Polițiștii britanici, criticați nejustificat de români

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie pe data 9 iulie 2015

uk_politia britanica

Aluziile formulate de numeroși cetățeni români stabiliți în Regatul Unit privind un presupus comportament discriminatoriu al ofițerilor de poliție britanici față de persoanele provenite din România sunt fără temei și neconforme cu realitatea. Aceasta este convingerea reprezentanților Ambasadei României la Londra și a celor ai Secției Consulare românești din capitala Regatului Unit. Ei și-au argumentat punctul de vedere în cadrul unei întâlniri desfășurate joi, 25 iunie, la sediul Ambasadei.

 

Nu s-au înregistrat plângeri

Acuzele unor români referitoare la modul în care sunt tratați ei sau concetățenii lor de către polișiștii britanici sunt doar „impresii nefondate”. Nu există nici măcar o plângere făcută de un cetățean român vizând încălcarea procedurilor legale de către ofițeri de poliție britanici, precizează surse din interiorul reprezentanței diplomatice a României în Regatul Unit.

Practic, nu s-au consemnat deloc reclamații venite din partea unor cetățeni români aflați în Marea Britanie în care să se solicite declanșarea unor acțiuni de verificare a unor atitudini vădit discriminatorii ale polițiștilor din regat. Nici nu s-au raportat încălcări flagrante ale drepturilor persoanelor de naționalitate română în raporturile cu polițiștii britanici, precizează reprezentanții Ambasadei României la Londra.

 Aceștia atrag atenția că mulți dintre românii care reclamă comportamentul polițiștilor britanici fac parte din categoria persoanelor care au comis infracțiuni pe teritoriul Regatului Unit. Iar plângerile lor au mai degrabă ca scop susținerea propriei nevinovății. Criticiile lansate de aceștia vizează însă prea puțin elementele de procedură ale unei investigații polițienești sau comportamentul neadecvat al unui ofițer de poliție. Dacă ar exista astfel de situații, ele ar face imediat obiectul unor investigații declanșate de Independent Police Complaint Commission (IPCC), un organism guvernametal independent care se ocupă expres de asemenea plângeri.

În plus, o persoană care este acuzată de comiterea unei infracțiuni are parte obligatoriu de un proces juridic. În acest fel, ea se poate apăra și beneficiază de anumite drepturi procesuale, subliniază aceleași surse.

Reprezentanții Ambasadei mai remarcă faptul că nu s-a înregistrat nici măcar un caz în care un cetățean român să fi fost bătut sau supus unui tratament violent în arest de către polițiști britanioci. De asemenea, nu au fost raportate cazuri de cetățeni români reținuți de polițiști fără motiv ori fără să existe suspiciunea comiterii sau implicării într-o faptă infracțională.

Dimpotrivă, sunt foarte multe cazuri în care poliția britanică își face datoria și salvează cetățeni români care ajung victime ale unor abuzuri pe teritoriul Regatului Unit. Situațiile de exploatare a unor români depistate de ofițerii de poliție sunt numeroase. Iar reprezentanții instituțiilor polițienești intervin fără rezerve atunci când li se raportează incidende de natură rasială, insistă cei de la Ambasada României la Londra amintind de atacurile rasiste consumate în Irlanda de Nord și rezolvate cu ajutorul polițiștilor anul trecut.

 

Când să ne adresăm poliției?

Nemulțumirile unor români care acuză refuzul polițiștilor britanici de a interveni în anumite situații provin din neînțelegerea exactă a atribuțiunilor legale ale ofițerilor de poliție din această țară. „Nu te poți adresa poliției pentru orice”, avertizează reprezentanții Ambasadei României la Londra. Ei  atrag atenția că sunt anumite cazuri în care poliția din Marea Britanie nu intervine deloc și, ca atare, nu se recomandă adresarea unor plângeri la poliție în anumite situații specifice.

Polițiștii nu se ocupă de conflictele de muncă, ne-au informat surse din interiorul Ambasadei, vorbind de competențele polițiștilor din Regatul Unit. Acestea sunt de competența micilor tribunale ale muncii cunoscute sub titulatura Small Claims Court. În schimb, polițiștii vor fi chemați de îndată ce se constată o situație de exploatare a unei persoane prin muncă sau atunci când apar suspiciuni privind acțiuni ilicite de trafic uman, mai precizează cei de la Secția Consulară.

Românilor nu li se recomandă să se adreseze secțiilor de poliție nici atunci când au loc conflicte între chiriașii și proprietarii unei locuințe. De asemenea, poliția nu se poate interpune într-o relație stabilită pe bază de contract între proprietarul unui autovehicul și o companie de asigurări, de pildă. Toate aceste cazuri se încadrează în categoria mai largă a disputelor contractuale între două părți. Acestea se rezolvă exclusiv pe cale juridică.

În schimb, polițiștii intervin frecvent atunci când li se raportează cazuri de conflicte în familie, mai ales atunci când acestea presupun fapte de violență în familie sau atunci când se impune protejarea minorilor.

Reprezentanții Ambasadei României la Londra sugerează românilor să apeleze cu încredere la centrele Citizens Advice Bureau existente în orice localitate și în toate cartierele Londrei ori de câte ori au probleme pe care nu știu unde să le adrezeze.

Reprezentanții Secției Consulare a Românieie oferă consultanță ori de câte ori li se solicită sprijinul din partea persoanelor care au ajuns în conflict cu oamenii legii.

 Persoanele care au ajuns să fie reținute de reprezentanții poliției și sunt nemulțumite de de modul în care au fost tratate pot să ceară reevaluarea cazului de către ofițeri de poliție superiori, recomandă aceleași surse din interiorul Ambasadei.

 

Statisticile infracționalității, în defavoarea românilor

Cifrele și datele statistice referitoare la infracționalitate nu sunt favorabile deloc comunității românilor stabiliți în Regatul Unit, conform declarațiilor unor reprezentanți ai Ambasadei României la Londra.

Aproximativ 6.500 de cetățeni români au fost condamnați la nivelul anului 2014 în întreaga Marea Britanie. Această cifră situează comunitatea românească pe un rușinos loc doi într-un clasament al infracționalității în care au fost implicați cetățenii străini aflați pe teritoriul Regatului Unit. Românii ocupă a doua poziție, imediat după polonezi, în condițiile în care comunitatea polonezilor este aproximativ de trei ori mai mare din punct de vedere numeric comparativ cu cea românească.

Numai îm Londra sunt arestați între cinci și șase mii de cetățeni români anual. Aceștia reprezintă cam 4% din numărul total al arestărilor efectuate în capitala Regatului Unit și circa 15%  raportat la cifra străinilor care ajung în atenția polițiștilor din cadrul London Metropolitan Police.

Totuși, cifrele privind faptele infracționale în care au fost implicați cetățeni români pe teritoriul britanic au înregistrat scăderi constant începând din 2013, conform acelorași surse.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!