Poliţiştii români, la mare căutare în misiuni britanice

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 28 iulie 2013

londra_Politisti romani_actiune in Victoria station

Prima acţiune poliţienească mixtă care adună laolaltă efective din trei state est-europene, incluzând România, şi ofiţeri de poliţie britanici a fost lansată în Marea Britanie la mijlocul acestei luni. Scopul declarat al acestui parteneriat este acela de a urmări şi prinde infractorii originari din cele trei state est-europene aflaţi în prezent în Marea Britanie.

Poliţişti români, polonezi şi lituanieni au fost cooptaţi într-o acţiune alături de colegii lor britanici în încercarea de a combate creşterea infracţionalităţii comise de imigranţii pe teritoriul Regatului Unit. Modul de intervenţie al echipajelor mixte de poliţie care îi includ şi pe poliţiştii români se desfăşoară la nivel naţional în cadrul operaţiunii cu nume de cod Trivium, coordonată de la centru de instruire a poliţiştilor TallyHo, situat în cartierul Edgbaston din Birmingham. Aceasta a început în intervalul 15-19 iulie cu implicarea a patru ofiţeri ai Poliţiei Române, doi poliţişti lituanieni şi alţi doi veniţi din Polonia.

 

Împotriva „piraţilor” de pe şosele

Ideea colaborării din spatele operaţiunii Trivium a fost lansată după ce poliţiştii britanici au ajuns la concluzia că bande organizate provenind din răsăritul continentului desfăşoară mai multe acţiuni infracţionale pe teritoriul britanic. Printre faptele ilegale comise de aceste structuri se numără furtul organizat din spaţii comerciale, comerţul ilicit cu fier vechi sau demontarea sondelor catalitice de la autoturisme.

Poliţiştii est-europeni şi-au început deja activitatea în Regatul Unit, acordând asistenţă echipajelor de poliţişti britanici care opresc autoturismele date în urmărire, în timp ce acestea se află în mişcare, oriunde în reţeaua naţională de drumuri de circulaţie din Marea Britanie.

„Vrem să asigurăm publicul larg că intervenţiile noastre comune vizează exclusiv depistarea infracţiunilor organizate de către bandele de est-europeni. Folosim în acest scop tehnologie de ultimă oră şi personal profesionist specializat pentru acest gen de acţiuni. Vor fi oprite doar persoanele suspectate că au comis infracţiuni grave”, a subliniat inspector-şef Martin Evans, cel care conduce acţiunea.

„Mulţi dintre infractorii pe care îi căutăm operează în reţele organizate şi sunt în permanentă mişcare, deplasându-se cu autovehiculele pe şoselele din întreaga ţară, pentru a evita să fie depistaţi. Sperăm ca în acest fel să creăm un sistem de intervenţie prin care să prevenim şi chiar să eradicăm acest model de activitate infracţională”, a explicat şi Suzette Davenport, inspector-şef în cadrul Poliţiei comitatului Gloucestershire.

„Aceste reţele infracţionale care acţionează în timp ce se deplasează pe şoselele Marii Britanii reprezintă un grad ridicat de risc pentru siguranţa circulaţiei. Infractorii folosesc de cele mai multe ori autoturisme care nu sunt asigurate corespunzător, nu au verificarea tehnică obligatorie sau nici măcar nu deţin documentele necesare care să le dea dreptul să conducă autovehicule”, a spus şi Stephen Hammond, reprezentantul guvernului pe probleme de siguranţa circulaţiei pe drumurile publice. Acesta a mai adăugat că acţiunea se bucură de susţinerea Ministerului Transporturilor din Marea Britanie.

 

La…. Scotland Yard

Acţiunea comună a poliţiştilor români, lituanieni, polonezi şi britanici coordonată de la Birmingham şi care se desfăşoară în prezent pe şoselele Marii Britanii a fost prezentată ca o premieră, deşi iniţiative similare au mai fost anunţate în trecut.

Poliţia londoneză Scotland Yard a susţinut în luna februarie a acestui an că va avea şi ea o unitate specială din care vor face parte şi poliţişti români. Structura va fi formată din ofiţeri de poliţie proveniţi din mai multe state europene şi va fi menită să combată infracţiunile comise de străini în capitala Marii Britanii.

Metropolitan Police din Londra a solicitat finanţare din fonduri europene pentru a constitui o echipă de detectivi şi ofiţeri de poliţie specializaţi din alte ţări ale bătrânului continent. Proiectul este parte a operaţiunii cu nume de cod Nexus, în cadrul căreia peste 30 de ofiţeri de poliţie din alte ţări europene vor fi relocaţi în Londra în următorii trei ani. Membrii noii unităţi îşi vor desfăşura activitatea în Londra, îmbrăcaţi cel mai adesea în haine civile şi fără a avea misiunea de a opera arestări. Poliţiştii vor putea să folosească uniforma specifică pe care o poartă în ţara lor de origine în cadrul unor misiuni speciale, când iau parte la raiduri de urmărire sau în cazul în care intervievează suspecţi. Ei vor desfăşura, în acelaşi timp, colaborări cu unitatea de poliţie specializată în acţiuni în mijloacele de transport în comun şi transporturi British Transport Police, precum şi cu City of London Police.

Ofiţerii de poliţiei din România şi Polonia vor face parte din viitoarea echipă „internaţională” care îşi va desfăşura activitatea sub îndrumarea Scotland Yard. Colaborarea se va mai extinde cuprinzând şi forţe poliţieneşti din Lituania şi Irlanda.

Ideea organizării unei unităţi internaţionale de poliţie la Londra este o consecinţă directă a unei colaborări reuşite desfăşurate anul trecut între Metropolitan Police şi Poliţia Română, susţin reprezentanţii Ambasadei României la Londra.

O echipă de ofiţeri ai Poliţiei Române, formată din şapte bărbaţi şi trei tinere,  s-a aflat în misiune la Londra în intervalul iulie-octombrie 2012. Prezenţa lor în capitala britanică a făcut parte dintr-un proiect pilot de colaborare între Poliţia Română şi Metropolitan Police. Parteneriatul a fost lansat în urma demersurilor reprezentanţei diplomatice româneşti din Marea Britanie.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!