Polițiștii britanici au ceva cu românii…

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie, Poveşti româneşti, UK, despre români pe data 1 iunie 2015

uk_politie_arest

 

Discriminați după naționalitate

 

Profesionalismul polițiștilor britanici este pus la îndoială. Numeroși români reclamă că se simt discriminați din cauza naționalității lor atunci când au de-a face cu ofițerii de poliție din Regatul Unit.

Doi români s-au adresat redacției Diaspora Românească în ultimele zile pentru a reclama că plângerile lor adresate oficial reprezentanților forțelor de poliție din această țară au fost ignorate de oamenii legii. Ei pretind că atitudinea polițiștilor s-a schimbat atunci când au aflat că reclamantul este de origine română. Iar opiniile lor nu sunt singulare…

 

Între români…

Un român păgubit cu câteva mii de lire sterline de un conațional susține că, deși a raportat cazul polițiștilor, aceștia nu au făcut nimic pentru a rezolva situația, pentru că atât reclamantul, cât și acuzatul sunt… originari din România. Bărbatul, care lucrează în sectorul construcțiilor la Londra, a făcut aceste declarații sub protecția anonimatului.

„Am fost și am reclamat cazul la poliție. Eu nu știu engleză, dar mi s-a dat un translator. Am și număr de referință de la ei”, accentuează bărbatul.

El pretinde că a făcut o lucrare contractată de un alt român în locuința unei britanice. Cel care obținuse lucrarea a refuzat să îl plătească. Ofițerii de la poliție  care s-au deplasat în imobilul respectiv au stat de vorbă doar cu proprietara locuinței. Apoi i-ar fi spus reclamantului să se înțeleagă cum poate cu cel pe care îl reclamase.

„Am fost cu poliția la locuința unde am lucrat. Au constatat că sculele mele au dispărut de acolo și au stat de vorbă cu proprietara. Apoi mi-a spus că suntem români amândoi și să ne înțelegem între noi”, mai afirmă contrariat reclamantul.

Acesta a afirmat că nu știe cum să procedeze pentru a i se face dreptate și că intenționează să se adreseze autorităților române din Regatul Unit în acest scop.

 

Dovezi insuficiente…

Nicolae S. este un alt român care a mărturisit că a fost nevoit să se adreseze de nenumărate ori polițiștilor din localitatea în care trăiește pentru a interveni în urma comportamentului agresiv al unei vecine de origine britanică. Cazul său a mai fost prezentat în paginile publicației Diaspora Românească, dar situația nu a fost depășită, afirmă bărbatul.

„Anul trecut am chemat de mai multe ori poliția, tot din cauza ei. Și nu i-au făcut nimic. Au spus că vor dovezi. Și ea nu încetează  (…).”

Nicolae mai spune că a apelat la secția de poliție de patru ori, recent, pe parcursul a două săptămâni, pentru ca un echipaj să se deplaseze din nou la locuința lor și să constate cele întâmplate. „Am apelat la organele de poliție din zona unde locuim (…). Au venit și le-am arătat toate foile cu amenințări pe care ni le-a băgat vecina în cutia poștală. Le-am spus că ne deranjează… Au stat de vorbă și cu noi și cu ea, dar parcă nu ne cred. Zic că nu au dovezi.”

Acum, românul nu mai crede în poliția britanică… Nicolae S. este decis să  ceară sprijin din partea Ambasadei României la Londra.

——————————————–

„Dar unde este dreptatea? O să îmi găsesc copiii și soția bătuți în casă și speriați că nu se face dreptate…  La asta o să se ajungă mai târziu.”

Nicolae Scutaru, un român revoltat că poliția nu intervine în disputa cu vecina sa britanică

——————————————–

 

 

„Statistica rușinii”

 

Gabriel Ursu este un român din Regatul Unit care și-a creat un blog personal doar pentru a-și mărturisi dezamăgirea pentru că a fost reținut câteva ore în arestul unei secții de poliție londoneze, deși se consideră nevinovat. Bărbatul susține că a fost mai degrabă o victimă, într-un moment nefericit, la locul nepotrivit. El mai afirmă că polițiștii britanici și-au schimbat comportamentul când au aflat că este român, deși și-au dat seama de nevinovăția sa.

 

Arestat, dar nevinovat

„Ieri mi-am pierdut libertatea. A fost doar o perioadă de timp scurtă, dar am impresia că mi-a fost luat ceva ce nu am să mai pot recupera. Am pierdut ceva pentru totdeauna…”, își începe Gabriel mărturisirea în singurul articol publicat pe blogul său personal. Textul a fost postat în 22 ianuarie 2015 sub titlul „Cum am devenit o parte din statistica rușinii?”

Gabriel a absolvit studii de master în arte la una dintre universitățile cunoscute și apreciate din Londra. El ocupă în prezent o poziție de manager în domeniul în care s-a specializat și are în continuare legături cu mediul universitar academic, reiese din mărturisile sale. Iar faptul că a ajuns, chiar întâmplător și nejustificat, „pe mâna poliției” a fost pentru el un moment greu de suportat, conform spuselor lui.

——————————————–

„Nu mai pot să mă recomand ca absolvent de masterat în arte la o prestigioasă universitate londoneză. De-acum sunt doar un infractor! Nu mai sunt managerul care am devenit anterior prin studiu și pregătire asiduă, ci doar un alt român arestat la Londra în luna ianuarie a anului 2015. Nu mai contează nici faptul că sunt o persoană cu studii superioare care s-a implicat în regim de voluntariat, ca mentor, în formarea viitorilor manageri; sau că am încercat întotdeauna, prin munca mea, să  restitui ceva din tot ce am acumulat, ajutând societatea. Totul s-a risipit și am fost redus la «o nouă palmă pe obrazul Românei».

