Ponta evită o semnătură pentru Mircea Diaconu

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 31 martie 2014

Mircea DiaconuVictor Ponta a refuzat duminică seară, la Antena 3, să semneze lista pentru susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare, scrie Evenimentul Zilei. Premierul a mărturisit moderatorului emisiunii, Radu Tudor, că nu vrea să lase loc de interpretare și să îi facă mai mult rău.

„Îl susțin din toată inima, dar nu știu dacă nu cumva îi fac rău, dacă semnez eu, o să înceapă cu dom’ne, Antena 3, Voiculescu, Ponta, am văzut deja propaganda băsistă, dar vreau să vă spun un lucru, m-am bucurat foarte tare când am văzut ce supărat era colonelul … de ce nu candidează și colonelul Turcescu, că poate ia mai multe voturi”, a răspuns Ponta. Radu Tudor a completat afirmând: „Colonelul s-a supărat foarte tare când a văzut că un civil curat ca Mircea Diaconu intră în arenă.”

Victor Ponta a afirmat că a colaborat foarte bine cu Mircea Diaconu, în perioada în care acesta a fost ministru al culturii, dar a precizat că va vota lista PSD: „Am lucrat foarte bine cu el ca ministru și a stat în Guvern până în ultima zi, când s-a dat sentința de incompatibilitate. Îl apreciez și cred că ar fi un câștig pentru România, este un om de cultură, care ar putea reprezenta interesele României. Aș minți să spun că-l voi vota, voi vota lista noastră, bineînțeles. În același timp, m-aș bucura ca un candidat independent să ajungă în PE.”

„Cred că e o mare șansă ca un candidat independent să ajungă în PE. Dacă va lua și voturi de la PSD, nu mă supăr. Avem destule. Și Edi Hellvig a plecat de pe listă tot din cauza ANI, dar a ajuns în PE. Nu poți să spui că îl scoți pe Diaconu pentru că are probleme cu ANI. Aici a fost un lucru care l-a victimizat pe Mircea Diaconu și cred că asta îl va ajuta”, a adăugat șeful executivului. 

Lista lui Diaconu

Mircea Diaconu, care a demisionat din PNL, strânge semnături pentru a candida independent la alegerile europarlamentare, în ciuda unei sentințe finale a justiției care îi interzice ocuparea unei funcții publice. Agenția Națională de Integritate a precizat săptămâna trecută că decizia Curții de Apel București (CAB) prin care Mircea Diaconu a fost achitat, pe fond, pentru conflict de interese „nu influențează în niciun fel interdicția de a ocupa o funcție sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European”.

„Procesul penal aflat pe rolul instanțelor de judecată (privind conflictul de interese – n.r.) nu influențează în niciun fel interdicția prevăzută de dispozițiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o funcție sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdicția se aplică pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare (privind incompatibilitatea lui Diaconu – n.r.), ca urmare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, emisă la data de 19 iunie 2012”, se arată într-un comunicat ANI.

Precizările ANI vin după ce în spațiul public au fost avansate opinii potrivit cărora Mircea Diaconu, în urma achitării pe fond în procesul privind conflictul de interese, ar putea candida pentru Parlamentul European (PE). Astfel, ANI subliniază că Diaconu rămâne cu interdicția ca urmare a deciziei irevocabile luate de instanța supremă în procesul privind incompatibilitatea.

Miercurea trecută, Diaconu și-a anunțat demisia din Partidul Național Liberal și a precizat că va candida independent: „Am decis să-mi dau demisia pentru a putea candida ca independent la alegerile europarlamentare. Încerc să strâng în cinci zile cele 100.000 de semnături de susținere pentru a-mi putea depune candidatura și pentru ca ANI să o poată contesta. Mai departe, cum va dori națiunea”, a declarat Diaconu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!