Ponta, ofițer acoperit: „Cronica unei dezvăluiri anunțate”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 17 octombrie 2014

basescu_ponta ofiter sie1

Scena politică românească fierbe, după ce președintele Traian Băsescu a declarat că Victor Ponta ar fi ofițerul acoperit la care s-a referit în repetate rânduri înainte de începerea campaniei electorale pentru Președinția României.

Politicienii de dreapta au cerut demisia lui Victor Ponta de la șefia Guvernului și retragerea sa din cursa pentru Cotroceni. De cealaltă parte, premierul a negat, acuzându-l pe șeful statului de minciună, în timp ce colegii social-democrați au sărit în apărarea lui Victor Ponta, acuzând că dezvăluirile lui Traian Băsescu sunt „nefondate”.

Președintele Traian Băsescu a susținut, luni seară, că ofițerul acoperit la care s-a referit în repetate rânduri înainte de începerea campaniei electorale pentru Președinția României este actualul prim-ministru Victor Ponta.

„Zâmbește acum, când e prim-ministru, îi merge, dar când va fi președinte, nu îi va merge. Ponta trebuie să recunoască (sic!) că în 1997-2001 a fost ofițer acoperit al SIE. (…) Ceea ce explică și propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria Sector 1 la Curtea Supremă de Justiție”, a spus șeful statului, într-o emisiune la Realitatea TV.

Băsescu a arătat că în perioada 1997-2001, Victor Ponta era procuror, iar statutul de magistrat este incompatibil cu cel de angajat al unui serviciu secret. Șeful statului a prezentat, luni seara, două documente ca dovezi ale deconspirării lui Victor Ponta. Este vorba despre două hotărâri de guvern. Prima a fost adoptată de guvernul Adrian Năstase, în 2002, și aproba lista de categorii de informații secrete de stat din domeniul de activitate SIE, a cărei anexă era secretă. Un paragraf al acestei anexe prevedea că personalul Serviciului de Informații Externe este secret de stat. A doua hotărâre prezentată de Traian Băsescu este cea reaprobată în 30 aprilie 2013 de guvernul Ponta și a fost publicată în Monitorul Oficial 223/2013 cu anexa nesecretă, care extindea secretul de stat și asupra foștilor ofițeri acoperiți. Această anexă nesecretă cuprindea informații despre domeniul de activitate SIE, care, spune președintele, ar fi trebuit să rămână secret de stat. Această ordonanță a fost emisă de Victor Ponta la propunerea șefului SIE din acel moment, Teodor Meleșcanu.

 

Atac la Meleșcanu

Șeful statului a afirmat că este mai supărat pe fostul șef al SIE decât pe Ponta, acuzându-l pe Teodor Meleșcanu de „total” complice la acest subiect.

„M-a deranjat că un om pe care l-am numit politic și în care am avut încredere a făcut un astfel de joc. Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât sunt de supărat pe Meleșcanu”, a mai precizat președintele referitor la fostul șef SIE, despre care a menționat că a fost „complicele lui Victor Ponta”.

„Este prima dată când un șef de stat al României cere informații unui serviciu de informații, serviciul le are, dar refuză să le dea. Din acel moment, până când Meleșcanu a plecat, eu nu am mai avut încredere în Meleșcanu. Asta este experiența mea cu Meleșcanu și cu Ponta”, a adăugat Traian Băsescu.

Președintele României l-a acuzat pe Teodor Meleșcanu că a generat cel mai grav incident de securitate din mandatul său la Cotroceni, că a acționat politic în fruntea serviciului și că i-a ascuns președintelui informații: „L-aș întreba pe Meleșcanu, dacă ar ajunge președintele României, ce ar face cu un șef de informații care i-ar refuza o informație? (…) Nu are șanse. Are 70 și ceva de ani, i-ajunge, poate a venit vremea unei persoane mai tinere.”

 

Un cutremur anunțat de mult timp

Scandalul legat de ofițerul acoperit a debutat pe 5 august, când președintele Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune la B1 TV, că va vorbi în timpul campaniei, deoarece a văzut prea multe, iar pe unii candidați îi va „dezbrăca” public.

„Sunt în ultimele patru luni de mandat și la câtă mizerie am îndurat de la politicieni și jurnaliști, m-am decis să spun, nu mai am de ce să menajez pe cineva. (…) Am văzut prea multe și o să vorbesc campania asta. Pe unii dintre ei îi voi dezbrăca public. Sunt candidați deja anunțați care au lucruri ascunse în CV-ul lor. Cetățenii trebuie să știe despre candidat tot”, a afirmat atunci președintele.

Ulterior, pe 9 septembrie, șeful statului a detaliat declarația făcută în vară cu privire la „dezbrăcarea” candidaților la prezidențiale în campania electorală și a precizat că aceștia pot recunoaște singuri dacă au fost ofițeri acoperiți. „Candidații au timp ca înainte de a-și depune candidaturile să spună dacă au fost ofițeri acoperiți”, a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a lui Robert Turcescu, de la B1 TV.

Potrivit Ziare.com, a urmat o serie de dezbateri, declarații și semne de întrebare cu privire la cine ar putea fi candidatul la care s-a referit președintele. Rând pe rând, candidații au explicat că nu la ei se referea Traian Băsescu.

