Politistii romani, „arma secreta” a Metropolitan Police

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 4 noiembrie 2013

Londra_Ambasada_Politisti_Romani_Nexus_2013

Ofiterii de politie din Romania si Polonia sunt „ultima arma” cu care Metropolitan Police din Londra va lupta impotriva infractiunilor comise de straini in capitala Marii Britanii, dezvaluie un comunicat transmis de Biroul de Presa al Metropolitan Police (MET).

„Este o initiativa bazata pe un parteneriat tripartit care a devenit posibil datorita unei finantari UE in valoare de 1,5 milioane de euro. Proiectul a beneficiat de suportul direct acordat de Stephen Greenhalgh, delegat al primarului Londrei pe probleme politienesti si de infractionalitate”, precizeaza reprezentantii MET.

 

Politia romano-polonezo-britanica

Opt ofiteri de politie romani si trei ofiteri de politie polonezi vor lucra la Londra, alaturi de politistii britanici, in cadrul Operatiunii Nexus. Aceasta se va derula pe parcursul urmatorilor doi ani, fiind sustinuta de specialisti si analisti din serviciile speciale ale politiei britanice. Echipele de ofiteri romani participanti la operatiunea politieneasca romano-britanica vor fi reinnoite cu o frecventa de trei luni, se mai precizeaza in comunicatul transmis de Metropolitan Police.

 „Dupa o scurta perioada de acomodare, ofiterii din Romania si Polonia au inceput deja activitatea, implicandu-se in actiuni de interventie impotriva grupurilor infractionale organizate, de combatere a traficului de persoane, a retelelor de prostitutie si a agresiunilor prin violenta. Ei au acordat, de asemenea, asistenta pentru urmarirea persoanelor care au comis fapte reprobabile in Londra si s-au sustras urmaririi judiciare”, se arata in acelasi comunicat.

Prin acest proiect, politistii londonezi incearca sa isi armonizeze propria capacitate de interventie in raport cu structura multietnica a societatii metropolei. „Dorim sa ne dezvoltam abilitatile privind eficienta combaterii infractionalitatii. De vreme ce populatia Londrei este atat de diversa din punct de vedere etnic, nu avem de ales si suntem obligati sa ne imbunatatim conexiunile cu alte state. Nu ne putem permite sa nu recurgem la acest mod de lucru. Trebuie sa fim capabili sa reactionam impotriva infractorilor, chiar si in cazul in care acestia provin din alte tari”, a explicat subcomisarul Mark Rowley, seful Serviciului de Infractiuni Specializate din cadrul Metropolitan Police.

Statisticile arata ca circa un sfert din cei aproximativ 300.000 de suspecti retinuti de politistii londonezi in ultimul an sunt straini.

 

Opt politisti romani la Ambasada

La 22 octombrie 2013, ambasadorul Romaniei, Ion Jinga, i-a primit pe cei opt ofiteri de politie romani detasati pe langa Metropolitan Police din Londra, in cadrul unui proiect cu participare multinationala finantat de catre Comisia Europeana. „Proiectul este o continuare fireasca a cooperarii excelente intre Ministerul Afacerilor Interne din Romania si autoritatile de aplicare a legii din Marea Britanie, mijlocita de Ambasada Romaniei la Londra, acestea fiind implicate intr-o serie de alte actiuni si proiecte comune, care includ si detasarea altor ofiteri de politie romani si, respectiv, britanici, pentru a facilita investigatii specifice”, a declarat Ion Jinga. „Proiectul actual are la baza o alta initiativa similara care a reprezentat un succes si a avut loc anul trecut, in perioada desfasurarii Jocurilor Olimpice de la Londra. Zece ofiteri romani au lucrat atunci impreuna cu politisti din Marea Britanie. Este un exemplu de colaborare din care toata lumea are de castigat. Cred cu convingere ca Operatiunea Nexus ne va oferi o mai buna intelegere a modului in care trebuie abordata activitatea de mentinere a ordinii in comunitatile din cadrul actualei societati multiculturale europene”, a mai explicat diplomatul roman.

Bazat pe principiile europene referitoare la crearea unui spatiu de libertate, securitate si justitie, si in contextul multiculturalitatii specifice capitalei britanice, dar si altor metropole europene, Nexus este primul proiect de acest fel din Europa in care mai multe state, precum si Comisia Europeana, isi unesc resursele in vederea dezvoltarii unor noi standarde specifice de aplicare a legii si instrumente de cooperare, apreciaza dr. Ion Jinga.

 

Operatiunea Nexus

Operatiunea Nexus lansata de Comandamentul Specializat pentru Crima Organizata isi propune imbunatatirea fluxului de informatii transmis MET de catre Romania si Polonia referitor la persoanele originare din cele doua tari, suspectate de politistii din Londra pentru comiterea de infractiuni pe teritoriul Regatului Unit. Ofiterii romani vor acorda sprijin politistilor britanici in actiuni vizand prevenirea si combaterea infractiunilor care au ca autori sau victime membrii ai comunitatii romanesti din Marea Britanie.

„Romania si Polonia au fost de acord sa se implice pozitiv si sustinut in colaborarea cu Metropolitan Police din Londra pentru a ne ajuta sa diminuam activitatea infractionala desfasurata de straini in Regatul Unit, dar si sa acordam sprijin victimelor acestor actiuni comise impotriva legii”, a subliniat subcomisarul Mark Rowley din cadrul MET.

„Acest proiect se desfasoara in conformitate cu obiectivele internationale actuale”, a remarcat si Witold Sobkow, ambasadorul Poloniei in Marea Britanie, citat in comunicat. „Si nu ma refer numai la lupta impotriva activitatii infractionale in general, intr-o societate multietnica asa cum este cea din metropola londoneza… Este vorba si despre instaurarea unui climat de siguranta si incredere reciproca in interiorul comunitatilor de romani si polonezi din aceasta tara. Cred ca este cu adevarat o oportunitate pentru aparatorii legii din tarile noastre sa lucreze impreuna in capitala Marii Britanii”, a mai spus diplomatul polonez.

Toti ofiterii de politie romani detasati in Marea Britanie vorbesc foarte bine limba engleza, avand diverse grade si specializari in domeniul combaterii activitatii infractionalitatii. Ei vor fi asistati in permanenta de ofiteri britanici in actiunile pe care le vor intreprinde. Politistii romani nu vor avea autoritatea de a opera singuri arestari, dupa cum se precizeaza in comunicatul MET.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!