Ponta s-a întors: „Nu demisionez din Guvern!”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 14 august 2015

Premierul Victor Ponta, întors luni din vacanță, a reafirmat hotărârea de a nu demisiona din fruntea Guvernului din cauza problemelor legale. Singura condiție – pierderea susținerii partidului și colegilor de guvernare.

Proaspăt întors din concediu, premierul Victor Ponta a răspuns unui jurnalist de la România TV care l-a întrebat dacă demisionează: „Nu. Mai e puțin până în noiembrie 2016.”

„Am avut o discuție foarte clară în PSD și cu partenerii mei înainte să plec în concediu, lucrurile au fost foarte clare și în cazul meu, nu e doar o decizie personală, funcția pe care o ocup nu am moștenit-o în familie sau pe persoană fizică, ci pentru că vreo cinci milioane de oameni au votat cu USL și majoritatea parlamentară și minoritățile m-au sprijinit”, a subliniat Ponta.

Ulterior, întrebat dacă mai are sprijin de la partenerii de guvernare, Ponta a precizat: „N-am cum să rămân dacă nu mai sunt susținut de coaliția de guvernare. Funcția de prim ministru, neavând un mandat fix, este cea mai atacată și mai dorită pentru că e funcția din care poți să faci cel mai mult pentru oameni. Eu am un mandat și până acum, am făcut cam tot ce am promis. De deciziile mele și ale guvernului depind 20 milioane de oameni.”

În ceea ce privește demisia din PSD, Ponta a admis că, „strict sentimental”, a ținut mai mult la funcția de președinte al partidului decât la cea de premier. „Am explicat atunci foarte clar, m-au înțeles toți colegii mei, cred că au înțeles și toți cei care mă susțin și lucrurile merg mai departe. Nu am renunțat ușor, dar cinci ani și jumătate sunt mulți. Nu vreau să compar la care țin mai mult, am ținut mai mult la președinția PSD, dacă vreți strict sentimental.”

Ponta nu a dorit să comenteze cât va conta în luarea unei decizii când se va gândi la o eventuală demisie din cauza problemelor cu justiția: „Am lămurit, nu încurcăm cele două planuri. Suspendare? Conform Constituției, nu.”

„Eu am văzut de la începutul anului 2015 liderii politici ai PNL spunând de fiecare dată că DNA o să-l dea jos pe Ponta (…) Dat fiind vorba de mine, nu pot să fiu analist politic, o să mă duc în fața judecătorului, am depus toate documentele, mulțumesc că mi s-a aprobat expertiza, putea să nu mi se aprobe… Acum s-au depus de toată lumea documentele, care spun că Ponta ca avocat a primit 180.000 de lei din care 27.000 TVA, 32.000 impozit pe profit, s-au înregistrat, s-au plătit în totalitate, deci exact cât trebuia să plătim. Eu nu sunt ăștia care mă critică pe mine, care nu plătesc taxe.”

În ceea ce privește faptul că Liviu Dragnea i-a preluat fosta funcție în PSD, Ponta și-a exprimat opinia că acesta este cel mai potrivit pentru a conduce partidul până la următoarea rundă de alegeri.

 

Despre Codul Fiscal și noua Lege a salarizării

Premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că dacă noul Cod Fiscal nu va trece, nu va putea fi aplicată și o nouă Lege a salarizării, deoarece cele două acte normative sunt într-o strânsă legătură. Întrebat dacă va mai intra în vigoare o nouă Lege a salarizării, în cazul în care nu se adoptă noul Cod Fiscal, șeful Executivului a răspuns: „Nu. Vă răspund de pe acum: nu. Normal că sunt în strânsă legătură, că sunt legate de bugetul pe care-l vom avea la dispoziție, în baza prevederilor. Întâi strângi bani prin Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală și după aceea, îi cheltui, nu invers.”

El a explicat faptul că mărirea salariilor tuturor bugetarilor de la 1 ianuarie 2016 nu va duce la un dezastru: „S-a spus că de la 1 ianuarie se măresc toate salariile bugetarilor și o să fie un dezastru. Nu se întâmplă așa ceva. Legea, așa cum a fost scrisă de către ministrul muncii, doamna Plumb, prevede o perioadă de ani de zile de tranziție. Dacă spune cineva că de la 1 ianuarie se pot mări toate salariile la bugetari, e o minciună. Nu se pot mări. Se pot mări în anumite trepte, în ceea ce lasă spațiul bugetar în fiecare lege a bugetului. Dar avem o regulă, avem un sens, adică omul știe: «Domn’e, nu mai sunt 70.000 de clase și de trepte și de aranjamente.» Asta este regula și pe urmă, punem pe această regulă, în baza Codului Fiscal și a veniturilor bugetare… Într-adevăr, nu pierde nimeni niciun leu, dar de adăugat se adaugă ani de zile în baza resurselor bugetare”, a conchis premierul.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!