Ponta: „Sunt 49% șanse să candidez la Președinție”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 12 martie 2014

Victor Ponta3

Premierul Victor Ponta a vorbit, luni seara, despre noul său cabinet de miniștri, despre numirea lui Călin Popescu Tăriceanu în funcția de președinte al Senatului, precum și despre o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidențiale. Astfel, Victor Ponta a spus, într-o emisiune de la Antena 3, că există „49% șanse” să candideze la prezidențiale și dacă ar câștiga alegerile, ar numi un premier de la un alt partid decât PSD, cel mai probabil un liberal.

Întrebat dacă există 50% șanse să candideze, Victor Ponta a spus că „sunt 49% șanse” să candideze, adăugând că „până la 51% diferența este uriașă”. „Am simțit-o cu toții în 2004 și 2009, când domnul Băsescu a câștigat alegerile”, a adăugat premierul Victor Ponta.

„Dacă eu aș fi președinte, cred că funcția de prim-ministru ar trebui să revină altcuiva, nu tot unui reprezentant al PSD, tocmai în ideea în care nu vreau să mai împărțim lumea în cei care au puterea – de la PSD sau de la o anumită alianță – și ceilalți care nu au acces. După 9 ani și jumătate de război, vine perioada de construcție. La construcție trebuie să pună toată lumea umărul”, a afirmat Victor Ponta.

Atunci când a fost întrebat care ar putea fi candidatul susținut de PSD la alegerile prezidențiale din iarna această, șeful Guvernului a vehiculat următoarele nume: Călin Popescu Tăriceanu, Mugur Isărescu, Sorin Oprescu și Mircea Geoană.

 

Asumarea răspunderii pe noul program

Guvernul și-a asumat răspunderea, marți, în plenul Parlamentului, asupra programului politic înaintat Legislativului, în ședința celor două Camere reunite. Documentul conține 140 de pagini, spre deosebire de programul de guvernare USL al Guvernului Ponta 2, din decembrie 2012, care avea doar o treime.

„Este foarte important ca, în 2014, să nu facem greșeala pe care am făcut-o cu toții în 2009 – să mărim nivelul de așteptare al populației, să purtăm o adevărată cursa cine promite mai mult și să ne pregătim pentru un dezastru cum a fost cel din 2010”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta, în plenul Parlamentului. „Responsabilitatea guvernării țării trebuie să fie foarte mare, să învățăm din ce a fost rău în 2009-2010.”

Despre votul Parlamentului pentru noul program, Victor Ponta a spus: „Este un act de control al Parlamentului la adresa Guvernului și îmi doresc ca Parlamentul să își exercite acest drept și să acorde încredere sau să retragă încrederea unui guvern, în funcție de prioritățile sale.” De asemenea, prim-ministrul a mai afirmat că noul guvern își propune să continue politicile USL, iar prin acest program confirmă „măsurile realiste de guvernare”, adăugând că vrea ca realizările economice să se simtă în buzunarul românilor.

În schimb, președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marți că programul politic al guvernului Ponta 3 nu e unul de guvernare, ci „un siropel ieftin și dulceag”, afirmând că Victor Ponta și USD „încearcă să mintă o țară întreagă”.

 

Trei în unu

Prim-ministrul Victor Ponta a dezvăluit, luni, că pe 25 mai, odată cu alegerile europarlamentare, vor avea loc atât alegeri parlamentare parțiale, cât și alegeri locale parțiale. „Anunț o decizie luată discutând cu liderii coaliției de guvernare. Guvernul va declanșa procedurile ca, pe 25 mai, odată cu alegerile europarlamentare, să facem alegeri și pentru colegiile de parlamentari rămase vacante, dar și pentru locurile de primari și de consilieri locali. Deci vom avea și alegeri parlamentare parțiale și alegeri locale parțiale”, a declarat președintele PSD.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a acuzat guvernul Ponta că refuză să organizeze alegeri parțiale în colegiile în care nu mai există un parlamentar, din diverse motive, cu toate că termenele legale au fost de mult timp depășite. În nu mai puțin de șapte colegii – două de Senat și cinci de Camera Deputaților – cetățenii nu mai sunt reprezentați de niciun parlamentar ales, astfel că trebuie organizate alegeri, conform legii. Astfel, 300.000 de români nu au în acest moment un reprezentant direct în Parlamentul României. 

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!