Ponta scumpeste doar benzina. Basescu da verde la buget

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 16 decembrie 2013

base262_1Premierul Victor Ponta a anuntat ca introducerea accizei pe motorina va fi amanata cu trei luni, pentru a nu permite preturilor sa creasca, insa taxa pe benzina va fi mentinuta. Premierul a mai spus ca l-a trimis pe ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la Comisia Europeana pentru a discuta un plan in doua trepte privind cresterea accizei la carburanti.

„Am discutat si in weekend si astazi (luni – n.r.) Liviu Voinea a plecat la Bruxelles cu o anumita misiune din partea mea, aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 centi sa o aplicam doar la benzina. Benzina in Romania, ca pret, este cea mai ieftina din toata Uniunea Europeana si oricum, nu afecteaza cresterea cu 7 centi economia in ansamblu. Iar la motorina sa amanam, pentru moment, cu trei luni introducerea accizei, in asa fel incat efectul asupra preturilor bunurilor de consum sa nu fie imediat”, a spus premierul.

Potrivit acestuia, bugetul de stat va ramane acelasi, nefiind nevoie de o rediscutare in Parlament. „Am discutat cu el si pentru trei luni nu e nevoie sa redeschidem legea bugetului. Si vom vedea care e efectul. Nu o sa avem acciza, sa vedem daca o putem materializa, daca domnul Voinea are acceptul Comisiei Europene”, a spus premierul.

Seful Guvernului a explicat care sunt motivele pentru care se incearca aplicarea acestei masuri. Astfel, motorina fiind combustibilul folosit in transportul de marfuri, pretul mai mic al motorinei nu va duce la cresteri de pret ale marfurilor. „Nimeni nu transporta marfuri cu mijloace de transport pe benzina”, a punctat Ponta.

Basescu schimba tonul

Presedintele Traian Basescu a salutat, luni seara, faptul ca premierul Victor Ponta a anuntat amanarea introducerii accizei de 7 eurocenti la motorina, afirmand ca astfel se poate construi un dialog intre cei doi lideri. „Am luat nota de declaratia prim-ministrului, dar si de informarea pe care mi-a facut-o inainte, ca este dispus sa renunte temporar la acciza la motorina. Nu este un lucru care sa ma satisfaca, dar acest lucru arata ca este dispus la un dialog in continuare”, a spus presedintele.

Seful statului a mai declarat ca a promulgat bugetul asigurarilor sociale, exprimandu-si totodata nemultumirea fata de deplasarea ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea, la Bruxelles, pentru discutii.

Nu in ultimul rand, Traian Basescu a mai explicat ca discutiile cu Victor Ponta vor decurge in urmatoarele 20 de zile, pornind de la decizia premierului, de luni, adaugand ca nu poate afirma deocamdata daca va ataca sau nu la Curtea Constitutionala Legea bugetului.

Traian Basescu s-a impotrivit introducerii accizei de 7 centi convenita in memorandumul cu FMI, aratand ca acesti bani sunt destinati primarilor si alesilor locali, pentru anul electoral 2014, si campaniilor pentru alegerile europarlamentare si prezidentiale. El a amenintat ca nu va semna acordul incheiat de guvernul roman cu FMI din acest motiv. Presedintele Basescu a spus in mai multe randuri ca acciza de 7 eurocenti va duce la o crestere generala de preturi. „Vor fi in mod cert afectati puternic cei cu veniturile cele mai mici, intreprinderile unifamiliale, intreprinderile mici si mijlocii. Vor fi cresteri la pretul alimentelor, la pretul de transport, ca urmare a introducerii accizelor suplimentare”, a declarat presedintele.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!