Ponta vrea 10 euro de la diaspora

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 6 februarie 2015

euros_bancnota de 10

Premierul Victor Ponta a afirmat recent că o contribuție de doar 10 euro a celor trei milioane de români care se află în afara granițelor ar fi benefică pentru sistemul social din România, informează Hotnews.

„Avem o realitate, trei milioane din populația dinamică cu capacitate de muncă din România sunt în afara țării și nu plătesc niciun leu la sistemul social. Știu, se spune că trimit bani acasă, dar nu-i trimit la școli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la șomaj. Îi trimit pe căi private, foarte bine acest lucru. Dar gândiți-vă, dacă cei trei milioane ar cotiza cu 10 euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuție pe care am simți-o. Deci, e o problemă și cred că creșterea numărului de contribuabili este singura soluție sustenabilă pe termen lung”, a afirmat premierul, citat de Agerpres.

El a readus pe tapet tema impozitelor mici plătite de români, care se traduc prin servicii sociale mai reduse față de alte țări dezvoltate, mai scrie Hotnews.

„Întrebarea e cum putem cu 16% să avem și scoli și spitale ca în Germania, unde plătesc 48%. Discuția corectă este: un grad foarte scăzut de fiscalitate, și România are un grad scăzut de fiscalitate, presupune servicii sociale mai mici. N-a găsit nimeni soluția magică, atât timp cât nu avem petrolul din Golf și alte resurse, nu a găsit nimeni într-o societate europeană soluția din care să ai din ce în ce mai mici taxe și din ce în ce mai mari cheltuieli sociale. Nu ai cum acest lucru”, a spus Ponta, la o dezbatere organizată de Fundația Friedrich Ebert cu tema „Strategia Națională privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2014-2020”.

În opinia sa, nu poți să ai venituri corespunzătoare pentru investiții în Sănătate și Educație, dacă ai un număr extrem de limitat de contribuabili.

„Sunt de părere că, dacă ai un număr extrem de limitat de contribuabili, cum poți să ai venituri prin care să investești în Sănătate, în Educație, în incluziune socială. Aici mă gândesc, pe de o parte, la munca la negru, și acesta este motivul pentru care Guvernul a luat o măsură de dreapta – reducerea contribuțiilor de asigurări sociale la angajator. În mod normal, ca un adevărat Guvern de stânga, aș fi redus contribuțiile la angajat, nu la angajator. Noi am spus: hai să luăm la angajator, ca să fie un stimulent pentru combaterea muncii la negru sau a salariilor la gri – jumătate pe cartea de muncă, jumătate în mână. Însă și efectul până la urmă combinat, nu doar al reducerii CAS, al dezvoltării economice, a fost acea barieră psihologică pe care am avut-o în societate, să avem un număr mai mare de angajați fără carte de muncă decât numărul pensionarilor”, a arătat Ponta.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!