Ponta s-a întors în țară și își cere jobul înapoi

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 10 iulie 2015

Victor Ponta65_1Prim-ministrul Victor Ponta s-a întors în țară, miercuri, după ce ultimele trei săptămâni le-a petrecut în Turcia, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale la genunchiul stâng. În timp ce ministrul justiției Robert Cazanciuc a precizat că nu știe când va merge Victor Ponta la DNA pentru audieri, „dar cu siguranță, va merge”, premierul României i-a trimis o solicitare președintelui Klaus Iohannis prin care cere să fie repus în fruntea Guvernului.

Deși nu a existat un anunț oficial în legătură cu întoarcerea sa în țară, Victor Ponta a apărut, miercuri, pe scările Palatului Victoria sprijinindu-se în cârje și afișând un nou look – liderul PSD și-a lăsat barba, mustața și perciunii să crească.

La sosirea la Palatul Victoria, premierul a fost întâmpinat, printre alții, de președintele interimar al PSD, Rovana Plumb, pe care a sărutat-o pe obraji, și de premierul interimar Gabriel Oprea, cu care a dat mâna, îmbrățișându-l călduros.

Potrivit unor surse citate de Antena 3, premierul nu își va putea prelua de îndată mandatul în fruntea Guvernului, fiind nevoie de încetarea mandatului de interimar al lui Gabriel Oprea și de semnarea unui decret de către președintele Klaus Iohannis. Astfel, Victor Ponta trebuie să anunțe că s-a întors în țară pentru preluarea atribuțiilor de șef al Guvernului, înainte de a reveni în fruntea acestuia.

Premierul s-a întors în țară la 24 de zile de când a ajuns în Turcia. El a fost internat pe 14 iunie, iar a doua zi, pe 15 iunie, a fost operat la genunchiul stâng.

În urmă cu 10 zile, prim-ministrul a spus că se va întoarce în țară „în maxim două săptămâni”, precizând că, dacă va fi nevoie, va merge la audieri la DNA în ziua sosirii în țară, însă a menționat că nu va veni în cârje. „În maxim două săptămâni pot să vin acasă în România pe picioarele mele, nu în scaun cu rotile sau cârje”, a declarat premierul, într-o intervenție telefonică la B1 TV, pe 28 iunie.

Întrebat de jurnalistul Ion Cristoiu despre dosarul privind fapte produse înainte de a fi premier, când lucra pentru casa de avocatură a lui Dan Șova, pentru care este urmărit penal de DNA, Ponta a făcut câteva precizări.

„Este în fază de urmărire penală, având în vedere că au trecut opt ani de atunci. În prima zi când vin în țară, sigur că mă duc și la procuror”, a spus premierul.

Vicepremierul Gabriel Oprea este cel care i-a ținut locul ca premier interimar în fruntea Guvernului, începând cu 22 iunie.

 

Scrisoare către Iohannis

Prim-ministrul Victor Ponta i-a trimis o solicitare președintelui Klaus Iohannis prin care cere să fie repus în fruntea Guvernului.

„Având în vedere înlăturarea cauzelor care au generat imposibilitatea exercitării atribuțiilor de prim-ministru, vă rog să luați act, conform legii, de reluarea activității mele la Guvern, începând cu data de 09.07.2015 și de încetarea interimatului în funcția de prim-ministru, potrivit prevederilor art. 107 alin. (3), teza finală din Constituția României, republicată”, se arată în solicitarea către Klaus Iohannis, semnată de Victor Ponta și Gabriel Oprea, anunță B1 TV.

În Constituția României se prevede, la art. 107, alin. (3), că „interimatul, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor, încetează dacă primul-ministru își reia activitatea în Guvern”.

 

Cazanciuc se bucură

Ministrul justiției, Robert Cazanciuc (PSD), s-a arătat bucuros, miercuri, la aflarea veștii că premierul Ponta s-a întors în țară, după mai bine de trei săptămâni de absență. Ministrul a precizat că nu știe când va merge Victor Ponta la DNA pentru audieri, „dar cu siguranță, va merge”, a dat el asigurări.

„Am văzut pe fluxurile de știri că s-a întors, nu pot decât să mă bucur de acest lucru”, a declarat ministrul justiției, miercuri, la ieșirea din sediul CSM, precizând încă o dată că el nu crede că premierul are motive să își dea demisia.

Întrebat de jurnaliști dacă Victor Ponta se va prezenta la DNA pentru audieri în dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost pus sub urmărire penală, Robert Cazanciuc a răspuns: „E o chestiune pe care o discută împreună cu avocatul. Nu știu când va merge, dar cu siguranță, va merge.”

Pe de altă parte, întrebat dacă a luat o decizie cu privire la trecerea sa de la PSD la UNPR, despre care s-a discutat în urmă cu mai multe zile, Robert Cazanciuc a precizat: „Nu s-a mai discutat, e o chestiune pentru toamnă.” De asemenea, întrebat de jurnaliști ce s-a mai întâmplat cu solicitarea CSM adresată Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de a se discuta despre eventualitatea existenței unor ofițeri acoperiți în justiție, ministrul Cazanciuc a declarat că subiectul nu a fost înscris pe ordinea de zi a ultimei ședințe CSAT, adăugând: „Dar asta nu înseamnă că la următoarea ședință nu ar putea să existe, dacă procedurile sunt finalizate.”

Premierul Victor Ponta a revenit, miercuri, în țară, pe neașteptate, la fel cum a și plecat în data de 12 iunie, când a mers mai întâi la Baku, la deschiderea Jocurilor Europene, iar apoi în Turcia, pentru a se opera la genunchi. Potrivit ziare.com, pe tot parcursul acestei perioade, avocata lui Victor Ponta a mers de mai multe ori la DNA, cel mai probabil pentru a prezenta documente care să ateste că premierul are o problemă medicală și nu poate veni la audieri.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!