Ponta susține că a vrut să reducă TVA la bere și vin

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 aprilie 2015

Guvernul a intenționat reducerea TVA la 9% și la produsele alcoolice neaccizate, respectiv vin și bere, dar Ministerul Finanțelor a prezentat o directivă a Uniunii Europene care interzice această măsură, potrivit premierului Victor Ponta.

„Recunosc și îmi asum această vină, am vrut să reducem TVA la 9% și la produsele alcoolice neaccizate, mai pe românește, vinul și berea, dar a venit directiva Uniunii Europene. Ministerul de Finanțe ne-a arătat directiva care ne interzice acest lucru și, ne pare rău, am scos în ultimul moment din text”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Guvernul a decis recent ca, din iunie, TVA să scadă la 9% pentru produsele alimentare și băuturile nealcoolice.

 

Apel la ajutorul Consiliului Concurenței

Pe de altă parte, premierul a solicitat sprijinul Consiliului Concurenței pentru primele luni după aplicarea TVA de 9% la alimente, pentru a preveni apariția unor noi carteluri pe piață, arătând că măsura aplicată anterior de reducere a TVA la pâine a avut și „părți mai puțin pozitive”.

„Vreau să vă rog să ne sprijiniți în ceea ce va fi, după 1 iunie, o perioadă de o lună, două, trei, de aplicare a regulilor competiției și ale pieței după reducerea TVA la toate produsele agro-alimentare. Experiența de la pâine are părți pozitive și părți mai puțin pozitive. Acuma, însă, va fi la tot și vreau să cred că regulile competiției și regulile pieței libere vor funcționa cu adevărat, nu o să ne trezim cu noi carteluri la carne, la pâine, la alte produse, care, de fapt, să oprească ceea ce ne-am dorit cel mai mult, și anume o competiție deschisă, prețuri mai mici și calitate mai mare”, a afirmat șeful Guvernului.

 

TVA redus la apa de consum?

Mai mulți membri ai PSD au susținut, într-o ședință a Biroului Permanent Național, ca Guvernul să reducă TVA la 9% și la apa de consum. Premierul Victor Ponta a solicitat miniștrilor mediului și finanțelor să prezinte PSD o analiză a impactului unei astfel de măsuri, dar a precizat că o astfel de măsură nu s-ar putea introduce de la 1 iunie, odată cu reducerea TVA la alimente.

Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat la rândul său că PSD discută reducerea TVA la apa de consum casnic în limita a minimum 5 metri cubi de familie în fiecare lună, măsură care, în funcție de execuția bugetară, ar putea fi aplicată din toamna acestui an.  El a precizat că din factura de întreținere a fiecărei familii se va reduce, astfel, lunar TVA din consumul de apă pentru cantitatea respectivă, dar măsura va fi destinată exclusiv consumatorilor casnici. 

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!