Ponta: „România sprijină necondiționat Ucraina”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 28 august 2014

Premierul Victor Ponta a reafirmat, luni, că poziția României față de Ucraina este coordonată cu UE și SUA și țara noastră sprijină dreptul Ucrainei de a-și decide singură viitorul. După o întâlnire cu ministrul de externe, Titus Corlățean, și cel al apărării, Mircea Dușa, Ponta a reluat poziția României față de criza ucraineană.

„Reafirm că România a fost coordonată, pozițiile sale, complet solidară cu ce s-a decis la nivelul UE, parteneriatului transatlantic, sprijinul total și necondiționat pentru integritatea Ucrainei, susținerea sancțiunilor față de Federația Rusă, decizia de a cere ca sprijinul Federației Ruse pentru separatiștii din estul Ucrainei să înceteze pentru ca Ucraina să-și poată decide viitorul parcurs”, a afirmat Ponta.

Întrebat dacă este de aceeași opinie ca și cancelarul german Angela Merkel, care a declarat că pentru Ucraina trebuie găsită o soluție care să nu-l ofenseze pe președintele rus, Vladimir Putin, Ponta s-a mulțumit să reafirme poziția României: „Poziția României este o poziție stabilită la nivelul tuturor instituțiilor, sprijin pentru integritatea Ucrainei. Îmi exprim speranța ca discuțiile care vor avea loc la Minsk să ducă la o soluție diplomatică în sensul dreptului suveran al Ucrainei să meargă spre UE și o societate democratică.”

De asemenea, întrebat în legătură cu recenta vizită a vicepreședintelui rus, Dmitri Rogozin, în R. Moldova, și sprijinul acordat separatiștilor din Transnistria, Ponta a admis că „Rogozin este recunoscut pentru atitudinea provocatoare”, însă a continuat arătând că românii au „o obligație fundamentală – sprijinul pentru Moldova în ceea ce privește instituțiile democratice, integrarea europeană”. Sprijinul românesc are „pentru populația din Moldova un impact mult mai mare decât declarațiile spumoase, dar care nu le-au folosit prea mult în ultimii 20 de ani”.

 

Corlățean, convorbire cu omologul ucrainean

La rândul său, șeful diplomației române, Titus Corlățean, a dezvăluit că a avut, duminică, o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean de externe. „Pavlo Klimko m-a informat în legătură cu evoluțiile din Ucraina, în special regiunile estice, concluziile vizitei cancelarului german la Kiev, perspectivele întâlnirii de la Minsk din 26 august și posibilitățile care ar putea apărea cu privire la o soluționare pașnică”, a arătat Corlățean.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!