Ponta vrea legalizarea șpăgii pentru medici

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 septembrie 2015

Premierul Victor Ponta a anunțat, la 18 august, că i-a cerut ministrului justiției, Robert Cazanciuc, să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuțiile primite de la pacienți nu sunt condiționate, sunt oferite post-tratament și sunt fiscalizate.

„Vreau să lămuresc și să fie foarte clar, medicii nu mai sunt funcționari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanța 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcționarilor publici. Legea a fost de altfel aprobată de către Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce să schimbăm în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul justiției, care a fost la întrevederi și care, împreună cu reprezentanții sistemului medical, va veni săptămâna aceasta (n.r. – 17-23 august) cu un proiect de lege, nu cu o ordonanță de urgență, pentru că e o chestiune, totuși, delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament și reglementată într-o formă mult mai bună”, a spus Ponta, la finalul unor discuții pe care le-a avut cu reprezentanții medicilor, la Palatul Victoria, potrivit Mediafax.

 

Trei condiții pentru acordarea „atențiilor”

El a explicat că acele „contribuții suplimentare” pe care pacienții vor să le dea medicului și asistentului care l-au tratat trebuie să îndeplinească trei condiții, cumulativ: să nu fie condiționate de către medic și asistent, să fie primite după îndeplinirea actului medical și să fie declarate în așa fel încât ele să poată fi impozitate. În cazul în care aceste trei condiții cumulative sunt îndeplinite, nu va mai exista o răspundere penală a medicului, asistentului sau al oricărui reprezentant al sistemului sanitar.

Victor Ponta a afirmat că prevederile vor fi cuprinse într-un proiect de lege care va fi elaborat de ministrul justiției, Robert Cazanciuc, împreună cu reprezentanții sistemului sanitar. Totuși, Guvernul nu a discutat, în ședința de la 26 august, proiectul de lege privind eliminarea răspunderii penale pentru personalul din sănătate care primește „contribuții suplimentare”, așa cum a declarat premierul Victor Ponta.

 

Apel la românii din străinătate

Alianța Medicilor, creată pe Facebook, a criticat intenția Guvernului de a legaliza plățile făcute de pacienți, arătând că în nicio țară civilizată un pacient nu dă o „atenție” medicului și că „această practică a șpăgii din sistemul sanitar” trebuie oprită odată pentru totdeauna.

Alianța Medicilor a chemat, de asemenea, românii din țară și diaspora să li se alăture în a explica populației că întreaga clasă politică este responsabilă pentru actuala situație dezastruoasă din sănătate și că medicii nu vor șpagă, ci salarii decente.

Alianța a adresat totodată un gând cadrelor medicale plecate în străinătate. „Știm de ce ați plecat. Ajutați-ne acum, vă rugăm, să modernizăm acest sistem ca să vă puteți întoarce acasă”, se spune în apel.

 

Atac la demnitate

Și Transparency International România a susținut că legalizarea plăților informale în sănătate ar reprezenta un atac la demnitatea medicului și nu ar elimina riscurile juridice, pentru că existența unei condiționări este extrem de dificil de stabilit.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, pe 4 iunie, că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăți suplimentare sau donații de la pacienții lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare. Decizia a apărut, pe 5 august, în Monitorul Oficial și este obligatorie de la momentul publicării.

Federația Sanitas a transmis într-un comunicat că a negociat cu Guvernul doar creșteri salariale și facilități pentru personalul din sistemul de sănătate, în timp ce demersul Guvernului de a legaliza plățile de la pacienți ca urmare a deciziei ICCJ a venit în urma presiunii medicilor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!