Poroșenko amenință: „Introducem legea marțială”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 13 februarie 2015

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a avertizat, miercuri, că Ucraina este pregătită să introducă legea marțială în toate regiunile țării dacă în est escaladează conflictul separatist. „Eu, guvernul și parlamentul suntem pregătiți să luăm decizia de a introduce legea marțială în toate teritoriile Ucrainei”, a spus acesta la o întâlnire de Guvern, miercuri, cu puțin timp înainte de începerea „întâlnirii ultimei șanse pentru pace” în Ucraina, din Belarus, și după mai multe atacuri ale separatiștilor pro-ruși în regiunea Donețk, scrie Reuters, preluat de presa română.

Legea marțială este folosită când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite și suprimă unele dintre drepturile individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces, prevede pedepse mai dure decat în mod obișnuit (poate introduce pedeapsa capitală) și prevede anumite reguli, printre care interzicerea circulației după anumite ore.

În ultimele zile, confruntările violente din estul Ucrainei, mai ales Donețk și Lugansk, s-au intensificat. Numai marți și-au pierdut viața 23 de persoane, inclusiv opt civili. 63 de persoane au fost rănite, printre care 32 de soldați ucraineni. Mai multe rachete au lovit baze ale armatei ucrainene din Kramatorsk, estul Ucrainei, însă separatiștii nu și-au asumat responsabilitatea pentru atacuri.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!