Ponta: „Nu se impun taxe noi pentru reducerea CAS”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 iunie 2014

Premierul Victor Ponta a declarat că nu se impun taxe noi ca măsuri compensatorii la reducerea CAS. El a arătat că reprezentanţii CE au cerut Guvernului să se încadreze în prevederile Tratatului Fiscal în ceea ce priveşte limitele de deficit.

Întrebat dacă se impun noi taxe ca măsuri compensatorii pentru adoptarea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, Ponta a răspuns: „Nu. Nu se impun. Ideea este că în final trebuie să rămânem în aceeaşi limită de deficit.”

„Haideţi să fim serioşi şi să discutăm la final. Evident, cei de la FMI şi CE în special – mai puţin cei de la FMI – ne-au cerut să ne încadrăm în Tratatul Fiscal care priveşte limitele de deficit. Cum o facem, astea sunt lucruri pe care le discutăm în această perioadă”, a adăugat Ponta, citat de Mediafax.

El a arătat că a sesizat existenţa unor diferenţe de opinie legate de adoptarea acestei măsuri. „Ideea e următoarea: întâi şi întâi am văzut că a existat un sprijin extraordinar şi le mulţumesc şi celor din Parlament şi din mass-media care ne-au sprijinit să discutăm cu FMI reducerea CAS. Acum, dacă vrem să le reducem, am văzut deodată că în special o anumită parte au sărit pe noi, aoleu, nu reduceţi CAS, că nu ştiu ce o să se întâmple. Intrăm iarăşi în povestea strict politică cu bască, fără bască. S-a făcut şi moţiune de cenzură contra noastră că nu reducem CAS. Acum, dacă le reducem, probabil se va face moţiune că de ce le-am redus”, a mai spus Ponta.

Sprijin pentru patroni

Potrivit unei analizare realizate de Digi24, reducerea contribuţiei cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie ar fi un sprijin pentru patroni. Asta în contextul în care, de exemplu, pentru a plăti un angajat cu un salariu de aproape 1.700 de lei, o firmă cheltuiește, de fapt, peste 3.000 de lei. Diferenţa o încasează statul, sub formă de taxe pe muncă.

„Există studii mai evoluate care arată că o coborâre a fiscalităţii, inclusiv la muncă, ar duce, în fapt, la o creştere a veniturilor statului”, explică Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Până atunci, statul trebuie să găsească soluţii pentru a acoperi gaura de 2,6 miliarde de lei provocată de încasările mai mici.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!