Posturi de rezident pentru toți absolvenții de medicină

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 ianuarie 2016

Ministrul sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că va fi regândită procedura de admitere la rezidențiat, luându-se în calcul ca toți cei care au obținut punctaj de promovare să își găsească un post, în condițiile în care sunt multe localități fără medici.

„Am început discuțiile legat de rezidențiat și ceea ce ne dorim este ca medicii noștri, sigur, să poată profesa, să poată rămâne în România și să aibă și condițiile în care să rămână. Știu că sunt deziderate frumoase și pot să sune doar frumos. Ce ne gândim este varianta unui rezidențiat național care să se desfășoare, sigur, în mai multe centre, dar care să ofere un clasament în funcție de care cât mai mulți, dacă nu toți cei care participă, să poată să-și aleagă un post. Sigur, ne dorim în același timp medici de bună calitate. Examenul acesta sigur că avea și logica unui filtru”, a spus ministrul.

El a mai arătat, că, deși actualul guvern are un mandat scurt, de un an, trebuie gândite strategii pe termen lung pentru pacienți, pentru copii și nou-născuții prematur. Achimaș-Cadariu susține că o prioritate ar fi punerea în lucru a unei strategii privind prevenția și că va susține și asuma legea vaccinării așa cum o vor elabora specialiștii, explicând totodată că este oportună vaccinarea anti-HPV.

Ministrul a mai vorbit și despre problema infecțiilor nosocomiale, susținând că, pe lângă necesitatea unui număr mai mare de epidemiologi, acum fiind două sute de astfel de specialiști și cinci sute de spitale, trebuie gândită o modalitate de control în care să fie implicate mai mult și direcțiile sanitare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!