Postul de ambasador la Londra, pus în discuţie de Iohannis

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 18 martie 2016

uk-mihalache-noul-ambasador-londra_1

Dan Mihalache, şeful cancelariei prezidenţiale, ar putea fi noul ambasador al României la Londra. Preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi făcut acestuia propunerea, informa corespondentul la Palatul Cotroceni al postului Realitatea TV vinerea trecută. Până la închiderea ediției, Mihalache nu dăduse un răspuns ofertei preşedintelui.

Reamintim cititorilor că postul de ambasador al României la Londra este vacant încă din noiembrie 2015, când ambasadorul anterior, Mihnea Motoc, a fost numit ministru al Apărării Naţionale odată cu învestirea Guvernului Cioloş. Motoc fusese numit în data de 11 septembrie 2015 „Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord“, deci a acesta petrecut doar două luni la Londra.

Actualmente, în lipsa unui ambasador, diplomatul Theodor Cosmin Onisii este însărcinatul cu afaceri al statului român la Londra.

 

Cine este Dan Mihalache?

Dan Mihalache are la activ opt ani în PSD în perioada 2001-2009, timp în care a ocupat mai multe funcţii: membru al Biroului Executiv Central, secretar executiv pentru analiză politică, vicepreşedinte al departamentului de politică externă, membru al Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru spaţiul fostului CSI şi Caucaz, membru al Grupului de lucru al Partidului Socialiştilor Europeni pentru Vecinii Est-Europeni. În perioada 2001-2004 a fost consilier al premierului Adrian Năstase, iar la alegerile parlamentare din 2009 a obţinut un mandat de deputat pe listele PSD. A fost şi membru al Parlamentului European timp de un an, însă Mircea Geoană i-a retras acest privilegiu.

 În 2009, Dan Mihalache întră în PNL, devenind director de comunicare şi strategie a campaniei liderului liberal, Crin Antonescu. În 2011, Mihalache devine secretar general adjunct al partidului condus de Antonescu, iar în 2012, sub egida USL, devine secretar general adjunct al Guvernului condus de Victor Ponta, însă acesta din urmă îl demite după numai şase luni, premierul fiind deranjat de nişte remarci antiamericane făcute de politician.

 

trimiteri-sus-4

„Schimbarea la față” a consulatelor românești din Marea Britanie

Dr. Ion Jinga. Șapte ani ambasador la Londra (Interviu)

Adrian Pascu Tulbure, românul care scrie discursurile a cinci miniștri britanici

Ambasadorul Mihnea Motoc: „Voi fi ferm în apărarea românilor”

trimiteri-jos-4

 

Din 2010, este director al firmei DIB MEdia Consulting. Mihalache predă „Marketing politic” şi „Partide Politice Europene” la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”.

În noiembrie 2014, Dan Mihalache devine şeful cancelariei prezidenţiale, chiar dacă atunci un grup de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, i-au cerut preşedintelui României să nu îl numească în funcţia de consilier.

Mihalache este unul dintre cei mai controversaţi consilieri prezidenţiali, atât datorită legăturilor sale cu Mihai Gâdea, directorul Antenei 3, cât şi datorită faptului că, în timpul unei vizite în Serbia, a fost surprins întins pe fotoliu şi cu ochii închişi, părând că doarme adânc.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!