Ponta, prima dată despre prezidențiale

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 17 iulie 2014

Într-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei din ediția tipărită, Victor Ponta a declarat că are responsabilitatea de a le răspunde și celor care nu îl votează din momentul în care a ales să intre în cursa pentru Cotroceni, răspunzând la întrebarea de ce a acceptat să stea de vorbă cu jurnaliștii cotidianului, după mai bine de un an de la prima solicitare.

„Dintr-un motiv foarte simplu. Din momentul în care am luat decizia de a candida pentru funcția de președinte, consider că am responsabilitatea de a le răspunde și celor care nu mă votează. Și celor care nu mă plac. Asta este explicația. Sigur, această explicație va fi cerută și de cei care mă plac, care mă susțin, anume ce caut la Evenimentul Zilei”, a lămurit premierul.

De asemenea, Victor Ponta a fost întrebat și de ce crede că poate convinge publicul acestei publicații să îl voteze în toamnă, iar prim-ministrul a explicat că nu crede că poate, dar încearcă. „Am spus doar că aici este vorba de o responsabilitate. Imaginea mea despre un candidat, deocamdată, la prezidențiale, este aceea că trebuie să reprezinte pe toată lumea”, a continuat șeful PSD. Totodată, ziariștii cotidianului l-au întrebat pe Victor Ponta dacă pot da ca sigură știrea că va candida la președinție, premierul spunând că nu crede că mai e o știre „în premieră”.

„O să avem Consiliul Național la sfârșitul acestei luni și foarte probabil în cazul acestui Consiliu Național, voi anunța intenția mea de a candida din partea Uniunii Social Democrate (USD)”, a menționat prim-ministrul.

În contextul în care PSD are în sondaje un plafon de 40%, iar câteva procente sunt greu de obținut în turul al doilea, Victor Ponta a precizat că, în primul rând, nu este bine pentru România ca un singur partid să aibă majoritate absolută, explicând și cum ar putea atrage mai multe voturi. „Eu cred în continuare (…) că alegerile din acest an nu vor fi alegeri între stânga și dreapta, ci vor fi niște alegeri între un sistem care a funcționat și o schimbare pe care în special USL-ul și eu, ca unul dintre lideri, am propus-o. (…) Noi am avut trei președinți, nu? Ion Iliescu, care le-a câștigat întotdeauna singur, nu cred că în tandem, Traian Băsescu, care le-a câștigat singur, nu cred că asocierea cu domnul Stolojan a influențat decisiv, și Emil Constantinescu, care trebuia să câștige și e bine că a câștigat (…). Este important, nu pentru alegeri, este important după aceea cu cine faci tandemul”, a precizat premierul.

 

Iliescu: „Ce îi lipsește lui Ponta pentru a fi președinte”

Fostul președinte Ion Iliescu consideră că singura opțiune câștigătoare pentru PSD la prezidențialele din toamnă este premierul Victor Ponta, despre care consideră că i-ar fi fost necesară mai multă experiență.

„Cred că pentru el nu e prea favorabil acest lucru. Pentru el ar fi fost convenabil să continue măcar un mandat de prim-ministru, să își consolideze experiența de prim-ministru. E cam devreme să treacă într-o nouă postură, la Președinție. Trebuie să fie un om care să aibă în spate ceva mai mult”, a spus președintele de onoare al PSD, pentru Digi 24.

Avantajul lui Victor Ponta este faptul că e singurul om al PSD care poate câștiga, crede Ion Iliescu. „Adică experiența lui de două mandate măcar ca premier ar fi fost utilă și necesară, dar împrejurările uneori forțează. Trebuie să ai și candidatul care să câștige, or în momentul de față, singurul care are condițiile să câștige această competiție este Ponta”, a explicat Ion Iliescu.

Potrivit ultimelor sondaje, Victor Ponta conduce cu peste 40% din opțiunile electoratului, urmat de Klaus Iohannis, cu aproximativ 30%.

 

Iohannis și Ponta, confruntarea finală

A fost dat publicității de către INSCOP primul sondaj de opinie realizat după alegerile europarlamentare, analiză care se ocupă de candidații care și-au arătat direct sau indirect intenția de a lua startul în cursa pentru Cotroceni. Potrivit acestui sondaj, singurul candidat cu șanse reale să-l învingă pe Victor Ponta este Klaus Iohannis.

Cu toată inadecvarea sa, cu toată lipsa de aplomb, cu toată incapacitatea de comunicare, se pare că, la această oră, aproape jumătate dintre cei care au declarat că vor vota la toamnă mizează pe primarul Sibiului. Într-o confruntare cu actualul premier, în turul doi al alegerilor, Iohannis ar lua 47,2 procente din voturi, Victor Ponta, 52,8 procente, scrie Ziare.com.

Conform sondajului, orice candidat ar fi bătut de Victor Ponta în turul doi al alegerilor, dar acesta nu e decât un motiv în plus de îngrijorare pentru actualul premier. Scorul domniei sale este mic în confruntarea cu Iohannis, iar diferența fragilă dintre cei doi se află în marja de eroare a sondajului, mai spune sursa citată.

În anul 2004, candidatul PSD avea în sondajele precampanie peste 60%, e vorba de Adrian Năstase, iar în 2009, Mircea Geoană, tot PSD, avea peste 55%. Amândoi au fost bătuți de candidatul dreptei, Traian Băsescu.

„Foarte mulți vor spune că Traian Băsescu avea charismă, că era un animal politic perfect, că avea un discurs năucitor și multe alte calități, dar uită faptul că, cel puțin în 2004, Traian Băsescu era un non-candidat.

Aceasta a fost una dintre temele principale de discurs electoral al lui Adrian Năstase – Băsescu nu e potrivit pentru funcția de președinte. De la șuviță, la statură și la privire, totul a fost ridiculizat și transformat într-un defect care-l făcea incompatibil cu o astfel de demnitate. Ce s-a întâmplat? Traian Băsescu e de zece ani președintele României.

La aceleași discuții asistăm și astăzi în ce-l privește pe Iohannis. E taciturn, nu face față într-o dezbatere, e „străin”, asta, ultima, o să fie o mare temă de dezbatere, bineînțeles, falsă”, scrie Ziare.com, într-o analiză a sondajului INSCOP.

Potrivit aceleași analize, astăzi, prea puțini se întreabă de ce are Iohannis un scor atât de bun în sondaje, comparativ cu alți candidați de pe partea dreaptă și de ce are șanse să treacă de Victor Ponta. Cred că cea mai mare calitate a sa e și cea mai mare slăbiciune. Românii au șansa să aleagă un „neamț” în fruntea țării. În subconștientul nostru național, venerăm rigurozitatea germană, seriozitatea și pragmatismul nemților, iar speranța noastră secretă e ca România să ajungă o țară la fel de eficientă precum e Germania astăzi. La asta se adaugă și impactul civilizator al familiei regale Hohenzollern, începând cu domnia lui Carol I.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!