Ponta: ,,Prioritatea absolută a României este Republica Moldova’’

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 4 septembrie 2015

 În perioada 1-4 septembrie s-a desfășurat, la București, Reuniunea Anuală a Diplomației Române, un eveniment care reunește șefii misiunilor diplomatice permanente. Premierul Victor Ponta, ministrul de externe Bogdan Aurescu, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, sau primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au luat cuvântul în fața diplomaților. Sesiunile plenare au beneficiat de participarea a patru miniștri străini de externe: slovac, Miroslav Lajcak, polonez, Grzegorz Schetyna, norvegian, Borge Brende, și iordanian, Nasser Judeh.

Premierul Victor Ponta a vorbit, miercuri, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, despre liniile de politică externă ale României, susținând că prioritatea absolută pentru diplomația românească trebuie să fie relația cu Republica Moldova. „Să continuați să spuneți că prioritatea absolută a României este Republica Moldova”, a solicitat acesta diplomaților, pe care și-i dorește „mai activi” în promovarea acestui obiectiv. „Să vă bateți pentru Moldova așa cum vă bateți pentru interesele României”, a afirmat premierul.

A doua prioritate expusă de premier a fost cooperarea regională. „Vă rog să mă sprijiniți în colaborarea regională. Avem vecini cu care suntem doar vecini. Aș vrea să fim un partener și prieten regional”, a explicat Ponta.

În al treilea rând, premierul a apreciat că diplomații români sunt încă prea „timizi” în ceea ce privește promovarea intereselor economice ale țării și le-a cerut să îl sprijine în aceste eforturi. „Vreau să vă rog să faceți ce fac toți ambasadorii acreditați la București care mă caută de fiecare dată pentru probleme de colaborare economică”, a spus Ponta. În opinia sa, eforturi suplimentare pot fi depuse în direcția Turciei și a Iranului, cu care „se normalizează relațiile”.

Ponta nu a uitat să le reamintească diplomaților că guvernul său le-a întregit salariile și pensiile și le-a promis că se vor putea baza pe consensul Guvern-Președinție-Parlament în materie de politică externă.

Tăriceanu: Rusia nu e nici tolerată, nici tolerabilă

La deschiderea oficială a evenimentului a vorbit președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta le-a expus ambasadorilor situația internațională așa cum o vede el și a avertizat, în contextul crizei din Ucraina, că „România are experiență, dar nu e vaccinată împotriva unor epidemii”. Tot în acest context, Tăriceanu a afirmat că Rusiei ar trebui să i se reducă rolul în organismele internaționale, dacă refuză să colaboreze, și să „i se spună clar că nu e nici tolerată, nici tolerabilă”.

În fine, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a insistat pe „România de peste hotare”. „Avem o Românie peste hotare, diplomații români sunt chemați să îi sprijine”, a afirmat acesta, adăugând că se așteaptă să „apărăm demnitatea românilor în străinătate”, în așa fel încât niciun turist să nu fie vânat sau considerat arbitrar a face parte din grupări infracționale.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!