Ponta rămâne. Cum au reacționat ambasadele?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 iunie 2015

Victor PontaComisia juridică a Camerei Deputaților a respins, luni, cu 18 voturi „împotrivă”, 7 „pentru” și o abținere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta și pentru infracțiunea de conflict de interese. Marți, raportul Comisiei Juridice a fost dezbătut în ședință de plen, rezultatul fiind respingerea începerii urmăririi penale pentru șeful Guvernului.

După votul din Parlament, mai multe ambasade au reacționat, arătând „necesitatea ca instituțiile sistemului judiciar să poată acționa cu imparțialitate și în spiritul unei independențe depline”.

Ambasada SUA la București a transmis marți că „imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare”. „Nu comentăm cazuri individuale. Legea trebuie să se aplice egal pentru toți. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare”, transmite Ambasada SUA într-un nou comunicat de presă difuzat marți seară.

În dimineața aceleași zile, diplomația americană a transmis că „orice acuzații de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor. Instituțiile judiciare și cele ale statului de drept trebuie să își poată desfășura activitatea complet independent și trebuie să se respecte întru totul atât legislația românească, cât și principiul unui proces echitabil.”

Ambasada Marii Britanii a transmis că guvernul britanic recunoaște importanța luptei împotriva corupției în România și necesitatea ca instituțiile sistemului judiciar să poată acționa cu imparțialitate și în spiritul unei independențe depline.

„Acest principiu este de altfel menționat și în rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției, documente ce subliniază rolul important al Parlamentului în acest efort conjugat”, se precizează într-un comunicat al Ambasadei Marii Britanii.

Ambasada Olandei la București a arătat, la rândul său, că Olanda crede cu tărie că toți oamenii sunt egali în fața legii, apreciind că „evoluțiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile față de justiție și corupție din România”.

 

Ambasada Germaniei: „Sprijinim principiile MCV”

Ambasada Germaniei sprijină principiile MCV, bazate pe valorile europene ale statului de drept şi pe care Guvernul României s-a angajat să le implementeze, a precizat, la solicitarea Mediafax, misiunea diplomatică, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea DNA privind urmărirea penală a lui Ponta.

„Ambasada Germaniei îşi reiterează întregul sprijin faţă de principiile Mecanismului de Cooperare şi Verificare, bazate pe valorile europene ale statului de drept şi pe care guvernul României s-a angajat să le implementeze”, se precizează în răspunsul Ambasadei, remis miercuri, care a reiterat faptul că nu comentează cazuri individuale.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!