ionescu

Operatiunea Nexus poate fi definita ca un pod de comunicare intre reprezentantii Politiei Metropolitane si reprezentantii comunitatii romanesti din Londra. Prima intalnire a avut loc zilele trecute si a avut ca scop informarea comunitatii romanesti in ceea ce priveste actiunile intreprinse de catre politia londoneza cu sprijinul celor opt politisti romani care lucreaza pentru Metropolitan Police.

Doi dintre politistii romani care fac parte din operatiunea Nexus au vorbit pentru Diaspora Romaneasca despre aceasta experienta. Este vorba despre comisarul Nicolae Ciprian Dumitrescu si inspectorul principal George Dorian Ionescu.

 

Diaspora Romaneasca: Faceti parte de cateva saptamani din operatiunea Nexus… Este Londra plina de infractori romani, asa cum scriu ziarele britanice?

Comisar Nicolae Ciprian Dumitrescu: Nu este tocmai asa… Romanii nu sunt implicati in comiterea unor infractiuni dintre cele mai grave, doar ca multi dintre ei comit infractiuni. Cum ar fi furturile din buzunare, furturile din magazine, pe care lumea le vede cel mai des, si probabil de aici si aceasta perceptie din mass-media local britanica ca romanii cauzeaza probleme. Ati vazut, sunt destule alte nationalitati pe langa romani care cauzeaza probleme. Infractionalitatea cu autori romani este proportionala cu numarul romanilor aflati in Marea Britanie, deci nu este ca si cand romanii creeaza mai multe probleme decat alte nationalitati. Suntem in top doar datorita faptului ca suntem numerosi fata de alte nationalitati.

 

D.R.: Ce perceptie au politistii britanici cu care colaborati fata de infractionalitatea in randul romanilor?

Cms. N.C.D.: Nu pot sa spun ca au o perceptie anume. Cei cu care lucram sunt cei care ne-au solicitat ajutorul, politia londoneza – mai multe departamente care se ocupa cu diverse zone ale criminalitatii. Iar cei care ne-au solicitat ajutorul sunt cei care au avut probleme mai mult decat alte forte din politia londoneza, cu infractionalitatea cu autori romani. Daca va referiti la o perceptie negativa, ei sunt echidistanti, nu au deloc tendinte rasiste.

 

D.R.: Ati avut contact si cu alti romani in afara de cei care incalca legea?

Cms. N.C.D.: Nu suntem aici doar pentru combaterea criminalitatii, ci si pentru a acorda sprijin comunitatii romanesti. Sprijinul acesta se materializeaza prin stabilirea legaturii intre comunitate si politia londoneza, ceea ce pana acum nu s-a incercat. Acesta este primul pas in crearea acestei legaturi si a unei bune colaborari cu comunitatea romaneasca din perspectiva politiei londoneze. Alti colegi de ai mei sunt implicati in alte proiecte, unde se cauta in mod activ imbunatatirea modului de trai al comunitatii romanesti. Proiectul Ajutor si Proiectul Prospero cauta solutii pentru integrarea unor membri din comunitatea romaneasca in munca, aici, in Marea Britanie.

 

D.R.: Cum reactioneaza infractorii romani cu care va intalniti pe strazile Londrei?

Cms. N.C.D.: In Romania, toata lumea trebuie sa aiba buletin si sa se legitimeze cand este oprit; daca nu se stabilesc datele identitatii si sunt suspiciuni, poate fi dus la sectie pentru stabilirea identitatii reale. Aici lucrurile sunt altfel. Fiecare isi poate da ce nume doreste si infractorii romani profita uneori de oportunitatea aceasta, mai ales ca ei pot pretinde ca nu cunosc limba engleza si este dificila comunicarea intre ei si politistii londonezi. Cand suntem noi acolo nu mai au cale de intors. Am intalnit situatii in care suspectii romani dadeau date de identitate false, chiar pretindeau ca sunt de alte nationalitati. Am intalnit un astfel de caz in care se dadeau italieni. Si in astfel de situatii, ca si in altele, am fost de folos. Faptul ca isi dau alte date de identitate ridica semne de intrebare. Putem in continuare porni catre verificari mai aprofundate legate de persoana respectiva.

 

D.R.: Se poate face o comparatie intre munca de politist din Romania si cea de aici? Ce putem invata noi de la ei si ce pot ei sa invete de la noi?

