Poroșenko, în limba română: „În Republica Moldova mă simt ca acasă”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 28 noiembrie 2014

„În Republica Moldova mă simt ca acasă”, a declarat, în limba română, președintele ucrainean Petro Poroșenko, într-un discurs susținut joi la Bălți, în cadrul unei vizite în Republica Moldova, a informat un comunicat transmis de Guvernul de la Chișinău.

„Stimați prieteni, sunt foarte bucuros să mă aflu în această vizită pe acest meleag frumos – Republica Moldova. Mă simt ca acasă!” – astfel și-a început discursul în limba română președintele ucrainean Petro Poroșenko, care a vorbit pentru diaspora ucraineană din Republica Moldova, dar și pentru mai mulți studenți veniți să-i asculte mesajul la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. El a fost însoțit la eveniment de prim-ministrul moldovean Iurie Leancă. „Și Ucraina, precum și poporul ucrainean, a fost, este și va rămâne un partener credibil și de nădejde al poporului moldovenesc. Sunt sigur că împreună vom reuși să înfruntăm toate obstacolele din calea noastră din viitor. Cred într-un viitor liber, democrat și prosper pentru noi toți în larga familie europeană”, și-a continuat discursul tot în româna liderul de la Kiev, citat în comunicat.

Premierul Iurie Leancă a transmis la rândul său un mesaj, în română și ucraineană: „Stimate domnule președinte Poroșenko, dragă Petro, bine ai revenit în Moldova! Bine ai venit la Bălți!” Șeful Guvernului de la Chișinău a menționat că președintele Ucrainei reprezintă o speranță pentru majoritatea ucrainenilor, aceea de a trăi într-o țară democratică, liberă, europeană, corectă și decentă.

„Ucraina are un proiect de dezvoltare și, prin urmare, există un scop și un viitor. Și acest proiect de dezvoltare este integrarea europeană. Acest proiect de modernizare europeană este și obiectivul nostru, al Republicii Moldova. Sunt foarte bucuros că în ultimul an, în relațiile dintre cele două țări s-a stabilit un dialog strâns, dialog de intensitate fără precedent. Anume așa trebuie să se comporte vecinii – să se înțeleagă și să se sprijine reciproc”, a precizat Leanca.

Ucrainenii reprezintă cel mai numeros grup etnic minoritar din Republica Moldova. Conform recensământului de acum zece ani, în Republica Moldova trăiesc peste 280.000 de ucraineni, adică 8,4% din totalul populației.

„Suntem solidari cu autoritățile ucrainene în această perioadă dificilă. Succesul Ucrainei este în interesul național al Republicii Moldova”, a subliniat anterior, la Chișinău, președintele moldovean Nicolae Timofti, în finalul convorbirilor purtate cu omologii săi din Ucraina și Polonia, Petro Poroșenko și, respectiv, Bronislaw Komorowski, care s-au aflat într-o vizită comună în Republica Moldova.

 

Comuniștii, favoriți în alegeri

Comuniștii se află pe primul loc în două sondaje date publicității luni, cu privire la intenția de vot la alegerile parlamentare ce vor avea loc duminică, în Republica Moldova. Potrivit studiului realizat de Centrul de Cercetare Sociologică, PCRM este cotat cu 17,2% din preferințele electoratului, fiind urmat de PLDM (15,2%) și PDM (13%), relatează Unimedia. Alte două partide au șanse de a intra în Parlament, potrivit sondajului CCSM: Partidul „Patria”, cu 8,2%, și PL, cu 6,5%.

Socialiștii, reprezentați de PSRM, ar avea doar 4,7% din intențiile de vot ale celor intervievați, astfel că nu ar intra în Parlament. Aceștia sunt cei care ar prefera Uniunea Vamală condusă de Rusia unei direcții proeuropene. Cu 27,1% dintre cei întrebați răspunzând că nu sunt hotărâți cu privire la vot, PSRM ar intra totuși în Parlament, dacă ar fi luate în calcul doar răspunsurile celor hotărâți, așa cum ar face-o și următorul partid clasat în sondaj, PLR.

Studiul a fost realizat în perioada 11-21 noiembrie, pe un eșantion de 1.050 de persoane, din 74 de localități, marja de eroare fiind de 3%.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!