Ponta: „Este o catastrofă națională ce se întâmplă”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 6 februarie 2015

Proiecte de sute de milioane de euro, cu fonduri UE, sunt blocate de contestații la licitații judecate de CNSC și Curtea de Apel, a afirmat premierul Ponta, care a caracterizat situația, miercuri, drept „o catastrofă națională” și a avertizat că România poate pierde bani europeni din acest motiv la sfârșitul anului, scrie ziare.com.

El a amintit miniștrilor, în ședința de miercuri a Guvernului, că le-a comunicat parlamentarilor, în discursul susținut luni în Camera Deputaților, că unul dintre obiectivele Guvernului pentru actuala sesiune parlamentară este modificarea legislației în domeniul achizițiilor publice.

„La fondurile europene, mi-am asumat că trimitem în această sesiune pachetul legislativ cu achizițiile. E o catastrofă națională ce se întâmplă cu achizițiile, ani de zile stăm: CNSC, Curte de Apel, se retrimite și ne ajunge «cuțitul» din 31 decembrie la os și noi tot suntem în contestări. Proiecte de sute de milioane de euro care de doi ani, de trei ani, se plimbă între instanță, CNSC și autoritățile contractante”, a spus Ponta ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici, în ședința de miercuri a Guvernului.

Pe parcursul anului trecut, premierul Ponta a criticat de mai multe ori activitatea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), susținând că instituția blochează licitațiile publice, iar șeful instituției, Bogdan Lehel, este prieten cu Vasile Blaga și Elena Udrea. El anunță că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitații oprite de CNSC și că va explica și Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri. În replică, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a transmis atunci, printr-un raport de activitate, că, în 2012, a pronunțat decizii în cadrul unor licitații cu o valoare estimată de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au rămas definitive și irevocabile după contestarea la Curtea de Apel.

Ministerul Justiției a încercat înființarea unei instanțe speciale pentru contestații, dar care nu a mai fost creată, fiind nevoie de judecători specializați, iar Guvernul a intenționat să impună o taxă la contestarea licitației, dar Comisia Europeană nu a acceptat modificarea procedurii de contestație a licitațiilor publice.

În luna iunie a anului trecut, Guvernul a decis totuși ca firmele care contestă rezultatul unei licitații publice să fie obligate să constituie o garanție financiară „de bună conduită”, reprezentând 1% din valoarea estimată a contractului contestat, care va fi reținută integral în care contestația formulată este respinsă.

Această prevedere a fost declarată neconstituțională la 15 ianuarie acest an, de către Curtea Constituțională.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!