Polonia, amenințată de un război hibrid inițiat de Rusia?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 martie 2015

Polonia se confruntă cu o criză de securitate din cauza războiului din Ucraina învecinată și are potențialul de a fi amestecată într-un „război hibrid” cu Rusia. Acest tip de război implică propagandă și „agresiune prin informații”, afirmă unul din cei mai importanți generali din Polonia, Stanislaw Koziej. Generalul Koziej, care conduce Biroul Național de Securitate al președintelui polonez, a solicitat aliaților occidentali să urmeze exemplul Varșoviei și să-și crească cheltuielile cu apărarea, în condițiile în care Rusia continuă să-și sporească arsenalul, scrie Newsweek. „În trecut, bugetele majorității statelor membre NATO au scăzut, în vreme ce cheltuielile Rusiei pentru armată au crescut. Această tendință periculoasă și alarmantă trebuie stopată”, a explicat generalul Koziej.

„La cel mai recent summit NATO din Newport, am decis să ne mărim bugetul pentru apărare la cel puțin 2% din PIB începând cu 2016, ceea ce, bineînțeles, are legătură cu criza de securitate cu care ne confruntăm acum și cu nevoia de a asigura realizarea celor mai importante programe ale modernizării armatei”, a amintit Koziej. Generalul a arătat că Polonia a devenit ținta „agresiunii prin informații și propagandei Rusiei”, în condițiile în care presa rusă de stat acuză frecvent Polonia că intervine militar în Ucraina. Între timp, Rusia neagă dovezile potrivit cărora militanții vorbitori de rusă din regiunea estică Donbas din Ucraina sunt susținuți de Kremlin. Aceasta în pofida dovezilor tot mai multe că mii de soldați staționați în apropierea graniței ucrainene au trecut în teritoriul ucrainean.

„În societatea rusă, se creează o imagine negativă a Poloniei. Un exemplu al acestei presiuni a fost recenta declarație cu privire la mutarea rachetelor Iskander în regiunea Kaliningrad, aflată la granițele Poloniei. În urmă cu câteva zile, un document rusesc cu privire la anexarea Crimeii spunea că Polonia a sprijinit revoluția pro-europeană Maidan prin antrenarea luptătorilor ucraineni, ceea ce evident nu este adevărat, însă a construit o anumită imagine a Poloniei în societatea rusă”, a continuat generalul Koziej.

El crede că Rusia nu dorește să atace direct Polonia, care este membru NATO, însă nu s-ar da înapoi de la tacticile unui război hibrid, care combină dezinformarea publicului, propaganda și sabotajul intern. „În cazul unei agresiuni deschise, obișnuite, asupra teritoriului nostru, sunt convins că apărarea va fi făcută de NATO potrivit articolului 5 al Tratatului de la Washington. Nu putem fi la fel de siguri în cazul amenințărilor aflate sub pragul războiului – agresiunea ascunsă, diversiunea, care nu pot fi desconsiderate de când Rusia a anexat Crimeea”, a mai arătat Koziej.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!