Ponta: „Statul se împrumută de la populație”

Articol publicat in sectiunea Social pe data 5 iunie 2015

Victor Ponta FidelisBanii pe care persoanele fizice din România doresc să-i economisească își găsesc un loc excelent în titlurile de stat, garantate de Guvern la o dobândă care să țină cont de realitatea pieței, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, care a participat la lansarea Programului FIDELIS – emisiuni de titluri de stat pentru populație, derulat prin Bursa de Valori București, anunță ziare.com.

„Într-un fel, astăzi este o premieră absolută: titluri de stat care pot fi achiziționate de către persoanele fizice – un instrument pe care țările și economiile dezvoltate îl folosesc de foarte mult timp, cu foarte mare eficiență. Noi nu l-am mai folosit până acum. Încercăm să explicăm persoanelor fizice că banii pe care vor să-i economisească își au un loc excelent în titlurile de stat. Evident, garantate de Guvern, cu o dobândă care să țină cont de realitatea pieței și, într-un fel, un mod de economisire pe care românii nu l-au mai folosit până acum. Este cel mai sigur mod, nu se pot pierde banii”, a declarat prim-ministrul.

El a adăugat că acest instrument nu este, poate, cel care aduce cele mai mari câștiguri imediate, dar, în acest moment, „având creștere economică, având creșterea veniturilor, avem și o creștere a dorinței de economisire a populației”. „Acum trebuie să facem doar cel mai important lucru într-o economie de piață, și anume să facem publicitate. Oamenii să știe de existența acestui instrument. Fiind prima emisiune de acest gen, evident, e o sumă de testare doar, este foarte mică, dar sperăm ca oamenii să afle de acest instrument.

Ne dorim să-l considere interesant, să merite să-și economisească banii în titluri de stat. Dacă acest prim eveniment își produce efectele și află nu doar cei care investesc de obicei, cei care sunt clienți obișnuiți ai băncilor, ci oamenii obișnuiți care vor să-și economisească o parte din banii pe care i-au câștigat, atunci, evident, că vom mări acest program și-l vom transforma într-un instrument folosit cât mai des de statul român, de către BVB și un instrument modern pe care românii trebuie să învețe să-l acceseze”, a mai spus Ponta.

 

Buget de 100 milioane

Programul FIDELIS are alocat, deocamdată, un buget de 100 milioane de lei, „dar sperăm să-l suplimentăm cu o sumă consistentă”, a declarat ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici.

„Acest program FIDELIS de titluri de stat pentru populație este o inițiativă în încercarea de a crea instrumente de economisire pentru populație. Guvernul a luat o astfel de măsură pentru că este un moment economic care cere o astfel de acțiune. Este un moment istoric, pentru că este prima dată când se derulează un astfel de program prin intermediul Bursei din București. Sunt câteva diferențe notabile față de ultima emisiune de titluri de stat către populație”, a spus Teodorovici, într-o conferință de presă.

„Momentul în care Ministerul de Finanțe a lansat un astfel de program a fost acela de a încerca să diversificăm baza investițională a titlurilor de stat, pe deoparte, iar pe de altă parte, de a crea un instrument alternativ în rândul populației pentru a economisi și a crea o cultură financiară în rândul acesteia.

Bugetul alocat pentru acest prim pas este de 100 milioane de lei. Sperăm ca după data de 19 iulie, atunci când vom ști exact care a fost cerința în rândul populației, să putem suplimenta acest buget cu o sumă consistentă”, a precizat șeful de la Finanțe.

 

Ce este FIDELIS?

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, a declarat că programul FIDELIS se adresează investitorilor individuali și trebuie bine promovat, ca oamenii să înceapă să investească în titluri financiare ca alternativă.

„Programul se adresează investitorilor individuali. (…) Acest program trebuie bine promovat, este un program pilot, o emisiune, dar trebuie bine promovată, ca oamenii să înceapă să investească în titluri financiare ca alternativă. Pentru asta, atât sindicatul bancar, care se ocupă de această emisiune, dar și noi, o să stimulăm un program de promovare și publicitate, astfel încât un crescător de oi din vârful muntelui care face bani și nu-i mai investește în dezvoltarea proprie să poată să cumpere titluri de stat. Este cel mai bun, cel mai sigur instrument”, a spus Negrițoiu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!