Și prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la 10 zile de la anunțul făcut de Traian Băsescu, pe 19 septembrie, că, și dacă ar fi fost ofițer acoperit vreodată, tot ar fi răspuns negativ la o întrebare pe acest subiect: „Și dacă aș fi fost ofițer acoperit, aș fi răspuns nu.” Tot atunci, întrebat dacă a vorbit cu șefii SRI și SIE, George Maior și Teodor Meleșcanu, despre subiectul ofițerului acoperit, Ponta a răspuns afirmativ: „Cei doi șefi de servicii au răspuns strict legal: «Nu încălcăm legea.»”

Pe 21 septembrie, jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit că a fost locotenent-colonel sub acoperire, retrăgându-se apoi din viața publică: „Nu știu dacă se numește retragere din presă, nu știu dacă ne retragem din ceva vreodată. Până când un judecător nu va spune da sau ba, nu am tăria să mă mai înfățișez public, pentru că, într-un fel sau altul, ar trebui să tot spun despre lucrurile astea. (…) Nu mai puteam veni în fața voastră vorbind despre ofițerul acoperit care candidează la Președinție și eu să mă simt așa în interiorul meu. Eram în fața voastră un fariseu, un nimeni, un ins care mințea.”

Niciun judecător nu s-a pronunțat pe această temă, deocamdată, din moment ce, la începutul lunii octombrie, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a anunțat că Parchetul nu se va sesiza în cazul lui Robert Turcescu, care nu va fi trimis astfel în judecată.

 

Șef SIE, perioada 1997-2001: „E posibil să fi fost recrutat”

Cătălin Harnagea, fostul șef al SIE în perioada 1997-2001, a comentat posibilitatea ca Victor Ponta să fi fost ofițer acoperit al serviciului exact în acea perioadă, potrivit dezvăluirilor făcute de președintele Traian Băsescu.

„Este și nu este posibil, așa cum sunt și alții posibil sau imposibil de racolat de un serviciu de informații. Ce a făcut un serviciu de informații este direct în atribuțiile fiecărui serviciu, pentru motivele pentru care le face ș.a.m.d. Posibilitatea sigur că există, nu e nimic imposibil. Da, este posibil ca nu numai Ponta, dar și alții să fi fost racolați de servicii de informații, nu este nimic imposibil. Atât timp cât nu se încalcă legea, este posibil. Este posibil să fi fost recrutat”, a spus Cătălin Harnagea, la Europa FM.

Acesta a menționat că nu știe dacă se va afla vreodată adevărul în acest caz, însă subliniază că singura persoană care a comis o infracțiune este președintele Traian Băsescu, prin dezvăluirile făcute.

„Nu cred că SIE ar trebui să dea vreun răspuns, după părerea mea, la fel cum nu cred că ceea ce ar trebui să se întâmple acum este ca, în Parlament, Comisia de control a SIE să se întrunească să îi ceară nu știu ce. În clipa de față, singura instituție, singura persoană care a comis o infracțiune este președintele României. Singura lege care nu ar fi permis lucrul ăsta (recrutarea unui magistrat – n.r.) era Statutul Magistraților – Legea 92. Iar Legea 92, între 1992 și 2004, permitea acest lucru, iar SIE nu a comis nicio infracțiune în clipa de față, astăzi. Singura persoană care o comis o infracțiune este cel care a dezvăluit, a deconspirat numele unui ofițer. Că e real, că nu e real, asta e o altă discuție”, a mai spus Cătălin Harnagea.

 

Ponta: „Merge cu Iohannis, au o alianță publică”

Prim-ministrul Victor Ponta a spus, marți după-amiază, că președintele Traian Băsescu are „patima puterii”, iar Klaus Iohannis are „patima funcțiilor”, arătându-se convins că acum este o înțelegere între cei doi.

„Așa cum s-a câștigat în 2009 sau cum a rămas președinte în 2012, încearcă să câștige la masa verde funcția de președinte”, a afirmat premierul despre Klaus Iohannis. „Dacă în 2009 românii au fost înșelați și fraudați, dacă în 2012 au votat să scape de un președinte ilegitim și n-au reușit, în 2014 voi câștiga alegerile și românii vor avea un președinte pe care și-l doresc și pe care îl votează”, a adăugat președintele PSD.

Victor Ponta spune despre Traian Băsescu și Klaus Iohannis că „merg împreună” și că alianța dintre cei doi „e acum publică”. „Dl Băsescu are patima puterii, dl Iohannis are patima funcțiilor”, a subliniat prim-ministrul.

Președintele PSD a spus că nu va folosi problemele în justiție ale lui Klaus Iohannis, însă a precizat imediat că acesta „are un proces la Înalta Curte”. „Dl Iohannis l-a înjunghiat pe la spate pe dl Antonescu și a dat unul dintre cele mai respectabile partide pe tava domnului Blaga și celorlalți”, a mai spus Ponta.

„Nu cred că mai există nicio iluzie – Băsescu și Iohannis, apărătorii statului. (…) Și Băsescu și Iohannis împreună au făcut campanie murdară. Nu există sancțiune pentru campanie murdară”, a mai declarat prim-ministrul. Anterior, marți dimineață, Victor Ponta a declarat că dezvăluirile făcute de președintele Traian Băsescu, conform cărora premierul ar fi fost ofițer acoperit în perioada 1997-2001, „sunt numai minciuni”.

„Azi, o să mă rog și pentru domnul Băsescu, care e extrem de tulburat, frământat, e clar. România nu trebuie să mai depindă de tulburările și frământările unei persoane”, a declarat Victor Ponta.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!