Ponta anunță rectificarea bugetară pozitivă

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 31 iulie 2014

Premierul Victor Ponta a anunțat marți, de la Palatul Victoria, că Guvernul a stabilit ce domenii vor primi bani în plus ca urmare a rectificării bugetare pozitive, urmând ca decizia finală să fie parafată, vineri, într-o ședință de guvern, după discuții cu partenerii sociali. Șeful Executivului a anunțat că în luna iunie încasările la buget au fost de 99,7% față de cele planificate, iar în luna iulie, ele au ajuns la 100% în data de 28 iulie, prin urmare vor fi depășite.

Victor Ponta a precizat că noua lege a insolvenței, precum și acțiunile DNA, DIICOT și unităților de parchet au avut efect „asupra celor care nu își plătesc taxele și impozitele”, prin urmare sunt bani la buget pentru această rectificare bugetară pozitivă. „Deficitul bugetar rămâne 2,2 % din PIB și păstrăm asigurate în buget absolut toate sumele prevăzute pentru cofinanțarea programelor din fonduri europene (…) Nu ne-am atins de niciunul din buffere”, a dat asigurări premierul.

Prin urmare, Guvernul a decis că Ministerul Sănătății va primi 489 de milioane lei, iar CNAS 166 de milioane lei, adică în jur de peste 600 de milioane de lei vor merge către domeniul sănătății. De asemenea, Ministerul Apărării Naționale va primi 400 de milioane de lei, care urmează „să fie angajate”, fiind trecute în fondul de rezervă al guvernului. „Intenționăm ca această creștere de cheltuieli pe apărare, în această perioadă sensibilă, să ajungă la 0,2% din PIB până la sfârșitul anului”, a subliniat Ponta.

Vor mai primi bani în plus Ministerul Economiei – 300 de milioane de lei, din care 100 de milioane pentru sprijinirea schemei de minimis și 200 pentru investiții de retehnologizare, Ministerul Educației – 150 de milioane de lei, Ministerul Transporturilor – 356 milioane de lei, Ministerul Muncii – 42 de milioane de lei, Ministerul Justiției, Ministerul Public și Înalta Curte – 42 de milioane de lei, Ministerul Culturii – 10 milioane de lei, iar Ministerul de Interne și Autoritatea Electorală Permanentă – 192 milioane de lei. În plus, 600 de milioane de lei vor fi cheltuiți pentru plata arieratelor autorităților locale, a mai anunțat premierul.

„Urmează să avem o nouă rectificare, a doua și ultima spre sfârșitul lunii septembrie, după ce vom avea noi consultări cu partenerii internaționali și vom vedea ce acte normative pot să intre în vigoare”, a mai declarat Victor Ponta subliniind faptul că pentru aceste decizii „s-a lucrat cu echipa tehnică a CE și FMI”, dar și că rectificarea respectă toate angajamentele asumate față de CE, FMI și BM.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!