Gabriel

——————————————–

Românul dezvăluie destul de puțin despre circumstanțele în care a ajuns în vizorul ofițerilor de la Metropolitan Police. „Trăim într-o societate în care suntem într-o goană continuă în încercarea de a face bani din nimic. Iar eu mă simt acum vinovat pentru că am căzut în această capcană.” El are remușcări pentru că a devenit „o parte din statistica rușinii”, adică încă un român arestat în Regatul Unit.

Gabriel își recunoaște faptele, dar atrage atenția asupra nevinovăției sale. „Acum îmi dau seama unde am greșit. Sunt un om onest și educat și am avut convingerea că piața în care mă aflam funcționa complet legal. Aceasta se află în centrul unei capitale moderne, în apropierea unei agenții renumite de servicii secrete. Spațiul era patrulat constant de polițiști și de gardieni publici. Dar s-a dovedit că m-am înșelat amarnic…”

——————————————–

„Polițiștii britanici devin foarte reticenți imediat când aud că au de-a face cu români.”

Declarație făcută în public la Ambasada României la Londra de către un avocat român, chemat adeseori să îi reprezinte legal pe compatrioții noștri

——————————————–

 

„O tresărire” în ochii polițistului

Gabriel nu le reproșează aproape nimic ofițerilor de poliție care l-au reținut. „Trebuie să îmi exprim admirația față de ofițerul care m-a arestat, pentru profesionalismul acestuia și modul în care m-a tratat. Mi-a înțeles poziția și și-a dat seama că nu sunt un infractor și că am ajuns victima unei ilegalități în necunoștință de cauză. Totuși, a trebuit să suport consecințele… I-am apreciat în egală măsură pe polițistul care m-a anchetat, dar și pe cel care m-a reținut în arestul secției de poliție. Nu pot să le reproșez nimic. Sunt oameni care și-au făcut datoria, folosindu-și toate capacitățile și practicând cu demnitate profesia pe care și-au ales-o”, subliniază românul.

Procesele de conștiință și lupta interioară ce au urmat în adâncul ființei lui Gabriel au fost declanșate de o opinie exprimată la întâmplare de un polițist și apoi de un simplu gest… „Există totuși ceva care mă deranjează și îmi tulbură gândurile…  Mi s-a părut firesc faptul că, la un moment dat, mi s-au cerut detalii despre locul nașterii (România – n.r.) și despre părinții mei. Au urmat, însă, niște comentarii care cred că erau nepotrivite și m-au deranjat: «O să trebuiască să comunicăm aceste informații secției de poliție regionale de care aparțineți. Premierul nu va fi mulțumit dacă aceste date nu sunt transmise mai departe.»

——————————————–

„Am văzut în ochii acelui ofițer toată îndoiala și resentimentele față de români create ca urmare a asocierii acestora cu o mică minoritate; și nu mă refer nicidecum la vreo minoritate etnică.”

Gabriel

——————————————–

(…) Revolta mea are la bază un sentiment de patriotism pe care nu îl resimt în mod obișnuit. Acesta a fost declanșat imediat ce am observat o anumită tresărire în ochii unuia dintre polițiști atunci când le-am spus că sunt de naționalitate român. Ofițerul cred că nici nu și-a dat seama de reacția pe care a avut-o și care era probabil rezultatul direct al campaniei anti-românești susținute de mass-media britanică. Nu pot să îl acuz cu nimic pentru că a avut un asemenea reflex. La urma urmei, omul nu avea absolut nicio vină. Doar că oamenii din Regatul Unit au fost îndoctrinați prin articole xenofobe apărute în cele mai importante publicații și de către televiziunile britanice care transmit o imagine deformată, dură și tendențioasă despre concetățenii mei. Toate acestea dor, chiar dacă părerile mele personale despre România sunt arareori exprimate în termeni superlativi”, se destăinuie, în continuare, bărbatul.

——————————————–

„Sunt, deci, încă o cifră adăugată în statistica rușinii! Încă un număr care va fi folosit în propaganda împotriva românilor. Nu încerc să le iau apărarea compatrioților mei. Nici nu am pretenția că «nu există uscături în pădurea noastră». Mă deranjează, însă, că am contribuit și eu, ca un număr trist, la această campanie rușinoasă. Toate eforturile pe care le-am depus în ultimii zece ani au fost, pur și simplu, anulate și înlocuite cu stigmatul de a fi român.”

Gabriel

——————————————–

 

 

Ambasada României la Londra vă răspunde

 

Reprezentanții Ambasadei României la Londra vor răspunde întrebărilor Diaspora Românească privind impresiile unor români care susțin că se simt discriminați de unii polițiști britanici. „Știm că interesul pentru acest subiect este mare”, se arată într-un e-mail care ne-a fost transmis din partea Ambasadei.  Același text lansează o invitație către redacția noastră de a participa la o viitoare discuție pe această temă.

Reacția Ambasadei vine ca răspuns la o solicitare anterioară transmisă în acest sens, de redactorii Diaspora Românească, având în vedere colaborările aflate în derulare între Poliția Română și cea britanică.

Opt ofițeri ai Poliției Române se află în prezent la Londra și participă la diverse acțiuni specifice alături de polițiștii de la Metropolitan Police, începând din 7 ianuarie 2015. Obiectivul prezenței acestora în capitala Regatului Unit îl constituie reducerea numărului de infracțiuni comise de est-europeni pe întinsul metropolei. Colaborarea  polițienească româno-britanică se derulează în cadrul unei operațiuni cu nume de cod Nexus, care se derulează încă din 2013.

Vom reveni cu informații în numerele viitoare ale publicației noastre.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!