Polonia: cel mai mare protest din era postcomunistă

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 13 mai 2016

Polonia_protest Varsovia_mai 2016

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc la Varșovia cea mai mare demonstrație de protest pe care Polonia a văzut-o de la căderea comunismului, scrie presa internațională. Aproape un sfert de milion de oameni au ieșit pentru a protesta față de politica guvernului conservator, cerând respectarea statului de drept și menținerea parcursului european al Poloniei.

Potrivit publicației Le Parisien, demonstrația a avut loc după ce mai multe partide de opoziție poloneze au anunțat crearea unei coaliții susținute de mișcarea civică KOD, „Libertate, Egalitate, Democrație”, pentru „a apăra statul de drept în Polonia și locul ei în Uniunea Europeană”.

Comisia Europeană a angajat împotriva Varșoviei o procedură fără precedent pentru a verifica statul de drept, iar Comisia de la Veneția, un organism consultativ al Consiliului Europei, a solicitat cu tărie să se respecte deciziile Curții Constituționale, însă fără prea mari rezultate.

Pentru New York Times, demonstrația arată diviziunea gravă din societatea poloneză, între cei care doresc o integrare mai profundă a Poloniei în Europa și cei care cred că statutul de membru al Poloniei în Uniune îi afectează suveranitatea. Ziarul elvețian Le Temps scrie că în același timp, în capitala Poloniei a avut loc și o contramanifestație a activiștilor catolici conservatori, la inițiativa unei organizații naționaliste. Manifestația a criticat prezența Poloniei în Uniunea Europeană și ceea ce vorbitorii au numit „Diktatul de la Bruxelles”. Participarea a fost de circa 2.500 de persoane.

 

„Papa Francisc, o busolă morală”

Papa Francisc a primit, la sfârșitul săptămânii trecute, Premiul Carol cel Mare, pe care, în fiecare an, orașul Aachen îl oferă, în numele Uniunii, unei personalități care a contribuit în mod deosebit la construcția europeană. Presa de pe continent comentează semnificațiile evenimentului.

„Criza refugiaților are consecințe mai profunde decât criza economică. … Pentru că trezește demoni vechi care atacă înseși fundamentele Europei: principiul solidarității, cel al punerii în comun a suveranităților sau valorile umane, pe care în mod eronat le credeam dobândite definitiv, de zeci de ani. La reuniunea de la Roma, ultimele forțe politice care continuă să apere cu mândrie aceste valori sunt încă gata să lupte împotriva populismului în creștere. Poate fi un semn de o moarte lentă, dar, de asemenea, un nou început, după cum a cerut și Papa. O renaștere pare acum dificilă, dar e inevitabilă”. „Papa a devenit o busolă morală”, remarcă ziarul francez cu profil economic Les Echos. Și aceasta, într-un moment în care liderii europeni bat recorduri ale lipsei de popularitate.

După ce a primit premiul, Papa le-a cerut liderilor europeni să lucreze pentru a „construi poduri și dărâma ziduri”. „Ce s-a întâmplat cu tine, Europă umanistă, leagănul drepturilor omului, al democrației și al libertății?”, a spus Papa, dând tonul provocării. „Visez la o Europă în care a fi un migrant nu este o crimă”, a adăugat suveranul pontif.

În timp ce Frankfurter Allgemeine Zeitung vede în premiul acordat Papei un apel disperat al proeuropenilor la profetul de la Sfântul Scaun. „Scopul este de a se realiza ceea ce nu a fost posibil cu premianții Schulz, Tusk și Juncker în anii anteriori. Papa trebuie să evidențieze că lumea are nevoie de o Europă unită și puternică.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!