Cms. N.C.D.: Sunt foarte multe lucruri care pot fi spuse… Diferenta principala pe care am vazut-o intre Politia Romana si cea londoneza este ca politistii londonezi sunt perceputi de comunitate ca o forta de politie mai prietenoasa. Populatia are mai multa incredere in politia de aici. Probabil la noi se datoreaza faptului ca am iesit din era comunista. Inca ne luptam sa cream o imagine cat mai buna si cat mai corecta asupra noastra, a politistilor romani. Ca metode de aplicare a legii si de actiune, diferente mari ar fi cele legislative. Aici cand conduci pe cineva la politie se considera arestare. La noi sunt alti termeni, poate fi conducerea la sediul politiei, care nu este asociat cu retinerea sau arestarea. Aici totul este arestare. Sunt diferente majore din punct de vedere legislativ. Alta diferenta este vizavi de durata pedepselor. La noi in tara, pentru furt calificat este intre 3 si 15 ani. Aici, nu stiu exact, dar am vazut ca se da si doua-trei saptamani de condamnare.

 

D.R.: Credeti ca aceasta este o cauza pentru care prefera infractorii sa vina aici, stiind ca pedepsele sunt mai mici?

Cms. N.C.D.: Posibil… Pedepsele sunt mult mai usoare aici pentru anumite infractiuni. Nu pot face o comparatie pentru toate infractiunile. Dar pentru furt, aici sunt pedepse mai usoare si mai permisive…

 

Diaspora Romaneasca: Cum priviti aceasta experienta?

Inspector principal George Dorian Ionescu: Este o experienta cu totul noua si total diferita fata de tot ceea ce facem in Romania. Bineinteles ca la mijloc este vorba tot de Politie, dar vazuta prin ochii Politiei Metropolitane. Este o experienta de a vedea cum se descurca ei cu cetatenii romani si cu infractiunile comise de acestia. Suntem aici de pe 2 octombrie 2013, iar intreaga operatiune Nexus este un proiect care dureaza doi ani de zile. Noi vom sta in Londra trei luni de zile.

 

D.R.: Cum sunt priviti romanii de catre politistii londonezi?

Insp. p. G.D.I.: Din punctul de vedere al autoritatilor din Marea Britanie, romanii sunt bineveniti aici atat timp cat muncesc, au acte in regula si nu comit infractiuni. Politia Metropolitana nu are nimic impotriva romanilor, ci doar cu infractorii. Ceea ce autoritatile de aici ne-au spus a fost faptul ca romanii sunt cunoscuti ca fiind harnici, muncitori. Scopul este acela de a preveni. Este o actiune pro-activa.

 

D.R.: In ce zone ale Londrei lucrati in prezent?

Insp. p. G.D.I.: In prezent, lucram la Winter Wonderland, in zilele de weekend mai ales, cand este aglomerat. E diferit. Aici nu avem autoritatea de a aplica legea, noi doar ii sprijinim pe colegii nostri de la Politia Metropolitana. O zi implica foarte mult mers, foarte multa munca de teren si trebuie sa fim mereu cu ochii in patru. Este o experienta minunata pentru a vedea cum lucreaza o politie profesionista dint-o tara europeana, asa cum a spus si ambasadorul Ion Jinga, una dintre cele mai cunoscute si profesioniste politii din lume.

 

Potrivit lui Mark Gower, reprezentant al Politiei Metropolitane din Londra, numarul de infractiuni comise de romani in ultimul an este ingrijorator. Acesta a mai mentionat ca in prezent peste 1.000 de romani sunt cautati pentru diferite infractiuni comise. In acest context, Politia Metropolitana cere sprijinul comunitatii romanesti pentru depistarea infractorilor romani. Opt ofiteri de politie romani si trei ofiteri de politie polonezi lucreaza la Londra, alaturi de politistii britanici in cadrul operatiunii Nexus. Aceasta se va derula pe parcursul a doi ani, fiind sustinuta de specialisti si analisti din serviciile speciale ale politiei britanice. Echipele de ofiteri romani participanti la operatiunea politieneasca romano-britanica pot fi reinnoite cu o frecventa de trei luni. Prin acest proiect, politistii londonezi incearca sa isi armonizeze propria capacitate de interventie in raport cu structura multietnica a societatii metropolei.

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!