Poţi suna la 112 dacă nu primeşti bon fiscal

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 6 februarie 2015

bon fiscal

Persoana care nu primeşte bon fiscal şi nu i se restituie banii pentru un produs cumpărat dintr-un magazin ori nu este lăsată să plece din restaurant fără să achite consumaţia, tot fără bon, poate apela serviciul 112 sau chema ANAF. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.

El a adăugat, însă, că nu ştie care ar trebui să fie procedura dacă bonul fiscal nu este acordat pentru o pâine, aceasta fiind o speţă „dificil de răspuns”.

Introducerea Loteriei bonurilor fiscale a fost avizată de Guvern. Aceasta prevede un sistem de extragere lunară sau ocazională a bonurilor primite de cumpărători pentru produse/servicii în valoare cuprinsă între 1-999 lei, şi cu posibilitatea ca, din martie, un client să aibă dreptul să nu achite produsul selectat sau consumat dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant.

„Începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite şi înmâna bon fiscal, cumpărătorul poate să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzacţie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Aşadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal”, a comunicat Ministerul Finanţelor, citat de Mediafax.

Agenţii economici vor fi obligaţi să afişeze în locuri vizibile informaţii privind acest drept al clienţilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că filosofia acestei măsuri urmăreşte determinarea vânzătorilor să elibereze bon fiscal.

„În momentul în care un cumpărător nu solicită bon fiscal, e lipsit de şansa – mică, mare – de a câştiga la Loteria bonurilor fiscale. Deci, dacă comerciantul mă lipseşte pe mine de dreptul de a trage un loz în plic, înseamnă că eu pot să nu-l plătesc”, a spus oficialul guvernamental. De asemenea, el a mai afirmat că persoanele în cauză pot suna şi la ANAF pentru a informa că nu au primit bon fiscal.

Prima extragere, ocazională, va fi organizată pe 13 aprilie, a doua zi de Paşte, cu un fond de premiere de un milion lei.

 

Comercianţii sesizează Avocatul Poporului

Comercianţii au sesizat Avocatul Poporului în cazul acestei prevederii conform căreia clienții pot să plece cu marfa neplătită, dacă nu primesc bon fiscal, considerând-o neconstituţională. Se încalcă dreptul la proprietate şi, în plus, este posibil să apară conflicte între vânzători şi cumpărători, susţin aceştia. Iar tehnic, e imposibil de aplicat, mai precizează comercianţii.

Specialiști citați de ziarul Adevărul susțin că normativul prin care clienţii ar fi îndreptăţiţi să plece cu bunul sau serviciul achiziţionat fără să-l plătească, dacă vânzătorii nu le eliberează bon fiscal, nu va putea fi aplicat pentru că, în practică, banii sunt deja daţi în momentul înregistrării tranzacţiei în casa de marcat. În plus, prevederea ar putea declanşa conflicte.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!