Poroșenko promite oprirea războiului

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 iunie 2014

Noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, investit sâmbătă în funcție, a promis să pună punct săptămâna aceasta conflictului separatist din estul țării, anunțând că, în același timp, el a dat undă verde negocierilor cu Rusia. Liderul ucrainean a făcut declarația în timpul unei întrevederi cu un reprezentant al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Heidi Tagliavini, și cu ambasadorul Rusiei în Ucraina, Mihail Zurabov, scrie BBC.

Între timp, luptele între forțele guvernamentale și insurgenții pro-ruși au continuat în orașul Slaviansk ocupat de rebeli, care ar fi, potrivit Guvernului de la Kiev și puterilor vestice, susținuți de Moscova. „Trebuie să oprim focurile de armă săptămâna aceasta. Pentru mine, fiecare zi în care mor oameni, fiecare zi în care Ucraina plătește un preț atât de mare este inacceptabilă”, a declarat Poroșenko, duminică, într-o declarație de presă. Acesta a subliniat că este vital ca ordinea să fie restabilită de-a lungul granițelor Ucrainei, astfel încât „securitatea fiecărui cetățean ucrainean să fie garantată”.

Poroșenko a mai spus că a deschis negocierile cu Rusia, sperând să readucă pacea și să preia controlul asupra regiunilor sud-vestice Donețk și Luhansk, marcate, în ultima perioadă, de un violent conflict separatist, soldat cu zeci de morți. Liderul ucrainean a propus ca discuții zilnice pe această temă să aibă loc între țara sa, Rusia și OSCE, în vreme ce dezbateri pentru rezolvarea problemei gazului vor avea loc la Bruxelles, săptămâna aceasta, între oficiali ucraineni, ruși și europeni.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!