Polonia vrea Gardă de Stat

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 octombrie 2015

Ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, va propune, săptămâna viitoare, înființarea Gărzii de Stat, în care sunt așteptați să se înscrie circa 300.000 de voluntari.

Garda de Stat va ajuta armata poloneză în cazul unor situații de criză, inclusiv în cazul unor catastrofe naturale sau al unor conflicte armate, informează Defence24. Ideea îi aparține generalului Boguslaw Pacek, consilier al președintelui Cehiei, informează cotidianul Rzeczpospolita.

Informațiile obținute pe surse de către reporteri arată că Garda de Stat va fi constituită din voluntari, inclusiv din rezerviști, membri ai unor organizații pro-apărare, ai unor asociații de vânători sau trăgători. Structura ei este similară cu cea a unor organizații din Suedia sau Estonia. Programele de antrenament pentru instructorii care se vor ocupa de voluntari încep în acest an.

Decizia de înființare a Gărzii de Stat este un pas major pe calea întăririi capacităților defensive ale Poloniei, subliniază autorul articolului citat.

Țara își propune astfel să opună mai multă rezistență în fața potențialelor agresiuni.

Suedia a decis să ia o măsură similară după declanșarea crizei din Ucraina.

Rusia și Polonia au dezgropat securea și au ajuns la un nivel conflictual fără precedent după al Doilea Război Mondial. Urmează să se stabilească și alte detalii, ca de exemplu finanțarea organizației sau procurarea echipamentului adecvat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!